G4Media.ro

Turcia a ratificat Acordul de la Paris de luptă împotriva modificărilor climatice,…

Sursa foto: Pixabay

Turcia a ratificat Acordul de la Paris de luptă împotriva modificărilor climatice, devenind al 191-lea stat care aderă la acest tratat

Turcia a ratificat Acordul de la Paris de luptă împotriva modificărlor climatice, potrivit postului parlamentar care a transmis votul în direct, dând astfel curs angajamentului preşedintelui turc Recep Tayyip Erdogan la Adunarea Generală a ONU, luna trecută, relatează AFP, citată de News.ro.

Recep Tayyip Erdogan a anunţat această decizie la sfârşitul lui septembrie, la New York, iar Turcia a devenit cea de-a 191-a ţară care a ratificat acest acord, care urmează să permită o limitare a creşterii încălzirii globale medii la 2°C, posibil la 1,5°C.

Această ratificare are loc cu trei săptămâni înaintea Conferinţei Mondiale ONU pe tema luptei împotriva modificărilor climatice (COP26), prevăzută la Glasgow, în Scoţia, în Regatul Unit.

Turcia a semnat Acordul de la Paris în 2016. Ea era una ditre ultimele ţări mari poluatoare cu gaze cu efect de seră care nu ratificase textul. Iranul, Irakul, Libia, Yemenul şi Etiopia nu au ratificat încă acordul.

Erdogan şi-a justificat până acum abţinerea invocând nedreptăţi legate de obligaţii şi împărţirea poverii în privinţa reducerii emisiilor poluante.

Ankara consideră că aceste eforturi este necesar să fie diferenţiate între ţări industrializate, o categorie din care Turcia face parte.

Emisiile nete de gaze cu efect de seră în Turcia au crescut cu peste 150% începând din 1990, potrivit unor date oficiale turce.

Însă problema modificărilor climatice s-a impus în mod brutal în această ţară, în vară, după o succesiune de evenimente meteorologice extreme, inclusiv incendii de pădure pe coasta Mării Mediterane şi inundaţii în nord, soldate cu aproximativ 100 de victime şi care au cauzat pagube importante naturii.

Turcia este afectată de o secetă persistentă, care-i obligă pe unii producători să-şi abandoneze pământurile, iar pe alţii să se orienteze către noi culturi mai puţin dependente de apă.

Apărătorii mediului trag un semnal de alarmă în contextul în care Ankara vrea să-şi consolideze producţia energetică pe bază de cărbune, în pofida faptului că Turcia preconizează în mod oficial să-şi reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu 21% până în 2030.

Pe baza angajamentelor actuale ale statelor membre al Acordului de la Paris, „lumea este pe calea catastrofei a +2,7°C”, a avertizat recent secretarul general al ONU Antonio Guterres, care a subliniat că „dacă nu schimbăm traiectoria în mod colectiv, există un mare risc al unui eşec al COP26” de la Glasgow.

Conferinţa este prevăzută în Scoţia în perioada 31 octombrie-12 noiembrie.

Un studiu realizat în aprile arată că trei sferturi dintre turci sunt conştienţi de modificările climatice. Între principalele consecinţe citate de către persoanele intervievate se află o multiplicare a evenimentelor meteorologice extreme, poluarea aerului şi o creştere a preţului mărfurilor alimentare, un subiect fierbinte într-o ţară afectată de inflaţie.

Sursa foto: Pixabay

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...