G4Media.ro

TVR: Încă un termen ratat de Avioane Craiova pentru livrarea primului IAR…

sursa foto: Facebook/Stefan Radu Oprea

TVR: Încă un termen ratat de Avioane Craiova pentru livrarea primului IAR 99 SM standard modernizat/ Contractul pentru modernizarea a zece aeronave IAR-99 a fost semnat în 2020

Fabrica Avioane Craiova ratează un nou termen pentru livrarea primului IAR 99 SM standard modernizat, potrivit TVR.

Aparatul IAR 99 SM trebuia predat Forţelor Aeriene la jumătatea lunii trecute. Iniţial, livrarea era programată în vara lui 2023, însă atunci fabrica Avioane Craiova a primit de la MApN o păsuire de 6 luni. A reclamat că, din cauza pandemiei, a procurat cu greu elementele necesare modernizării avionului, notează sursa citată.

Liderul de sindicat de la Avioane Craiova, Victor Peța, recunoaște că programul de modernizare a IAR 99 este în mare întârziere. El susține că, la mai bine de două săptămâni de la termenul la care ar fi trebuit predat primul IAR 99 SM, compania și reprezentanții Armatei fac eforturi ca primul zbor de test să poată avea loc.

Potrivit specialiștilor, testarea va dura și ea, deci întârzierile vor fi și mai mari. Inițial, primul avion de test ar fi trebuit să zboare în vara lui 2022, la aproape 2 ani de la semnarea contractului.

La acel moment, managerul fabricii dădea vina pentru întârzieri pe un partener israelian care ar fi trebuit să livreze un aparat de navigație, însă era foarte optimist în legătură cu zborul de test. Până acum, fabrica a primit de la Armată în jur de 98 de milioane de lei, cam 20 de milioane de euro, însă nu a livrat nimic.

La finele anului trecut, cu trei zile înainte de Crăciun, ministrul Economiei, Ştefan Radu Oprea, anunța că au început la Craiova probele cu primul avion IAR 99 SM care a fost modernizat, după mai bine de 3 ani de la semnarea contractului de modernizare.

”IAR 99 SM îşi va îndeplini misiunile de zbor. Astăzi la Craiova au început probele cu primul avion IAR 99 SM, un avion produs chiar de Avioane Craiova SA, fabrica Ministerului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului. Felicitări echipei de la Avioane Craiova SA şi mă bucur că demonstram în mod real capacitatea de a răspunde nevoilor de înzestrare a Armatei române”, a scris, pe 22 decembrie 2023, pe Facebook, ministrul Econoomiei, Ştefan Radu Oprea, conform news.ro.

Contractul pentru modernizarea a zece aeronave IAR-99 Standard a fost semnat în 14 august 2020 de către Ministerul Apărării Naţionale, prin Direcţia Generală pentru Armamente, şi Avioane Craiova S.A, având o valoare de 275 de milioane de lei fără TVA

La eveniment au participat premierul de atunci Ludovic Orban şi ministrul Apărării de atunci Nicolae Ciucă.

Forţele Aeriene Române spuneau în acel moment că ”obiectivul principal al revitalizării şi modernizării avioanelor IAR-99 Standard în varianta IAR-99 Standard Modernizat – IAR-99 SM este realizarea unor aeronave de şcoală şi antrenament necesare pregătirii avansate a piloţilor pentru trecerea la zborul pe aeronavele F-16 Fighting Falcon din dotarea Forţelor Aeriene Române”.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...