G4Media.ro

Ultimele zile la Casa Albă. Trump intenţionează să semneze marți peste 100…

Ultimele zile la Casa Albă. Trump intenţionează să semneze marți peste 100 de grațieri, dar nu şi pentru sine sau pentru membri ai familiei – sursă Reuters

Preşedintele Statelor Unite, Donald Trump, nu intenţionează în acest moment să semneze o graţiere pentru el însuşi, deşi pregăteşte pentru marţi o listă cu peste 100 de astfel de acte, a declarat agenţiei Reuters o sursă informată despre demersul respectiv, transmite Agerpres.

Consilieri ai Casei Albe au afirmat că Trump a dezbătut în privat cu asistenţii săi oportunitatea unei măsuri extraordinare – propria graţiere. Unii oficiali din administraţie l-au avertizat însă pe preşedinte că o graţiere semnată chiar de el l-ar face să pară vinovat.

Unii specialişti au argumentat că auto-graţierea este constituţională, deoarece atribuţia de graţiere este formulată extrem de permisiv în Constituţie. Texte istorice arată clar că fondatorii Statelor Unite au discutat în secolul al XVIII-lea despre auto-graţiere, dar au decis în cele din urmă să nu includă în textul fundamental o limitare explicită.

Trump a fost inculpat săptămâna trecută de Camera Reprezentanţilor, controlată de Partidul Democrat, sub acuzaţia de incitare la ocuparea de către protestatari a Capitoliului din Washington, sediul Congresului SUA, în 6 ianuarie. Procesul va avea loc în Senat, iar dacă Trump va fi condamnat, ar putea fi descalificat pentru a candida din nou la preşedinţie în 2024.

Sursa agenţiei Reuters a susţinut, sub rezerva anonimatului, că Trump nu se va graţia pe sine şi nu va semna nici graţieri preventive pentru membri ai familiei – un alt subiect discutat cu consilierii. Aflat la sfârşitul mandatului, liderul de la Casa Albă a semnat deja luna trecută două seturi de graţieri şi s-a întâlnit duminică cu consilierii pentru a finaliza încă o listă, cu peste 100 de nume, pentru care pedepsele vor fi anulate sau comutate.

CNN a transmis că unul din cei care vor fi probabil graţiaţi este medicul oculist Salomon Melgen, închis pentru zeci de infracţiuni de fraude în domeniul asistenţei medicale.

Potrivit unor surse neprecizate, Trump urmează să semneze ultima listă de graţieri marţi şi să plece miercuri în Florida, la clubul său de golf Mar-a-Lago din Palm Beach, fără a asista la ceremonia depunerii jurământului de către succesorul său la preşedinţie, democratul Joe Biden. Oficial, mandatul prezidenţial al lui Trump se încheie miercuri la amiază.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. Snowden si Assange, LET’S GOOOOOOOOO

  • no problem, doar ca fiecare gratiat plateste o taxa neoficiala, nimic nu e gratis in imperiul bisnitarului Trump, fix cum a fost o taxa la investirea lui, intrebati-l pe Dragnea care stie mai multe detalii

 2. Slăbuț, Obama a făcut 2000 de grațieri înainte de a pleca. Majoritatea erau traficanți.

 3. Păi să-i numărăm, Ivan Ivanîci… ca la voi, la Kremlin? Că nu vă iese socoteala nicicum. Clinton l-a grațiat pe escrocul Max Rich, sigur că pe bani. Dar Obama a fost genul de om care nu vă place vouă… doar pentru că nu seamănă idolului vostru cel trumpit.

 4. Grațierea se referă la IERTAREA unei pedepse – adică la o condamnare deja pronunțată. Dar consilierii lui sunt la fel de idioți ca și el…. care a văzut șmecheria lui Putin de a nu fi pus sub acuzare pentru orice faptă făcută în timpul mandatului. Doar că ăla a fost șmecher și inteligent, că legea aberantă și profund abuzivîă a trecut-o prin Dumă, înainte de a i se imputa ceva.

 5. Daca-i baga consilierul la gramada si vreo doua trei decrete ce il privesc pe el si/sau familia si semneaza ca primarul , asta e ! Om e si e supus greselii !

  PS. Iar gresala se mai si gratiaza uneori, Trumpsy !

  PPS. Chiar daca a savarsit-o in timpul mandatului de presedinte dar i-au descoperit-o dupa ce n-a mai fost ! :))))

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.