G4Media.ro

UDMR a depus un proiect la Senat prin care statul să compenseze…

UDMR a depus un proiect la Senat prin care statul să compenseze datoriile fiscale ale întreprinderilor cu sumele neplătite pentru concediile medicale/ Inițiator: Statul plăteşte sumele pentru concediile medicale cu întârziere de câteva luni, chiar ani

UDMR a depus la Senat un proiect de lege care va crea un mecanism financiar ce ar permite statului să compenseze datoriile fiscale ale firmelor cu sumele neplătite către aceştia reprezentând concediile medicale. Acest mecanism ar oferi o soluţie eficientă şi inovatoare pentru ameliorarea dificultăţilor financiare ale întreprinderilor, în timp ce ar asigura ca angajaţii să nu fie afectaţi negativ la locurile de muncă, transmite News.ro.

„Statul plăteşte sumele pentru concediile medicale cu întârziere de câteva luni, chiar ani. Atunci când un angajat se află în concediu medical, primele 5 zile sunt plătite de angajator, iar zilele următoare sunt avansate de angajator, dar trebuie recuperate ulterior de la Casa de Asigurări de Sănătate. Problema este că aceste sume, avansate de firme în locul statului, nu sunt niciodată returnate în timp util, ceea ce provoacă întreprinderilor serioase probleme de lichiditate: întâmpină dificultăţi în implementarea proiectelor de investiţii, achiziţionarea de mărfuri, plata salariilor sau achitarea impozitelor către stat. Întârzierile sunt foarte mari, de ordinul miliardelor şi de ordinul sutelor de zile. Statul trebuie să îşi asume o responsabilitate mult mai mare în această problemă”, a subliniat necesitatea proiectului de lege Miklós Zoltán, deputat UDMR din judeţul Covasna, unul dintre elaboratorii proiectului de lege, potrivit comunicatului de presă al partidului.

El a mai spus că soluţia legislativă pe care a elaborat-o introduce un sistem care va permite întreprinzătorilor să compenseze imediat sumele pentru concediile medicale neplătite.

„Soluţia pe care am elaborat-o susţine introducerea unui sistem de compensare care ar permite întreprinzătorilor să compenseze imediat sumele pentru concediile medicale neplătite cu obligaţii fiscale chiar şi viitoare al firmei. Cu această soluţie, nu numai că ajutăm la remedierea problemei de lichiditate a întreprinderilor, dar creăm şi un echilibru echitabil între contribuabil şi stat, pentru a evita situaţiile în care managerii de companii devin vulnerabili din cauza neglijenţelor statului”, a adăugat deputatul.

Legea a fost înregistrată, marţi în Parlament, aşadar curând va începe procesul legislativ în conformitate cu procedurile Senatului şi Camerei Deputaţilor, în comisiile de specialitate, apoi, după evaluarea iniţială a Senatului, decizia finală va fi luată de Camera Deputaţilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...