G4Media.ro

Tudorel Toader, după ședința Comisiei de la Veneția: Se recomandă abrogarea pensionării…

Foto: Inquam Photos - Octav Ganea

Tudorel Toader, după ședința Comisiei de la Veneția: Se recomandă abrogarea pensionării anticipate a magistraților, amânarea nu este suficientă

Ministrul Justiției, Tudorel Toader, a scris vineri pe Facebook, după discuțiile din cadrul Comisiei de la Veneția privind modificările aduse legilor Justiției și Codurilor penale din România, că experții instituției nu sunt mulțumiți doar cu amânarea pensionării anticipate a magistraților și recomandă abrogarea măsurii.

”Avizul Comisiei de la Veneța retine solutionarea temporara a problemei pensionarii magistratilor, prin amanarea momentului intrarii in vigoare a solutiei legislative. Se recomanda abrogarea acestei solutii legislative. OUG pentru legile justitiei va fi transmisa, in mod formal, catre CV pentru emiterea unui aviz!”, a scris Toader pe Facebook.

Comisia de la Veneția discută vineri, în cadrul unei sesiuni plenare, modificările aduse legilor Justiției și Codurilor penale de coaliția PSD-ALDE. La ședință participă ministrul Justiției, Tudorel Toader, și deputatul PSD Florin Iordache.

Pe 13 iulie, într-o opinie preliminară referitoare la legile Justiției, Comisia de la Veneția a solicitat autorităților de la București să revină asupra modificărilor aduse actelor normative, în special, în ceea ce privește numirea și revocarea procurorilor șefi ai principalelor parchete – DNA, DIICOT și Parchetul general.

Comisia a cerut ca în procedură să fie menținut rolul președintelui României și al CSM pentru a echilibra influența ministrului justiției.

Comisia de la Veneția e așteptată să sprijine Opinia fără modificări la sesiunea plenară din octombrie, se arată în anunțul oficial de pe site-ul Consiliului Europei. De asemenea, Comisia de la Veneția a autorizat raportorii să emită opinia și să o trimită autorităților române.

Principalele solicitări ale Comisiei de la Veneția în ceea ce privește legile Justiției:

  • Reconsiderarea sistemului de numire și demitere a procurorilor de rang înalt cu scopul de a asigura condițiile pentru o procedură neutră de numire / demitere prin menținerea în acest proces a președintelui României și a CSM, cu scopul de a echilibra influența ministrului Justiției
  • Abandonarea schemei de pensionare timpurie a magistraților. Reamintim că propunerea PSD ar duce la depopularea masivă a instanțelor, cu efecte majore mai cu seamă la Înalta Curte și Curțile de Apel
  • abrogarea sau definirea mai clară a prevederilor care permit procurorilor superiori ierarhic să invalideze, ca neîntemeiate, soluțiile date de procurori care fac dosare
  • reexaminarea prevederilor privind revocarea membrilor CSM
  • eliminarea restricțiilor propuse pentru limitarea libertății de expresie a judecătorilor și procurorilor
  • reconsiderarea înființării unei secții speciale pentru anchetarea magistraților. Recursul la procurori specializați, combinat cu măsuri eficiente de prevenție, este alternativa de dorit
  • Completarea prevederilor privind răspunderea materială a magistraților prin statuarea expresă că, în absența relei credințe și/sau a gravei neglijențe, magistrații nu sunt răspunzători pentru pronunțarea unei soluții care a fost infirmata/modificată de instanța de control judiciar; amendarea mecanismului pentru acțiunea în regres de o asa maniera încât aceasta să aibă loc doar condiționat de prealabila stabilire a răspunderii magistratului în urma/în cadrul unei proceduri disciplinare

Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

8 comentarii

  1. De ce induceți populația în eroare și strecurați subliminal informații ireale sau depășite de succesiunea evenimentelor ? Opiniile comisiei de la Veneția exprimate in iulie sunt , la 20 octombrie , irelevante astăzi . În plus CV nu dă avize și nici nu emite decât recomandări iar dacă nu există probleme de constituționalitate (Constituția României !) , recomandările sunt formale și au caracter subiectiv , sunt păreri . Așteptați concluziile discuțiilor și documentele finale ale vizitei CV și după aceea puteți bate câmpii până la revelionul 2019-2020 .

    • Te oftici pentru ca tocmai se rasuceste cutitul in rana…? N-ar trebui, e doar inceputul operatiunii
      si mai e mult pana…departe…!

    • Enea, tocmai ai încercat tu sa induci eroarea in cei care ar putea avea încredere în cuvântul scris. pe principiul ca dacă nu poți argumenta măcar ameteste-i.

    • Subscriu eu merg cu scara-dracu!

    • @Enea, varul lui Piracetam :
      Oare de ce Slugarel siCiordache nu au transmis in mod formal inca de astazi Comisiei pt Democratie prin Drept OUG 92/2018 ? Nu a mai incaput in bagaje ?

      PS. Ti-a trebuit mult pana ai slobozit prostia cu irelevanta opiniilor exprimate in iulie de Comisie ? 😉

      PPS. Si apropo, flacau : In afara de tine, ai citit cine induce in eroare pe FB ? :)))))

    • @clencix:
      La cat de fraier e postacul (si misel) cred ca nu este Enea …

      PS. Pur si simplu e nea’… ! :)))

  2. Foarte interesant imi pare faptul ca, cu cat procentele PSD scad, cu atat apar mai multi postaci propsd pe toate siteurile! In alta ordinde idei, m-ar interesa mai mult sa ne spuna d-nul Slugarel ce parere a avut CV de restul ordonantei!

  3. Era clar precum cristalul ca era o tampenie, o cretinitate, o mizerie, o manipulare si o neseriozitate amanarea pensionarii anticipate a magistratilor. Si un elev de clasa a V-a si-ar fi dat seama ca e o prostituare a legiuitorului.