G4Media.ro

Un austriac de extremă dreapta a fost eliberat după nouă luni de…

sursa foto: AGERPRES/EPA/NAWID TANHA

Un austriac de extremă dreapta a fost eliberat după nouă luni de detenție în Afganistan / Acesta vizita Afganistanul pentru a dovedi că țara este sigură pentru deportarea refugiaților

Un cetățean austriac de extremă dreapta, care a călătorit în Afganistan în 2023 pentru a dovedi că această țară este sigură și că este posibil să trimită refugiați înapoi acolo, a fost eliberat duminică după nouă luni de detenție, transmite AFP.

Herbert Fritz, în vârstă de 84 de ani, un fost profesor și militant neonazist care se descria drept un „expert în Afganistan”, potrivit cotidianului austriac Der Standard, a ajuns în Qatar după ce a fost eliberat de autoritățile talibane.

El fusese arestat în luna mai sub suspiciunea de spionaj, potrivit presei austriece, după ce a sfidat avertismentul Austriei de a nu se deplasa în Afganistan, care a revenit în 2021 la conducerea talibanilor. Aceștia aplică o interpretare ultra-rigoristă a islamului iar guvernul lor nu este recunoscut de nicio țară din lume.

„Cred că a fost ghinion, dar vreau să mă întorc”, a declarat el reporterilor la sosirea sa la Doha, când a fost întrebat despre detenția sa. „Au fost oameni drăguți, dar și oameni proști, îmi pare rău”, a adăugat el, descriindu-și răpitorii.

Autoritățile austriece au mulțumit Qatarului pentru că a ajutat la eliberarea lui Fritz și au declarat că acesta ar putea primi tratament medical la Doha înainte de a se întoarce în Austria.

Ministerele de interne și de externe ale guvernului taliban nu au răspuns la o solicitare de comentarii.

Potrivit Der Standard, unul dintre „hobby-urile” domnului Fritz era să meargă în locuri „periculoase”, inclusiv în Afganistan în anii 1980 și în estul Ucrainei în ultimii ani.

În încercarea de a dovedi că Afganistanul este sigur, acesta a călătorit acolo și a publicat un articol intitulat „Vacanță cu talibanii” într-un organ de presă de extremă dreapta.

Potrivit Der Standard, scopul acestui jurnal de călătorie a fost de a legitima deportarea refugiaților afgani sau a solicitanților de azil în țara lor de origine.

El a fost arestat la scurt timp după aceea, potrivit cotidianului austriac.

Potrivit presei austriece, Fritz s-a întâlnit în trecut și cu liderul istoric al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), Abdullah Öcalan, arestat în urmă cu 25 de ani și încarcerat în Turcia.

De asemenea, el ar fi călătorit în Siria pentru a se întâlni cu luptători din Unitățile de Protecție a Poporului (YPG), principala componentă a Forțelor Democratice Siriene (FDS), aliate cu SUA. Organizația a stabilit o administrație kurdă autonomă în zonele pe care le controlează în nordul și estul țării.

Turcia consideră că YPG este o ramură a PKK, o organizație clasificată drept teroristă de Ankara și de aliații săi occidentali.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. si este sigura?

  2. Om cu c0ae.
    Neamț get beget