G4Media.ro

Ucraina: Afacerile cu mame surogat în vremuri de pandemie

Ucraina: Afacerile cu mame surogat în vremuri de pandemie

O filmare în care apar  care nu pot părăsi Ucraina pentru a ajunge la părinții doritori din străinătate a stârnit rumoare în întreaga lume. O incursiune în lumea afacerilor cu mame surogat din Ucraina, realizată pentru Deutsche Welle de jurnaliștii Roman Goncharenko și Mykola Berdnyk.

„Suntem foarte fericiți că avem în sfârșit propriul nostru . Suntem total îndrăgostiți de el”, mărturisesc Julia și Peter, un cuplu din Germania. Fetița lor a fost născută la începutul lunii mai de o mamă surogat ucraineancă. Cei doi visau de ani de zile să aibă un copil, dar toate încercările lor au fost zadarnice, a povestit Julia pentru DW.

Cuplul locuiește în prezent într-un complex de clădiri terne, situat la periferia capitalei Kiev, pe care clinica privată BioTexCom îl numește „Hotel” și care este un fel de pensiune pentru clienți.

Clinica privată BioTexCom din Kiev
Clinica privată BioTexCom din Kiev

Construcția, aflată în spatele unui zid de beton și înconjurată cu sârmă ghimpată, a ajuns în presa din întreaga lume, după ce clinica a publicat o înregistrare video arătând 46 de bebeluși care așteaptă să ajungă la cupluri din vestul Europei. Acest strigăt de ajutor vine pe fondul închiderii granițelor din cauza pandemiei de coronavirus, ceea ce face aproape imposibilă întâlnirea bebelușilor cu noii lor .

Personalul clinicii a trimis înregistrarea  din străinătate

În curtea „hotelului” există steaguri ale țărilor din care provin clienții clinicii: China, Spania, Suedia, Italia. Este inclus și steagul german. Cine vrea să intre, trebuie să poarte mască de protecție și mănuși. În camerele mai degrabă scumpe și lipsite de gust ies în evidență mobilierul de modă veche și tavanul cu stucaturi.

Afacerile cu mame de împrumut sunt profitabile în Ucraina. Pe Julia și Peter, ambii trecuți de 30 de ani, îi cheamă în realitate altfel, dar vor să rămână anonimi între altele și pentru că în Germania maternitatea surogat este interzisă. Cuplul se consideră norocos că a putut intra în Ucraina cu puțin timp înainte de închiderea frontierei. „Am cumpărat imediat bilete și ne-am suit în avion cu destinația Ucraina. Apoi am așteptat-o pe fiica noastră aici, la hotel, timp de două luni”, spune Julia.

Majoritatea cuplurilor își pot vedea copiii doar în fotografii și înregistrări video pe care le primesc de la personalul clinicii. „Inima mea este frântă. Primele câteva săptămâni sunt atât de importante pentru legătura dintre mamă și copil”, spune Julia.

Nenumărați copii pentru cupluri străine 

Spre deosebire de multe țări occidentale, maternitatea surogat este legală și o afacere profitabilă în Ucraina, zeci de agenții oferindu-și serviciile în acest domeniu. Nu este clar care este numărul bebelușilor care, din cauza pandemiei, nu pot părăsi Ucraina pentru a ajunge acasă la . Autoritățile de la Kiev nu au răspuns la întrebările ce le-au fost adresate de DW.

Responsabila pentru drepturile omului în Parlament, Liudmila Denisova, a precizat pentru DW că ar fi vorba despre mai bine de 100 de bebeluși. Însă acest număr este neoficial și continuă să crească. Aparent, statul nu controlează situația copiilor care nu se nasc în clinici mari, cum ar fi BioTexCom. „Este suficient ca viitorii lor părinți să știe unde sunt”, spune Denisova.

Există indicii că unii bebeluși sunt cazați în apartamente închiriate și îngrijiți de bone și nu de personal medical. „Totul depinde de agenții. Este dificil să găsești personal calificat în această perioadă”, explică Serghei Antonov, directorul Centrului pentru Dreptul la Medicină Reproductivă, o companie privată din Kiev. Condițiile și îngrijirea sunt diferite, unele agenții lucrând ilegal. „Nimeni nu le controlează și nu plătesc impozite”, spune Antonov. El recomandă prudență în alegerea unei astfel de agenții.

Interzis în Germania, permis în Ucraina

Liudmila Denisova, reprezentanta parlamentului de la Kiev pentru drepturile omului și fost ministru
Liudmila Denisova, reprezentanta parlamentului de la Kiev pentru drepturile omului și fost ministru

Pentru a intra în Ucraina în pofida carantinei (de pildă cu un zbor charter), cuplurile din străinătate au nevoie de o aprobare specială din partea Ministerului de Externe de la Kiev. Aceasta poate fi obținută pe două căi. Cele mai multe cupluri încearcă să obțină aprobarea prin intermediul ambasadelor țării natale, operațiune ce poate dura câteva săptămâni, mai ales în situația actuală. Drumul mai scurt trece prin biroul Liudmilei Denisova, responsabila parlamentară cu drepturile omului, însă nu multe cupluri cunosc această variantă.

Când ajung acasă, cuplurile sunt dependente de  ambasadei, deoarece abia atunci primesc documentele de călătorie pentru copil. „Ministerul de Externe este conștient de problemă”, a declarat un purtător de cuvânt la cererea DW. În ciuda restricțiilor impuse pe fondul coronavirusului, ambasada de la Kiev este pregătită „să sprijine familiile afectate și să permită copiilor nou-născuți să ajungă în familiile lor din Germania”.

Dificultatea constă în diferențele existente la nivel de legislație. În Ucraina, părinții ai căror copii au fost purtați de mame surogat sunt înscriși în certificatul de naștere. Or, acest lucru nu este recunoscut în Germania, unde maternitatea surogat este interzisă din motive etice.

„Conform legislației germane, maternitatea nu poate fi justificată decât prin nașterea unui copil”, a declarat pentru DW Marko Oldenburger, avocat specializat în domeniul dreptului familiei la cabinetul de avocatură Rose & Partner din Hamburg. El a explicat că mama surogat ucraineancă primește așa-numitele drepturi de statut, nu și mama germană doritoare. Situația este diferită în cazul paternității: „În cazul în care copilul provine de la un tată al cărui material seminal este folosit pentru inseminare artificială, paternitatea sa – chiar înainte de nașterea copilului – poate fi recunoscută și confirmată cu acordul mamei surogat.” În acest caz, copilul ar dobândi cetățenia germană și i se va permite să părăsească țara. Acasă, în Germania, mama germană trebuie să adopte copilul.

Apeluri pentru interzicerea afacerilor cu mame surogat  

Bebeluși primind îngrijire

Filmarea în care apar copiii din Kiev a declanșat o dezbatere politică în Ucraina. Responsabilul prezidențial pentru drepturile copilului, Mykola Kuleba, a susținut interzicerea surogatului.

Liudmila Denisova avusese inițial o pledoarie similară, asupra căreia a revenit, insistând acum pentru îmbunătățirea reglementărilor legale. „Cererea de mame de împrumut în rândul străinilor este foarte mare. Interdicția nu ar rezolva problema, ci ar crea o fabrică subterană de naștere a copiilor”, a spus Denisova.

La cererea DW, Ministerul Justiției de la Kiev a precizat că anul trecut aproape 1.500 de bebeluși au fost născuți de mame surogat la cererea cuplurilor străine. Aproximativ 140 dintre acești copii au avut cel puțin un părinte cu cetățenia germană. În 2018, mai transmite ministerul, numărul copiilor născuți de mame surogat a fost de 1.100. De menționat ar fi că, de ani de zile, statisticile sunt mai degrabă inexacte.

Din pricina problemelor financiare, multe femei din Ucraina par dispuse să poarte în pântece un copil pentru un cuplu străin, suma obținută fiind de peste 15.000 de euro. Salariul mediu lunar în fosta republică sovietică este în prezent de aproximativ 350 de euro, criza  aruncând mulți oameni în șomaj. „Am făcut acest pas fără îndoială pentru proprii mei copii, cărora vreau să le ofer o viață mai bună”, a spus pentru DW o mamă surogat din Ucraina.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.