G4Media.ro

Turcia s-a oferit să asigure evacuarea pe mare a combatanților ucraineni răniți

Turcia s-a oferit să asigure evacuarea pe mare a combatanților ucraineni răniți

Turcia, membră a NATO, a propus evacuarea pe mare a combatanţilor răniţi ascunşi într-un combinat siderurgic din oraşul Mariupol, în sudul Ucrainei, a declarat sâmbătă purtătorul de cuvânt al preşedintelui Tayyip Erdogan, potrivit Agerpres.

Ibrahim Kalin a declarat pentru Reuters, într-un interviu, că a discutat personal propunerea cu preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski la Kiev, în urmă cu două săptămâni, şi că aceasta rămâne „pe masă”, deşi Moscova nu a fost de acord cu ea.

Conform planului, oamenii evacuaţi din vasta uzină siderurgică Azovstal vor fi duşi pe uscat în portul Berdiansk, care, la fel ca şi Mariupol, se află la Marea Azov, iar o navă turcească îi va duce prin Marea Neagră la Istanbul, a spus el.

”Dacă se poate face în acest fel, suntem fericiţi să o facem. Suntem pregătiţi. De fapt, nava noastră este pregătită să plece şi să aducă soldaţii răniţi şi alţi civili în Turcia”, a declarat Kalin, care este, de asemenea, principalul consilier de politică externă al lui Erdogan.

Ucraina şi Rusia nu au comentat imediat posibilitatea unei evacuări pe mare.

După săptămâni de asediu şi bombardamente ruseşti, Mariupol este în mâinile ruşilor, dar sute de luptători ucraineni rezistă sub focuri grele la combinatul siderurgic.

Mai mulţi civili care se adăposteau în uzină au fost evacuaţi luna aceasta cu ajutorul Comitetului Internaţional al Crucii Roşii şi al Naţiunilor Unite. Propunerea Turciei include şi evacuarea civililor care se află încă acolo.

Zelenski a declarat că sunt în curs de desfăşurare discuţii complexe pentru evacuarea unui număr mare de soldaţi răniţi din combinatul siderurgic în schimbul eliberării de prizonieri de război ruşi.

Rusia, care a spus iniţial că luptătorii ar trebui să se predea, a vorbit puţin în public despre discuţii.

Kalin a declarat că poziţia Rusiei „se schimbă de la o zi la alta”.

”Ei se uită la situaţia de securitate de pe teren şi la alte dinamici, la negocierile lor, la propria lor coordonare internă”, a spus el. ”Aşa că, uneori, este greu să obţii un răspuns ferm (sau) un angajament din partea uneia dintre părţi”.

Turcia se învecinează cu Rusia şi Ucraina, are legături bune cu ambele ţări şi a încercat să faciliteze negocierile de pace. S-a opus invaziei Rusiei şi a furnizat Kievului drone armate, deşi în acelaşi timp se opune sancţiunilor occidentale impuse Moscovei.

sursa foto: Twitter/ Recep Tayyip Erdogan

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Eu vreau ca azovenii sa treaca prin rectul meu incapator! Ospitalitatea getodacica si pidosnicia europeana se intalnesc acolo!

 2. Slava eroilor Ukainei care lupta impotriva cotropitorilor si pentru noi

  • Pai nu mai vor să lupte, cer să fie evacuați. E chiar așa de greu cu cititul?

  • Scrie ca e vorba de cei raniti. Ia mai vezi cum e cu cititul. Si ar trebui sa ai respect, oamenii aia sunt eroii de azi de la Termopile, oameni liberi ce isi apara libertatea.

 3. @mDa
  Cred că pentru dvs e mai greu cu înțelesul a ceea ce citiți. Așa ați priceput, că nu mai vor să lupte? E vorba de soldații RĂNIȚI, nu de altceva, care ar lupta dacă nu ar fi răniți! E greu cu înțelegerea textului scris, mai ales fiind troll trebuie rus!

 4. @mDa pai nici tu nu prea ai inteles mare lucru, desi zici ca ai citit textul. Asta se numeste analfabetism functional. Nu te simti jenat, ca asa ca tine mai sunt in 40% din actualii liceeni.

  Ca sa te pun in tema, ei ar mai lupta dar cu ce? Ca doar nu cresc armele in catacombe. De asemenea nu mai au provizii (nici alimentare si nici medicale).

 5. mDa,ești o jigodie

 6. Pt cei care habat nu au de armata : cand nu mai poti te predai inamicului , chiar daca esti sau nu ranit . Sunt prizonieri si trebuie interogati si verificati . Nu merge asa cu …drepturi la mancare si munitie si adistenta medicala . Drepturile sunt de prizonieri .. ca nu eram la un meci de fotbal .

  • +1
   Daca toti din buncarele din combinat s-ar automutila si daca ai fi rus ai accepta sa-i lasi sa plece???

  • +1
   Daca toti din buncarele din combinat s-ar auto.mutila si daca ai fi rus ai accepta sa-i lasi sa plece???

 7. Deci doua variante. Mori ca prostul sa devi erou sau iti vezi de viata.Oare care varianta o fi mai buna.Daca nu esti bogatan sa ai ce pierde mai bine iti vezi fericit de viata, oricum nu contezi in ecuatie.