G4Media.ro

Turcia: Importurile de petrol rusesc s-au dublat

Sursa foto: Pexels/Pixabay

Turcia: Importurile de petrol rusesc s-au dublat

Turcia și-a dublat importurile de petrol rusesc în acest an, potrivit datelor Refinitiv Eikon, în contextul în care cele două țări sunt pregătite pentru o cooperare mai largă în domeniul afacerilor și în special al comerțului cu energie, în urma sancțiunilor occidentale împotriva Moscovei, potrivit agenției Reuters.

Comerțul dintre Turcia și Rusia este în plină expansiune din primăvară, deoarece companiile turcești – cărora nu le este interzis să facă afaceri cu omologii ruși – au intervenit pentru a umple golul creat de companiile din UE care au părăsit Rusia după invazia din Ucraina.

Turcia a majorat importurile de petrol din Rusia la peste 200.000 de barili pe zi (bpd) până acum în acest an, comparativ cu doar 98.000 de bpd în aceeași perioadă din 2021, potrivit datelor Refinitiv.

Turcia nu a sancționat Rusia din cauza acțiunilor sale în Ucraina, afirmând că rămâne dependentă de aprovizionarea cu energie rusească.

Președintele rus Vladimir Putin și președintele turc Tayyip Erdogan s-au întâlnit la începutul lunii august și au convenit să stimuleze cooperarea în domeniul afacerilor.

În acest an, prețurile petrolului rusesc au scăzut la minime istorice față de referința Brent.

„Alegerea pentru rafinăriile din Turcia a fost evidentă, deoarece acestea nu au limite în ceea ce privește cumpărarea de petrol rusesc”, a declarat un trader de pe piața petrolieră mediteraneană, care a refuzat să fie numit, deoarece nu este autorizat să vorbească cu presa.

El a adăugat că marjele bune de rafinare a petrolului din Urali au susținut profiturile rafinăriilor din Turcia.

Ministerul turc al Energiei, Tupras și SOCAR nu au răspuns imediat solicitărilor Reuters pentru comentarii.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Ok, dar la ce pret au luat???