G4Media.ro

Turcia majorează rata dobânzii cheie la 42,5%

sursa foto: Captură video

Turcia majorează rata dobânzii cheie la 42,5%

Banca centrală a Turciei a majorat joi dobânda sa cheie pentru a șaptea lună consecutiv, la 42,5%, în conformitate cu așteptările pieței și dând semne de încetinire a procesului de înăsprire a politicii monetare, scrie agenția AFP.

Banca a majorat rata cu două puncte și jumătate față de luna trecută și a explicat într-un comunicat de presă că înăsprirea monetară este „aproape de nivelul necesar pentru a stabili cursul dezinflației”.

Creșterea prețurilor de consum, alimentată în special de deprecierea lirei turcești, a urcat la 61,98% în ritm anual în noiembrie, față de 61,36% în octombrie.

Cu toate acestea, ea a scăzut ușor de la 3,43% la 3,28% pe o lună în noiembrie.

Deși cifrele oficiale sunt ridicate, ele sunt contestate de economiștii independenți de la Grupul de Cercetare a Inflației (Enag), care au estimat creșterea prețurilor de consum de la an la an la 129,27% în noiembrie.

De la alegerile din mai, care au marcat menținerea la putere a președintelui Erdogan, noua echipă aflată la conducerea Băncii Centrale și a Ministerului Economiei a majorat rata cheie de la 8,5% la 42,5% în încercarea de a reduce inflația.

Erdogan a fost reales în luna mai în urma unui angajament din campanie de a nu permite niciodată băncii centrale să crească rata cheie atâta timp cât va fi președinte.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...