G4Media.ro

Ucraina a atras o finanţare totală de 1 miliard de euro de…

Sursa Foto: Eeas. europa.eu

Ucraina a atras o finanţare totală de 1 miliard de euro de la Banca Europeană de Investiţii şi de la Comisia Europeană

Ministerul Economiei de la Kiev informează, într-un comunicat remis miercuri, preluat de Rador, că Grupul Băncii Europene de Investiţii (BEI), în cooperare cu Guvernul Ucrainei şi Comisia Europeană, au semnat o serie de acorduri de parteneriat în marja Conferinţei pentru reconstrucţia Ucrainei, care a debutat, marţi, la Berlin.

Fondurile strânse, în valoare de 1 miliard de euro, vor fi direcţionate către mediul de afaceri ucrainean şi refacerea infrastructurii critice locale. Preşedinta Grupului BEI, Nadia Calvino, care a participat la conferinţă împreună cu vicepreşedinta BEI, Teresa Czerwińska, a anunţat semnarea de noi acorduri financiare în cadrul a două programe de garantare ale UE destinate băncilor. Acestea prevăd atragerea a peste 1 miliard de euro sub formă de împrumuturi pentru a sprijini întreprinderile mici şi mijlocii din Ucraina.

„Aceste garanţii, semnate cu Comisia Europeană şi sprijinite din bugetul UE, vor ajuta, printre altele, IMM-urile afectate de război, veteranii, persoanele strămutate intern, precum şi femeile şi tinerii antreprenori, oferind resurse pentru a susţine economia ucraineană şi a crea locuri de muncă” – se arată în mesaj. Acordul de 100 de milioane de euro va ajuta la restabilirea serviciilor esenţiale în oraşele ucrainene – furnizarea de apă şi reconstruirea infrastructurii sociale (spitale, locuinţe sociale, şcoli şi grădiniţe).

De asemenea, a fost anunţată extinderea în Ucraina a Programului Comun de Asistenţă pentru Sprijinirea Proiectelor în Regiunile Europene (JASPERS). Datorită acestui program – în parteneriat cu BEI şi Comisia Europeană – va fi introdus un nou pachet de asistenţă al UE de 20 de milioane de euro menit să sprijine Guvernul Ucrainei în pregătirea proiectelor locale de investiţii de înaltă calitate şi în consolidarea capacităţii tehnice pentru utilizarea eficientă a fondurilor de redresare.

La Berlin, a mai fost anunţat un plan de creare a unui nou mecanism paneuropean de garantare a creditelor la export în valoare de 300 de milioane de euro, pentru a sprijini companiile mici şi mijlocii din UE care exportă în Ucraina. Acesta va fi gestionat de filiala grupului de management al capitalului de risc al BEI, Fondul European de Investiţii şi Comisia Europeană, ca parte a programului său cheie de investiţii InvestEU.

La Berlin, pe 10 iunie, a mai fost semnat un acord care prevede atragerea unui împrumut de 30,4 milioane de euro de la Guvernul german prin banca de dezvoltare KfW. Fondurile vor merge către industria energetică ucraineană. Ucraina va primi, de asemenea, 109 milioane de dolari sub formă de granturi în cadrul proiectelor Băncii Mondiale „Renovarea locuinţelor pentru restabilirea drepturilor şi posibilităţilor oamenilor” (HOPE) şi „Restabilirea aprovizionării cu energie în perioada de iarnă şi aprovizionării cu resurse energetice”

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...