G4Media.ro

Ucraina anunță că a oprit tipărirea manualelor de „limba moldovenească”/ Acestea au…

sursa foto: Twitter/Marcel Ciolacu

Ucraina anunță că a oprit tipărirea manualelor de „limba moldovenească”/ Acestea au fost aprobate pentru tipar înainte ca „limba moldovenească” să nu mai fie limbă oficială pentru minoritatea română din Ucraina

Ministerul Educației de la Kiev a anunțat joi seara că o oprit tipărirea manualelor în „limba moldovenească” pentru elevii români din Ucraina. Autoritățile ucrainene spun că se dezvoltă un mecanism pentru înlocuirea exemplarelor tipărite anterior cu manuale în limba română.

Miercuri, 15 noiembrie, Libertatea a scris că o editură finanțată de guvernul ucrainean pregătește manualele de „limba moldovenească” pentru anul școlar viitor, care urmau să ajungă la elevii din comunitățile române.

Decizia prin care limba oficială pentru minoritatea română din Ucraina este limba română, nu limba moldovenească, a fost luată de guvernul de la Kiev în urmă cu o lună,. Anunțul a fost făcut de premierul Marcel Ciolacu la finalul şedinţei comune ale guvernelor României şi Ucrainei, din 18 octombrie 2023.

Măsura a fost adoptată în contextul obligaţiei îndeplinirii de către Ucraina a criteriilor de aderare la Uniunea Europeană, unul dintre criterii referindu-se şi la drepturile minorităţilor naţionale.

La vremea respectivă, președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, a transmis pe rețeaua de socializare X că recunoașterea de către Ucraina a limbii române pentru comunitatea românească reprezintă ”un demers important care întărește unitatea țărilor noastre”. Apoi, președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski i-a răspuns, vorbind despre viitorul european al celor două state.

Decizia de luna trecută e reamintită și în declarația de acum a ministerului Educației de la Kiev, care precizează că „în prezent, se lucrează la alinierea legislației ucrainene în vigoare cu această decizie, ceea ce include multe acte normative interne. De asemenea, subliniem că toate actele ulterioare ale Guvernului vor fi adoptate ținând cont de aceste acorduri. Și toți funcționarii publici care vor încălca decizia Guvernului vor suporta responsabilitate disciplinară.”

Cut privește manualele ce erau pregătire pentru anul școlar viitor, ministerul Educației de la Kiev precizează: „Faptele menționate în mass-media despre manualele tipărite se referă la exemplarele aprobate pentru tipar în luna mai a acestui an. Majoritatea acestor manuale au fost tipărite vara, înainte de adoptarea deciziei de a nu utiliza conceptul de „limba moldovenească”. Astăzi, Ministerul Educației și Științei din Ucraina a oprit orice tipărire suplimentară a acestor manuale. De asemenea, se dezvoltă un mecanism pentru înlocuirea exemplarelor tipărite anterior cu manuale în limba română.”

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...