G4Media.ro

Ucraina va solicita Turciei să blocheze accesul navelor militare rusești în Marea…

sursa foto: Alexey NIKOLSKY / SPUTNIK / AFP

Ucraina va solicita Turciei să blocheze accesul navelor militare rusești în Marea Neagră, în cazul declanșării unui război

Ucraina vede o ameninţare în prezenţa navelor militare ruseşti în apropierea frontierelor ei din Marea Neagră şi îi va cere Turciei să ia în considerare închiderea pentru Rusia a două căi navigabile, a declarat miercuri ambasadorul ucrainean la Ankara, Vasil Bodnar, potrivit Reuters.

Mai devreme luna aceasta, şase nave militare ruseşti şi un submarin au tranzitat strâmtorile Bosfor şi Dardanele către Marea Neagră pentru a participa la exerciţii în proximitatea apelor teritoriale ucrainene.

Întrebat despre prezenţa navelor ruseşti de război în apropierea frontierelor ţării sale, ambasadorul ucrainean a declarat într-un interviu acordat agenţiei Reuters că aceste nave reprezintă ”un mare pericol” pentru Ucraina şi a descris concentrarea navală rusească în Marea Neagră drept ”copleşitoare”.

”Considerăm că, în cazul unei invazii militare extinse sau a începerii acţiunilor militare împotriva Ucrainei – când războiul ar deveni nu doar de facto, ci şi de jure – vom solicita guvernului turc să examineze posibilitatea închiderii strâmtorilor din Marea Neagră pentru statul agresor”, a declarat diplomatul ucrainean.

Conform Convenţiei de la Montreux, semnată în anul 1936, Turcia poate închide strâmtorile Bosfor şi Dardanele pentru navele străine în caz de război sau atunci când este ameninţată. Rusia a acuzat deja NATO de încălcarea acestei convenţii, care limitează accesul în Marea Neagră al navelor militare ce nu aparţin ţărilor riverane.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, care a avut recent o tentativă de mediere între Rusia şi Ucraina, a declarat miercuri că Ankara va face paşii necesari pentru ca relaţiile ei cu aceste ţări să nu fie afectate. Membră a NATO, Turcia şi-a dezvoltat cooperarea militară şi energetică cu Rusia, dar în acelaşi timp a vândut drone militare Ucrainei, ceea ce a iritat Moscova.

Sursa foto: Alexey NIKOLSKY / SPUTNIK / AFP

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Soriciul rusesc este tare gros.
    Să ataci o tara vecină , să ai trupe de ocupație în cel putin 2 tari și să te nelinistesti de inarmare moldovei este un tupeu maxim.
    Vine însă ziua tic tac tic tac.
    Ignatul se apropie,

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.