G4Media.ro

Turcia respinge acuzațiile Human Rights Watch privind posibile crime de război în…

sursa foto: Tedros Adhanom Ghebreyesus/ Siria

Turcia respinge acuzațiile Human Rights Watch privind posibile crime de război în Siria

Turcia a respins un raport al Human Rights Watch (HRW) publicat la începutul acestei săptămâni privind presupuse abuzuri şi potenţiale crime de război comise de forţele turce şi grupurile aliate în nordul Siriei, transmite Agerpres.

Turcia, împreună cu Statele Unite şi Rusia, are o prezenţă militară în nordul Siriei unde controlează o parte din teritoriu în urma mai multor atacuri din 2016. Incursiunile, susţinute de grupări aliate siriene, au vizat miliţiile kurde susţinute de SUA, pe care Ankara le consideră o ameninţare naţională şi teroriste.

”Raportul recent al HRW este departe de a reflecta realităţile de pe teren şi se bazează pe o ignorare totală a preocupărilor de securitate naţională ale Turciei”, a declarat un oficial turc pentru DPA. ”Turcia respinge acuzaţiile nefondate de încălcări atribuite în mod fals autorităţilor turce”, se arată în declaraţia trimisă pe e-mail vineri seara târziu.

Raportul HRW a citat presupuse încălcări ale drepturilor omului, jafuri şi confiscări de proprietăţi, vizând în special locuitorii kurzi. Afirmaţiile, documentate, se bazează pe interviuri între noiembrie 2022 şi septembrie 2023 cu victime şi martori, a precizat HRW.

Declaraţia turcă a respins termenul folosit de HRW de „ocupaţie turcă” în nordul Siriei, susţinând că „operaţiunile antiteroriste” ale Ankarei în zonă sunt în conformitate cu normele ONU.

Zona este condusă şi controlată de Guvernul interimar sirian, iar Armata Naţională Siriană funcţionează sub conducerea acestuia, se spune în declaraţie, care se referă la grupări aliate cu Turcia.

”Turcia respectă pe deplin dreptul umanitar internaţional. Oficialii turci nu au fost implicaţi, direct sau indirect, în nicio încălcare a drepturilor omului în Siria”, se susţine în text.

Ankara intenţionează să relocheze în nordul Siriei o parte din cei 3,1 milioane de refugiaţi sirieni din Turcia. Zonele ocupate de Turcia sunt departe de a fi o zonă sigură, susţine HRW.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează