G4Media.ro

Turcia preia pentru prima dată comanda KFOR, forţa NATO de menţinere a…

sursa foto: Unsplash

Turcia preia pentru prima dată comanda KFOR, forţa NATO de menţinere a păcii în Kosovo

Turcia a preluat marţi pentru prima dată comanda KFOR, forţa NATO de menţinere a păcii în Kosovo, transmite AFP, remarcând contextul tensiunilor în creştere între albanezii kosovari şi sârbi, potrivit Agerpres.

Timp de un an, comandantul celor 4500 de militari din 27 de ţări va fi generalul turc Ozkan Ulutas.

Cu ocazia ceremoniei de preluare a comenzii, el a declarat că este „conştient de răspunderea care îi este pusă pe umeri în perioada sensibilă prin care trece Kosovo”.

În 24 septembrie, un comando paramilitar de sârbi kosovari a ucis un poliţist din republica proclamată de etnicii albanezi, recunoscută de o mare parte a comunităţii internaţionale, însă nu şi de Serbia şi de alte ţări, inclusiv cinci state din Uniunea Europeană, printre care şi România.

Poliţia din Kosovo a atacat grupul respectiv, care se refugiase într-o mănăstire a Bisericii Ortodoxe Sârbe, şi a doborât trei sârbi, a arestat alţi trei, în timp ce restul au reuşit să scape.

Cele 24 de ore de violenţe au creat cele mai mari tensiuni din ultimii ani între Priştina şi Belgrad, reaminteşte AFP. Criza a fost prelungită de prezenţa în cadrul comandoului a unuia din cei mai influenţi lideri politici sârbi din nordul Kosovo, Milan Radoicic, considerat apropiat de puterea din Serbia.

După atac, NATO a comunicat că este gata să întărească KFOR, desfăşurând în Kosovo încă 600 de militari britanici.

KFOR este prezentă pe teritoriul respectiv încă din timpul războiului din 1998-1999.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Dap, mai trebuie sa puna turci sa mentina pacea in Cipru intre greci si… turci si turci intre azeri si armeni si tot asa. Perfect!