G4Media.ro

UK: Liderul Partidului Laburist de opoziție, Keir Starmer, afirmă că nu va…

Foto: Facebook Keir Starmer

UK: Liderul Partidului Laburist de opoziție, Keir Starmer, afirmă că nu va renegocia relația cu Uniunea Europeană pentru a permite libera mișcare a persoanelor dacă partidul său va câștiga viitoarele alegeri

„A făcut parte din înțelegerea când eram în UE, dar de când am ieșit din UE am spus clar că nu se va mai întoarce sub guvernul meu”, a declarat Starmer pentru Daily Mail.

Liderul Laburist a declarat că este dornic să treacă peste anii de conflict privind relația Regatului Unit cu Bruxellesul, adăugând: „Ruperea acordului de Brexit ar duce la alți ani de certuri și dispute, când ar trebui să ne confruntăm cu viitorul. Sunt îngrijorat de faptul că există membri de rang înalt ai guvernului lui Rishi Sunak care nu par să înțeleagă acest lucru și care se plimbă prin jur spunând că vor să deschidă din nou dezbaterea Brexit. Haideți să ne ocupăm de ceea ce dorește țara – să înfruntăm viitorul, să profităm de oportunitățile pe care le are Marea Britanie și să facem ca Brexit să funcționeze”.

Săptămâna trecută ministrul finanțelor Jeremy Hunt, de facto numărul 2 în guvernul Sunak, a fost citat de presă ca spunând în particular că este în favoarea renegocierii acordului Brexit cu UE pentru o relație similară cu cea a Elveției, care face parte din piața unică europeană în schimbul libertății de mișcare a persoanelor.

Fostul prim-ministru Boris Johnson a negociat cu UE un acord de liber schimb al mărfurilor în 2019, care a exclus libera mișcare a persoanelor, înlocuind-o cu un sistem de imigrație pe puncte care nu mai discriminează în favoarea cetățenilor din statele UE.

„Un acord elvețian pur și simplu nu ar funcționa pentru Marea Britanie. Libertatea de mișcare este o linie roșie pentru mine” a declarat Starmer, o poziție care este menită să contracareze avantajul obținut de Partidul Conservator în alegerile din 2019, mai ales în circumscripțiile din nordul Angliei, tradițional un fief al Laburiștilor, dar cu o puternică înclinație către euroscepticism, care a ieșit în evidență în referendumul Brexit din 2016 și care a dus la pierderea a zeci de circumscripții în favoarea Conservatorilor, unele pentru prima oară în istorie.

Recent, lideri din comunitatea oamenilor de afaceri, unii dintre ei favorabili Brexit, au cerut guvernului să relaxeze regulile imigrației pentru a permite recrutarea de lucrători din țările UE, dată fiind lipsa tot mai acută a personalului în unele ramuri ale economiei.

Cele mai recente date publicate de Oficiul Național de Statistică arată că migrația netă în Regatul Unit a atins 504.000 în anul încheiat la 30 iunie 2022, cel mai înalt nivel din istorie, aproape exclusiv pe seama migrației din afara UE.

Un recent sondaj de opinie comandat de cotidianul The Times arăta că 46% dintre britanici consideră că nivelul imigrației este prea ridicat, față de 18% care spun că e prea redus și 19% care spun că e potrivit.

Când însă se pune întrebarea dacă guvernul ar trebui să permită recrutarea de lucrători în anumite sectoare răspunsurile devine pozitive: pentru Serviciul Național de Sănătate 64% în favoare și 21% împotrivă, îngrijire socială 58% – 23%, agricultură 57% – 23%, ospitalitate 46% – 32% și construcții 41% – 35%.

Sondajele recente arată că Partidul Laburist are un avans în medie de 20% față de Partidul Conservator, ceea ce ar da o majoritate uriașă pentru Laburiști la viitorul scrutin parlamentar de la sfârșitul lui 2024 sau începutul lui 2025.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...