G4Media.ro

Un avion F-16 condus de inteligență artificială a efectuat primul test de…

Captura YouTube, DARPA

Un avion F-16 condus de inteligență artificială a efectuat primul test de luptă aeriană în fața unui pilot uman

Prima luptă cunoscută din lume între un pilot uman și un avion de luptă controlat de inteligența artificială a avut loc în California, a anunțat armata americană, citată de Sky News .

În cadrul unui exercițiu desfășurat deasupra bazei militare aeriene Edwards, cele două avioane de luptă F-16 a zburat cu viteze de până la 1.200 km/h și s-a apropiat până la 600 de metri în timpul luptei aeriene.

Unul dintre avioane avea echipaj uman, în timp ce celălalt avion era o versiune modificată a F-16, numită X-62A sau VISTA (Variable in-flight simulator test aircraft).

În timpul zborului, algoritmul de inteligență artificială se bazează pe analiza datelor istorice pentru a lua decizii pentru situații prezente și viitoare, potrivit Agenției pentru proiecte de cercetare avansată în domeniul apărării (DARPA), care a efectuat testul.

Acest proces se numește „învățare automată” și este testat de ani de zile în simulatoare la sol, a precizat DARPA, o agenție de cercetare și dezvoltare a Departamentului american al Apărării.

În 2020, așa-numiții „agenți de inteligență artificială” au învins piloții umani în simulări în toate cele cinci confruntări – dar tehnologia trebuia să fie rulată în condiții reale în aer.

Piloți umani s-au aflat la bordul avionului X-62A pentru orice caz de urgență, dar nu a fost nevoie să revină la comenzi în niciun moment în timpul testului, care a avut loc în septembrie anul trecut și a fost anunțat în această săptămână.

Rezultatul reprezintă un „moment de transformare în istoria aerospațială”, a precizat DARPA într-un comunicat.

DARPA nu a dezvăluit ce aeronavă a câștigat lupta.

„Potențialul luptei autonome aer-aer a fost imaginat timp de decenii, dar realitatea a rămas până acum un vis îndepărtat. În 2023, X-62A a spart una dintre cele mai importante bariere din aviația de luptă. Acesta este un moment de transformare, totul a fost posibil datorită realizărilor revoluționare ale echipei X-62A ACE”, a declarat secretarul Forțelor Aeriene, Frank Kendall, citat în acest comunicat.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Este gresit sa folositi expresia „algoritmul de inteligență artificială” Inteligenta Artificiala nu se bazeaza pe algoritmi ci pe retele neuronale care sunt un cu totul altfel de model implementat in memoria calculatorului decat clasicii algoritmi logici de tipul If->Else. Spuneti-i agent de inteligenta artificiala, retea neuronala, dar nu algoritm. Creati un oximorom printr-o astfel de exprimare.

  2. cele două avioane …… a zburat ……. și s-a apropiat….
    Cu meditații serioase la gramatică cred că vei fi în stare să faci acordul subiectului cu predicatul, nu-i așa Florin Marinescu?

  3. M-am înregistrat ca LimbaRomână și nu ca LimbaRomana.
    De ce rubrica pentru nume nu acceptă diacritice?