G4Media.ro

Turcia: Erdogan numește, în premieră, o femeie la conducerea Băncii Centrale

sursa foto: OZAN KOSE / AFP

Turcia: Erdogan numește, în premieră, o femeie la conducerea Băncii Centrale

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a numit vineri, prin decret, un nou guvernator în fruntea Băncii Centrale a Turciei, cu misiunea de a limita inflația și de a reduce devalorizarea lirei turcești. Hafize Gaye Erkan, care a lucrat pentru First Republic Bank și Goldman Sachs, este în favoarea unei reveniri la ortodoxia financiară, cum ar fi creșterea ratelor dobânzilor pentru a combate inflația. Ea devenit astfel prima femeie care conduce Banca Centrală a Turciei, notează Le Figaro.

Deținătoarea unui doctorat de la prestigioasa universitate americană Princeton a petrecut opt ani la First Republic Bank, unde a ajuns CEO, după nouă ani la Goldman Sachs.

Spre o revenire la „măsuri raționale”

Președintele Erdogan, reales la 28 mai pentru un al treilea mandat, numise deja săptămâna trecută un nou ministru al economiei, Mehmet Simsek, care promovează și el o întoarcere la ortodoxie. La preluarea mandatului, duminică, ministrul, care este foarte respectat în comunitatea de afaceri, a avertizat că va fi nevoie de o revenire la „măsuri raționale” pentru a redresa economia turcă. În ultimii ani, președintele Erdogan a forțat Banca Centrală a Turciei să reducă ratele dobânzilor, contribuind la creșterea vertiginoasă a inflației (39,6% pe an în luna mai). Contrar teoriei economice convenționale, șeful statului turc consideră că ratele ridicate ale dobânzilor încurajează inflația.

Politicile heterodoxe ale președintelui Erdogan au contribuit, de asemenea, la căderea lirei turcești, care a pierdut aproape 80% din valoarea sa față de dolar în cinci ani. Miercuri, moneda turcească, care a fost susținută masiv de Banca Centrală a Turciei înainte de alegerile prezidențiale și parlamentare din mai, a scăzut cu peste 7% în raport cu dolarul și euro. Vineri, la scurt timp după ora 06:30 GMT, lira turcească a continuat să scadă cu 1,5% față de dolar. Banca Centrală a Turciei va anunța noua sa rată cheie pe 22 iunie.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...