G4Media.ro

ULTIMA ORĂ Colectiv câștigă Premiul LUX 2021 acordat de Parlamentul European

ULTIMA ORĂ Colectiv câștigă Premiul LUX 2021 acordat de Parlamentul European

Filmul Colectiv regizat de Alexander Nanau a câștigat miercuri Premiul Publicului LUX ediția 2021, acordat de Parlamentul European și de Academia Europeană de Film, potrivit anunțului oficial făcut în plenul Parlamentului, la Strasbourg.

În sala de plen se află regizorul Alexander Nanau și Mihai Grecea, supraviețuitor al incendiului din clubul Colectiv.

„Tragedia din clubul Colectiv de la București a cutremurat toată Europa”, a spus David Sassoli, președintele Parlamentului European, la prezentarea filmului.

Pentru prima dată, pe lângă votul cetățenilor, și europarlamentarii au votat la alegerea filmului câștigător.

Cele trei filme finaliste au fost: Another Round (Încă un rând) de Thomas Vinterberg, câștigător al premiului Oscar, Colectiv de Alexandru Nanau și Corpus Christi de Jan Komasa (nominalizate la Oscar în 2021, respectiv în 2020).

„Cele trei filme au în comun faptul că celebrează viața”, a spus David Sassoli.

Premiul al II-lea: Corpus Christi
Premiul al III-lea: Another Round

Câștigătorul Premiului LUX 2021 a fost anunțat de președintele Sassoli.

Alexander Nanau a declarat că doar cultura ne poate uni și astfel să nu devenim societăți care trăiesc separat.

Regizorul a mai spus că acest vot a demonstrat că cetățenii europeni care au votat filmul au arătat că vor să lupte împotriva corupției și vor o presă liberă.

„Avem nevoie de cetățeni curajoși și avem nevoie de jurnaliști pe care să îi lăsăm să-și facă treaba”, a declarat Nanau.

Europa este interesată de ce se întâmplă cu dosarul Colectiv, a mai spus Nanau, care și-a încheiat discursul cu un citat din Laura Codruța Kovesi, în prezent șefa Parchetului European: „corupția poate să fie învinsă, nu renunțați”

„Putem să încurajăm cetățenii europeni să nu renunțe, pentru că acum au sprijinul dumneavoatră”, le-a spus Alexander Nanau europarlamentarilor.

Regizorul a mai spus că este onorat de acest premiu care este un premiu pentru victime și pentru familiile lor, pentru care încă nu s-a făcut dreptate.

„Nu se întâmplă în Belarus, se întâmplă în România”, a spus Nanau.

Comunicatul de presă al Parlamentului European:

„Președintele David Sassoli a acordat Premiul publicului LUX 2021 filmului „Colectiv”, în cadrul unei ceremonii ce a avut loc miercuri la Strasbourg.

„După perioada pe care tocmai am parcurs-o, oamenii simt o nevoie crescândă și presantă să se reunească, nu doar în spații de dezbatere, dar și în alte spații precum cinematografele. Cultura și filmul sunt expresii ale vitalității noastre creative și economice, dar mai ales ale vitalității democratice a societăților noastre.” a spus David Sassoli la prezentarea trofeului în cadrul unei ceremonii care a avut loc într-o formulă hibridă.

La acceptarea premiului, Alexander Nanau a adus un omagiu victimelor și familiilor implicate în tragedia „Colectiv”, precum și presei independente care a investigat acest caz. „Vrem să luptăm cu corupția și vrem o presă liberă în Europa. Societățile nu evoluează dacă nu avem cultură, educație și presă independentă. Este datoria dumneavoastră să susțineți cetățenii, să reglementați investițiile în cultură și educație și să protejați jurnalismul”, a adăugat regizorul.

Despre filmul câștigător

Colectiv al regizorului și producătorului român Alexander Nanau

Acest documentar poartă numele unui club din București unde în 2015 un incendiu tragic a ucis 27 de tineri, iar alți 180 au fost răniți. Documentarul urmărește o echipă de jurnaliști care investighează motivul pentru care 37 dintre victimele arsurilor au murit în spitale, deși rănile nu erau atât de grave încât să le pună viața în pericol. Ei dezvăluie nepotismul și corupția care costă vieți omenești, dar arată totodată că oameni hotărâți și curajoși pot răsturna sistemele corupte.

Celelalte două filme nominalizate au fost Încă un rând al regizorului danez Thomas Vinterberg și Corpus Christi al regizorului polonez Jan Komasa.

Clasamentul final a fost stabilit combinând votul publicului și votul eurodeputaților, fiecare grup având o pondere de 50%.

Pandemia Covid-19 a afectat puternic industria creativă și cinematografică. Proiecțiile în cinematografe ale celor trei filme finaliste au fost limitate, fiind înlocuite în principal de evenimente și proiecții online. Publicul a putut evalua filmele până pe 23 mai, iar deputații europeni până pe 8 iunie.

Premiul publicului LUX

În decernarea acestui premiu Parlamentul colaborează cu Academia Europeană de Film pentru a ajunge la un public cât mai larg și pentru a întări legăturile dintre cetățeni și viața politică. Prin intermediul premiului său pentru film, Parlamentul sprijină distribuirea filmelor europene începând din 2007 și oferă subtitrarea filmelor finaliste în cele 24 de limbi oficiale ale Uniunii. Premiul LUX și-a câștigat renumele selectând coproducții europene pe teme politice și sociale de actualitate, care încurajează dezbaterile în jurul valorilor europene.

Comisia Europeană și rețeaua Europa Cinemas sunt, de asemenea, parteneri în cadrul Premiului LUX”.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

4 comentarii

 1. 👏👏👏

 2. BRAVO♡♡♡♡
  NU EXISTA CUVINTE SUFICIENTE…
  NU MAI EXISTA AZI SPERANTA.
  DAR SUNTETI VOI, REALIZATORII ACESTUI ACT DE CIVISM ADEVARAT,
  D- NII TOLONTAN, VOICULESCU, SI CEI PLECATI, SI CEI RAMASI IN DURERE, ..
  VA DATI SEAMA CA ALTII , STRAINI DE ROMANIA, VAD CLAAAR, TOT CE VESNICII NOSTRI CONDUCATORI , SEFI, SEFUTZE, DE ATUNCI SI DE ACUM, NU VAAD NIMIC, SI NU MISCA NIMIC, SUFERA DE PARALIZIE FAPTICA, SUNT ANALFABETI PROFESIONAL,
  DAR EXCEPTIONALI PROFESIONISTI IN SPAGARE,UITARE, MANIPULARE, GOLANIE SI NESIMTIRE ..ETC…

 3. Felicitari domnule Nanau, sunteti un adevarat profesionist

 4. Colectiv… un Tchernobyl romanesc:
  Rezultatul coruptiei si minciunii care rod societatea romaneasca de ani buni de zile. Dovada ca « merge si asa » nu mai trebuie tolerata!
  Un sistem inbolnavit de oameni mici care vor sa fie mari… Din pacate, aceste minciuni ale unor inconstienti avizi de putere politica duc la pierderi de vieti umane nevinovate.
  Si colectivitatea inca nu i-a taxat pe adevaratii vinovati….

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.