G4Media.ro

UE ar vrea relații mai bune cu Turcia dar nu și primirea…

sursa foto: Adem ALTAN / AFP

UE ar vrea relații mai bune cu Turcia dar nu și primirea acestei țări ca membră / Turcia e candidată la aderarea la Uniune din 1999, dar negocierile sunt blocate din 2018

Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politica de securitate, Josep Borrell, şi comisarul european pentru vecinătate şi extindere, Oliver Varhelyi, au propus miercuri celor 27 de state membre ale UE reluarea dialogului la nivel înalt cu Turcia şi ameliorarea cooperării cu această ţară în domenii de interes comun cum ar fi migraţia, energia, comerţul sau acordarea vizelor pentru cetăţenii turci, transmite AFP, relatează Agerpres.

Turcia este candidată la aderarea la Uniune din 1999, dar negocierile sunt blocate din 2018, reaminteşte agenţia.

În contextul acestui „impas”, cei doi oficiali europeni au sugerat mai multe măsuri. Varhelyi consideră că statele europene ar putea elibera vize cu intrări multiple, pe durate mai lungi cetăţenilor turci, aşa cum solicită de mai mult timp Ankara. De asemenea, ar putea fi „modernizat” acordul de uniune vamală între Turcia şi UE. Comisarul a subliniat că volumul comerţului între cele două părţi a ajuns la circa 200 de miliarde de euro anual, „un record”.

Borrell şi Varhelyi au insistat că reluarea dialogului şi a cooperării trebuie să aibă loc „etapă cu etapă”, în mod „proporţional”, şi trebuie să se poată reveni în orice moment asupra paşilor făcuţi.

În contextul războiului din Ucraina, UE doreşte să discute cu Turcia şi despre cea mai bună modalitate de a împiedica Rusia să ocolească sancţiunile occidentale, au arătat ei. Turcia, membră a NATO, controlează accesul în Marea Neagră şi a refuzat până acum să adopte sancţiuni împotriva Rusiei.

Înainte de a fi aplicate, recomandările trebuie aprobate de statele membre.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

5 comentarii

  1. Cat este Erdogan Turcia nu va intra in UE. Este foarte multumit acum cat Turcia se afla in spatiul economic european. El este avantajat ca are relatii internationale cu UE, America, Rusia, China si statele arabe. Ma gandesc cum ar putea un stat musulman sa se supuna directivelor U.E?

    • Daca esti cocalar haurist, nu ai cum sa intelegi ce are de castigat Turcia daca intra in UE. Apropo, de ce isi doreste chiar Erdogan sa intre in UE? Ca vad ca nu intelegi…o dai ca si cum el nu are nevoie de UE, dar tocmai el isi doreste sa intre in UE si asteapta. Mai exista o alternativa pentru el si Turcia, se numeste Brics. Ai cea mai mica idee de ce nu intra in Brics si tot asteapta dupa UE?

  2. Turcia se află în imensitatea ei pe un alt continent și are doar două orașe mai importante în Europa. Turcia poate adera la Uniunea Statelor Asiatice.

    Altfel, Turcia poate cere aderarea la Statelor Unite ale Americii, dacă nu contează amplasarea geografică. …Și pot fi admise în UE Algeria, Tunisia, Maroc, state care au puternice legături cu Europa.

  3. Turcia ar dinamita UE la fel ca Ungaria!

  4. Și o să mai fie blocați mult și bine după ce i-a luat în brațe pe Hamas.