G4Media.ro

UE ia în calcul achiziții de armament din afara Europei pentru a…

Sursa foto: Dimitar DILKOFF / AFP

UE ia în calcul achiziții de armament din afara Europei pentru a aproviziona Ucraina – Bloomberg

Liderii europeni reuniți la Paris, printre care și președintele Klaus Iohannis, discută luni seară o propunere de a cumpăra muniție pentru Ucrain din țări din afara regiunii, anunță Bloomberg. Premierul ceh Petr Fiala va detalia luni un plan de achiziționare a 800.000 de cartușe din mai multe țări.

Până acum, Franța și alte state s-au împotrivit utilizării fondurilor Uniunii Europene pentru a cumpăra muniție din afara blocului, Parisul îndemnând ca banii să fie cheltuiți pentru dezvoltarea propriilor industrii ale UE.

Președintele francez Emmanuel Macron a convocat summitul extraordinar în semn de susținere pentru Ucraina și într-un efort de a combate narațiunea potrivit căreia Rusia va câștiga în cele din urmă războiul. De asemenea, reuniunea este menită să sublinieze unitatea și determinarea aliaților Ucrainei.

Franța analizează propunerea după ce incapacitatea Europei de a furniza Ucrainei suficiente echipamente militare a deschis o ruptură între națiunile din est și cele din vest. Atmosfera în cercurile diplomatice din est este că, în cazul în care Rusia va câștiga în cele din urmă, Europa de Vest nu va fi iertată și întregul proiect de integrare europeană ar putea fi pus în pericol.

Rusia face progrese pe câmpul de luptă, în timp ce Ucraina se confruntă cu lipsa de muniție și de trupe după luni de impas. Soldații ruși sondează apărarea ucraineană de-a lungul liniei frontului, iar președintele Volodimir Zelenski a declarat că se așteaptă ca Moscova să pregătească contraofensive încă de la sfârșitul lunii mai.

Înainte de a se îmbarca luni într-un avion spre capitala Franței, Fiala a declarat reporterilor că discuțiile vor da curs inițiativei pe care Praga a prezentat-o la un summit UE la începutul lunii februarie.

„Scopul este de a aduna suficienți bani pentru munițiile de care Ucraina are nevoie”, a adăugat el, fără a oferi detalii.

Zelenski a declarat luni la o conferință de presă la Kiev că UE a livrat până acum doar 30% din cele 1 milion de obuze de artilerie pe care le-a promis până în martie.

Președintele ceh Petr Pavel a declarat la Conferința de securitate de la Munchen din această lună că țara sa a identificat surse pentru achiziția a 500.000 de cartușe de 155 mm și alte 300.000 de cartușe de calibru 122 mm care ar putea fi livrate în câteva săptămâni dacă banii ar fi disponibili. El nu a menționat numele furnizorilor.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

2 comentarii

  1. Dacă sunt într-adevăr 800000 de cartușe……păi o mitralieră le trage în 13 ore