G4Media.ro

UE sancţionează şase persoane şi o organizaţie paramilitară pe care le acuză…

sursa foto: Facebook/ Parlamentul Republicii Moldova

UE sancţionează şase persoane şi o organizaţie paramilitară pe care le acuză de destabilizarea Republicii Moldova

Consiliul UE a anunţat joi sancţiuni împotriva a şase persoane şi unei organizaţii paramilitare pentru acţiuni destabilizatoare în Republica Moldova, respectiv acţiuni de natură politică sau economică, inclusiv legate de frauda cunoscută sub numele de „Furtul miliardului”, potrivit unui comunicat emis de instituţia europeană, transmite Agerpres.

Republica „Moldova este una dintre ţările cele mai afectate de efectele invaziei ilegale a Rusiei în Ucraina. Există tentative serioase, în creştere şi continue de a destabiliza ţara”, susţine în text şeful diplomaţiei europene, Josep Borrell.

Pe lista cu persoane sau entităţi sancţionate astfel de UE se regăsesc Dmitri Miliutin, ofiţer superior în serviciul secret rus FSB, organizaţia paramilitară „Scutul Poporului”, liderul acesteia, Chiril Guzun, precum şi Victor Petrov, politician care „incită la violenţă şi teamă”.

Lista este completată cu doi executivi din mass-media, Arina Corşicova şi Dumitru Chitoroaga, acuzaţi în justificarea sancţiunilor că răspândesc dezinformări „menite să destabilizeze ordinea constituţională” şi „să submineze procesul politic democratic” în Republica Moldova.

Pe aceeaşi listă o regăsim pe Maria Albot, care ar fi implicată în frauda în urma căreia sume echivalente cu circa un miliard de dolari au dispărut din sistemul bancar al Republicii Moldova în urmă cu zece ani.

Sancţiunile UE prevăd pentru aceste persoane îngheţarea eventualelor active şi interzicerea călătoriilor în blocul comunitar, precum şi interdicţia pentru orice cetăţean din UE de a transfera fonduri către acestea.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează