G4Media.ro

Ultimele decizii la Ministerul Agriculturii: Un ordin intern care vine mănușă afacerii…

Sursa: Inquam Photos/ Autor: Alberto Grosescu

Ultimele decizii la Ministerul Agriculturii: Un ordin intern care vine mănușă afacerii piscicole deținute de fiica lui Petre Daea

Un secretar de stat din ministerul agriculturii a semnat pe 30 octombrie un ordin de ministru de care fiica ministrului Petre Daea ar putea fi beneficiar direct. Prin ordinul semnat de Dumitru Botănoiu se înființează o comisie care poate prelungi contractele de concesiune a terenurilor cu amenajări pisciole pe 49 de ani, prin simpla voință a părților, fără a mai trece prin procedură de licitație.

 • Ferma piscicolă din Crevedia, deținută de fiica lui petre Daea, are din anul 2000 trei lacuri în concesiune pentru 20 de ani. Contractul pentru cele 650 de hectare de luciu de apă expiră în perioada următoare.
 • Secretarul de stat Dumitru Daniel Botănoiu nu răspuns la apeluri sau la mesaje. Nici Petre Daea nu a putut fi contactat pentru a ne explica dacă a fost implicat sau nu în redactarea acestui ordin de care poate beneficia și afacerea familiei.

Prin Ordinul de ministru 553 din 30 octombrie 2019, semnat de secretarul de stat Dumitru Daniel Butunoiu, se stabilește înființarea unei comisii care se va ocupa de concesionarea suprafețelor piscicole aflate în proprietatea statului.

”Se înființează Comisia de concesionare a terenurilor pe care sunt amplasate amenajările piscicole, precum și a altor terenuri aferente acestora din domeniul public li privat al statului”, se precizează în Ordinul 553 al ministrului Agriculturii, ordin publicat în Monitorul Oficial.

Comisia este compusă din reprezentanți ai Agenției Naționale pentru Pescuit și Acvacultură și reprezentanți ai Ministerului Finanțelor Publice.

În normele de aplicare ale acestui ordin, la articolul 5,  se precizează: ”Contractul de concesiune poate fi prelungit prin acordul de voință al părților, încheiat în formă scrisă, cu condiția ca durata însumată să nu depășească 49 de ani”.

Piscicultorul SA, printre beneficiari

Printre potențialii beneficiari ai ordinului se numără și ferma Piscicultorul SA din Dâmbovița. Ferma piscicolă din Crevedia, județul Dâmbovița, are din anul 2000 o concesiune de 20 de ani pe trei lacuri care expiră în perioada următoare.

Conform datelor obținute de G4Media.ro cu ajutorul aplicației termene.ro, acționarul și administratorul Piscicultorul SA din Crevedia este Elena-Larisa Popescu, născută în 1972. Aceasta este fiica cea mare a lui Petre Daea.

Altfel spus, suprafața concesionată de firma fiicei lui Petre Daea de la stat, de la Administrația Domeniilor Statului – aflată tot în subordinea Ministerului Agriculturii, poate rămâne în administrarea fiicei ministrului încă 49 de ani.

Problema acestui ordin este că evită procedura licitației, dat fiind că prelungirea concesiunii se poate face prin simpla voință a părților.

Cum a ajuns ferma la fiica lui Daea

Fiica lui Daea a devenit acționar al Piscicultorul SA în anul 2006. În urmă cu 13 ani, ca și acum, Piscicultorul SA deținea în concesiune de la Administrația Domeniilor Statului o suprafață de luciu de apă de aproape 650 de hectare.

Din această întindere, Piscicultorul primise dreptul de a face piscicultură de la Autoritatea Națională pentru Pescuit și Acvacultură pe o suprafață de peste 500 de hectare, așa cum reiese din datele autorității de stat.

Fiica lui Daea plătește 145.000 de lei, aproximativ 40.000 de euro la cursul din august 2006, pentru a prelua peste 99% dintre acțiunile Piscicultorul de la Dumitru Muscă, un fermier cunoscut din vestul țării, devenit între timp unul dintre cei mai aprigi contestatari ai lui Petre Daea.

Mai trebuie amintit și că valoarea nominativă a unei acțiuni era de 2,5 lei, și acesta mai mult un preț simbolic, iar Muscă îi vinde fetei lui Daea la prețul de 0,9 lei per acțiune. Cifra de afaceri a Piscicultorul SA în 2005, anul precedent vânzării, era de două milioane de lei și un profit de 11.000 de lei.

Sursa Foto: Inquam Photos/ Autor: Alberto Grosescu

Citește și

O afacere de familie. Ferma piscicolă a fiicei lui Petre Daea a primit autorizațiile de pescuit de la instituția unde soția ministrului era vicepreședinte

EXCLUSIV Luptă pentru pescari sau pentru balta familiei? Petre Daea: Românii mănâncă azi mai puțin pește decât cormoranii/ Ministrul agriculturii a uitat să spună că fiica sa deține o fermă piscicolă cu 650 de hectare de luciu de apă

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

23 comentarii

 1. Sa se revoce…..

 2. Hoțul, hoț până la capăt. Că doar e pesedist, e din cloacă

  • omul nu se dezminte. doamne ce omor ar merita. si fac pariu ca PNL ii lasa in pace.

  • PNL nu poate face nimic. Si ei vor pierde puterea cindva. Daca se intimpla sa vina pzd dupa? Nu se face sa ii pedepsesti pentru ca s-ar putea sa fie si ei pedepsiti odata si odata.

 3. Daea, un jmecher ca toti din Partid, a facut pe circarul pentru public si in spate a rezolvat afacerile sefilor si pe cele ale sale.
  Sa ne fie de bine!

 4. Hotii vor sa fure pâna in ultima clipa insa acest ordin de ministru este pur si simplu ilegal si ar trebui revocat urgent.

 5. Iar statul se obliga sa instaleze sperietori de cormorani pe marginea lacului.

 6. Daea, cel mai mare cormoran din Romania.

 7. ……până în ultima zi. Ei au zis că au ținut cu dinții de funcții pt binele țării(al braziliei poate sau pe unde dreaq mai cară pesedeii bani prin offshoruri). E praf țara, dată degeaba lor înșiși.

 8. nu numai ca aranjau licitatiile, dar acum nici nu se mai incurca cu ele. evident, nu pt ca nu le puteau aranja, ci pentru ca cereau timp, iar ei nu au timp. ei au tot sperat ca nu trece guvernul asta si mai au timp. hoti pana la capat.
  dar ce au disparut trollii de pe aici. sunt ocupati, schimba tabara. nu s-au hotarat unde sa presteze inca.

 9. DNA trebuie sa se dubleze, sa se tripleze, la cat au de munca dupa plecarea nenorocitilor de psdisti din fruntea guvernului. Teodorovici, Valcov, Daea, Cuc, Suciu, Firea, Arsene, Pintea, la DNA, hotilor imputiti!
  Procurorii Onea si Negulescu de la DNA Ploiesti la DNA central, doar ei au fost in stare sa aduca mafia ploiesteana de 25 de ani – clanurile cosma si ghita – in fata justitiei, de-asta au si fost distrusi de ordinarii ghita si cosma, la pachet cu infectul psd, ccr, ss, csm. De acesti procurori este nevoie si de expertiza lor, acum cand LCK nu mai poate fi in fruntea DNA, ca este procuror-sef EPPO.

 10. Ordinul se poate lua inapoi, si pe impostorul comunist Daea sa il haleasca CORMORANII.

  Nu vreau sa mai vad niciodata un guvern de imbecili si analfabeti, care ne jignesc
  permanent inteligenta.

 11. Sokol si Valkov au dublat numarul de milionari dei Romania.
  Pesniile speciale s-au dublat.
  S-a trecut de la BMW la Porsche.
  Stanga caviar!

 12. Numai fiica lui Daea se ocupă în țara asta de piscicultură, ceilalți se ocupă de filozofie !

  • un fost spunea ca daiadottir miroase a peste regurgitat de cormoran!
   si ca ii place cormoranul mare!

 13. Alo PNL. aruncati javrele peste bord cu ordinele lor cu tot , date in ultima lor existenta ca ministrii

 14. Atentie PNL!
  IMI ESTE DOR DE UN MITING IN PIATA VICTORIEI.
  MARE GRIJA…. NU AM ADORMIT.

 15. Tov.ministru,o relicva a ciumei rosi,a facut de ris agricultura,care ar trebui sa fie motorul economiei.Au facut ei manevra asta vagabontesca,dar dezastru din piscicultura este imens,dovada nu este peste la consumul populatiei.

 16. Ati votat comunisti, asa va trebuie. Tovarasul Petre Daea membru de seama al Partidului Comunist nu se dezminte. Asta faceau comunistii pe vremea lui Ceausescu, asta fac si acum . Sub o aparenta umbrela legislativa pe care si-o autocreeaza, fura tot ce e de furat. Romanii vor mai vedea peste romanesc doar in poze…Importul sa trăiască

 17. Il anunt pe această cale pe Daia si pe Dinulescu presedintele ANPA că eu le-am depus in luna septembrie o plîngere penală la DNA ALBA tot pentru fapte asemanatoare