G4Media.ro

Turcia întârzie trecerea petrolierelor prin strâmtoarea Bosfor

Sursa Foto: traveleuropa.eu

Turcia întârzie trecerea petrolierelor prin strâmtoarea Bosfor

Numărul petrolierelor din Marea Neagră care așteaptă inspecțiile autorităților turce a crescut cu încă cinci în cursul nopții. Astfel, s-a format deja o coadă de 16 petroliere pentru a trece prin strâmtoarea Bosfor spre Marea Mediterană, potrivit BBC.

Oficialii occidentali și turci continuă să negocieze măsuri care să contribuie la reducerea cozilor pentru trecerea navelor prin strâmtoarea Mării Negre, apărute după ce Occidentul a impus un embargo asupra transportului de petrol rusesc.

Pe 5 decembrie, în Uniunea Europeană a intrat în vigoare un embargo asupra petrolului rusesc livrat pe mare. Din aceeași zi, țările G7, Uniunea Europeană și Australia au introdus un plafon de preț pentru petrolul rusesc de 60 de dolari pe baril – livrările la un preț mai mare de acesta nu pot fi asigurate în companiile acestor țări, iar acestea controlează de fapt întreaga piață mondială.

În plus, de la începutul acestei luni, Turcia a introdus propriile măsuri, cerând armatorilor să dovedească disponibilitatea unei asigurări care să acopere trecerea unui petrolier prin strâmtoare sau staționarea în porturile turcești.

Alte cinci petroliere de peste 200 de metri lungime, care se îndreptau mai departe în Mediterană, s-au apropiat de intrarea nordică a Bosforului, pe lângă cele 11 care au ancorat acolo cu o zi înainte, a precizat agenția maritimă Tribeca. Potrivit agenției, nicio navă nu a primit până acum permisiunea de a trece.

Mai la sud, la intrarea în Dardanele, alte nouă petroliere așteaptă permisiunea de a-și continua drumul spre sud, cu trei mai puține decât în ziua precedentă.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...