G4Media.ro

Ucraina anunţă distrugerea unui pod esenţial din regiunea Herson, ocupată de forţele…

Sursa Foto: Twitter

Ucraina anunţă distrugerea unui pod esenţial din regiunea Herson, ocupată de forţele ruse / Ministerul britanic al apărării: traversarea drumului peste râul Nipru este ”inutilizabilă pentru vehiculele militare grele”

Ucraina anunţă că a distrus un alt pod esenţial pentru forţele ruse care ocupă regiunea sudică a Hersonului, relatează BBC, citată de News.ro

Podul deasupra barajului din oraşul Nova Kakhovka – pe care Ucraina l-a atacat anterior – nu mai este funcţional în prezent, susţine Kievul. Afirmaţia nu a putut fi verificată din surse independente.

Anunţul vine la doar câteva săptămâni după ce podul-cheie Antonivski a fost scos din funcţiune de forţele ucrainene.

Ucraina poartă o contraofensivă împotriva oraşului Herson, pe care Rusia l-a cucerit în primele zile ale războiului.

”Distrugerea podului rutier al barajului Nova Kakhovka a fost asigurată, astfel încât acesta a fost scos din funcţiune”, a postat pe Facebook comandamentul operaţional sudic al armatei ucrainene.

Ministerul britanic al Apărării a precizat în raportul său zilnic că atacurile de precizie ale forţelor ucrainene ar fi făcut traversarea drumului peste râul Nipru ”inutilizabilă pentru vehiculele militare grele”.

Nova Kakhovka se află la aproximativ 55 km nord-est de Herson.

Forţele ruse au reuşit să repare superficial podul Antonivski, au spus oficialii, despre care surse militare occidentale au menţionat că este ”complet inutilizabil” după un atac cu rachete de artilerie de tip Himars, care a avut loc luna trecută.

Podul feroviar principal de lângă Herson a fost şi mai rău avariat săptămâna trecută, se arată în raportul Marii Britanii.

”Chiar dacă Rusia reuşeşte să facă reparaţii semnificative la poduri, acestea vor rămâne o vulnerabilitate-cheie”, mai subliniază raportul.

Londra a adăugat că mii de trupe ruseşti desfăşurate în vestul fluviului ”se bazează aproape sigur pe doar două puncte de trecere cu feribotul cu ponton” pentru aprovizionarea terestră.

Analiştii militari spun că există un risc ridicat ca trupele să fie separate de restul forţelor principale de ocupaţie ruse.

Atacul face parte dintr-un efort ucrainean de a izola trupele ruse, cu scopul final de a recuceri întreaga regiune.

Dacă se va dovedi de succes, campania ambiţioasă ar oferi un impuls Kievului prin preluarea singurei capitale pe care Moscova a reuşit să o cucerească până în prezent de la lansarea invaziei în luna februarie.

Herson, care avea o populaţie de aproximativ 290.000 de locuitori înainte de război, este la ora actuală administrat de oficiali pro-ruşi.

Luna trecută, Rusia a anunţat că trupele sale vor fi concentrate şi în regiunile sudice ale Ucraineei, respectiv Herson şi Zaporijie, nu numai în estul ţării.

Potrivit agenţiei de presă ruse Tass, oficialii din oraşul Herson au început să avanseze cu planurile de organizare a unui referendum pentru aderarea oficială la Rusia.

Statele Unite au acuzat Rusia că se pregăteşte să anexeze ilegal părţi ale Ucrainei ocupate.

Cu toate acestea, Irina Vereşciuk, ministrul ucrainean pentru reintegrarea teritoriilor ocupate temporar, a declarat săptămâna aceasta că orice referendum organizat în regiunile ocupate nu va fi niciodată recunoscut la nivel internaţional.

De asemenea, ea i-a sfătuit pe ucrainenii care rămân în zonele controlate de Rusia să plece, cu menţiunea că 5.300 de persoane au părăsit regiunea Herson în ultimele cinci zile.

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

6 comentarii

 1. Nu există număr de racani ruși neantrenați care ar putea învinge Ucraina.

  • Rusii nu au fost niciodata invinsi

  • Cele mai rele înfrângeri ale rușilor: Invazia Mongolă (1237-1240), Războiul Livonian (1558-1583), Războiul Ruso-Otoman 1710-1713, Războiul din Crimeea (1853-1856), Primul Război Mondial (1914-1918). Sunteți o țară de ratați.

  • Nu zice nimeni sa ii cotropeasca, doar sa ii alunge din Ucraina…

 2. Ukraina a distrus un pod din…Ukraina!

  sa nu va aud dupa cativa ani ca Ucraina vrea bani pt a reconstrui podurile si cladirile pe care tot ei le-au bombardat!

 3. Sunt niște șobolani ruși pe acolo, care trebuie exterminați ca să putem avea liniște.