G4Media.ro

Tudorel Toader a declanșat procedura de selecție a noului procuror general. Pe…

Tudorel Toader a declanșat procedura de selecție a noului procuror general. Pe 5 aprilie va propune numele înlocuitorului lui Augustin Lazăr

Ministerul Justiției a început selecția pentru alegerea unui nou procuror general, potrivit unui anunț postat pe site-ul instituției. Procedura are loc pe fondul tensiunilor majore dintre Tudorel Toader și procurorul general Augustin Lazăr, căruia îi expiră mandatul în aprilie.

Candidații își pot depune dosarele până pe 28 martie, iar desemnarea se va face în urma unui interviu cu ministrul Tudorel Toader. Procedura de selecție se va încheia pe 5 aprilie.

Anunțul oficial:

Ministerul Justiției organizează, la sediul său din București, str. Apolodor, nr. 17, sect. 5, cod 050741, în perioada 13.03.2019 – 5.04.2019, selecția procurorilor în vederea efectuării propunerii de numire pentru funcția de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, vacantă începând cu data de 28 aprilie 2019.
Selecţia se desfășoară în condițiile prevăzute de art. 54 alin. (1) și alin. ( 11) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în acest scop fiind întocmite Standardele de organizare și desfășurare a selecţiei candidaților în vederea efectuării propunerilor de numire în funcțiile de conducere prevăzute de art. 54, alin. (1) din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, și Standardele de evaluare a interviului susținut în cadrul selecției candidaților în vederea efectuării propunerilor de numire în funcțiile de conducere prevăzute de art. 54 alin. (1) din Legea nr. 303/2004, republicată, cu modificările și completările ulterioare, anexate.
Candidații pot depune cereri de înscriere, până la data de 28 martie 2019 (inclusiv), ora 17,30 la Direcția resurse umane din Ministerul Justiției din București, str. Apolodor, nr. 17, sect. 5, etajul 2 camera 6.
Cererile vor fi însoțite de următoarele înscrisuri:
a) declarațiile prevăzute de art. 54 alin. (2) raportat la art. 48 alin. (10-11) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor și procurorilor, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
b) un proiect privind exercitarea atribuțiilor specifice funcției de conducere pentru care participă la selecţie, care se depune atât pe suport hârtie, cât și în format electronic, pe suport specific. Proiectul se va încadra într-o limită de 30 pagini, iar anexele nu vor putea depăși 10 pagini. Planul și anexele vor fi redactate cu caractere de mărimea 12, font Times New Roman, spațiere la 1,5 rânduri;
c) un curriculum vitae al candidatului, conform modelului comun european;
d) minimum 10 lucrări întocmite de candidat în compartimentele în care și-a desfășurat activitatea;
e) ultimul raport de evaluare a activității profesionale a candidatului participant la selecţie;
f) orice alte înscrisuri relevante.

Lista persoanelor care îndeplinesc condițiile legale de participare la selecţie și programarea interviului se vor afișa la sediul Ministerului Justiţiei şi se vor publica pe pagina Internet a acestuia, la data de 29 martie 2019.

Candidații participanţi la selecţie vor susține, în perioada 3-4 aprilie 2019, un interviu cu ministrul justiției care constă în:
a) susţinerea proiectului privind exercitarea atribuțiilor specifice funcției de conducere pentru care participă la selecţie, sub următoarele aspecte:
– prezentarea sintetică a unității/structurii pentru a cărei conducere participă la selecţie;
– identificarea unor eventuale disfuncţii şi vulnerabilităţi în activitatea unității/structurii pentru a cărei conducere participă la selecție, precum şi a soluţiilor propuse pentru prevenirea şi înlăturarea acestora;
– propuneri pentru îmbunătăţirea activităţii manageriale a unității/structurii pentru a cărei conducere participă la selecţie;
– compatibilitatea proiectului privind exercitarea atribuțiilor specifice funcției de conducere, întocmit de candidatul participant la selecţie cu rolul și funcțiile Ministerului Public;
b) verificarea aptitudinilor manageriale şi de comunicare, vizând, în esenţă, capacitatea de organizare, asumarea responsabilităților, rapiditatea în luarea deciziilor, rezistenţa la stres, autoperfecţionarea, capacitatea de analiză, sinteză, previziune, strategie şi planificare pe termen scurt, mediu şi lung, iniţiativa în modernizarea managementului unității/structurii, capacitatea de adaptare rapidă, capacitatea de relaţionare şi comunicare, capacitatea și disponibilitatea de a lucra în echipă și de a colabora cu colegii;
c) prezentarea viziunii asupra modului în care înţelege să organizeze instituţia în vederea îndeplinirii atribuţiilor constituţionale de promovare a intereselor generale ale societăţii şi apărării ordinii de drept, precum şi a drepturilor şi libertăţilor cetăţenilor;
d) prezentarea viziunii cu privire la atribuţiile funcţiei pentru care participă la selecţie în ceea ce priveşte coordonarea activităţilor de prevenire şi combatere a criminalităţii în general şi a unor fenomene specifice: criminalitate organizată, corupţie, evaziune fiscală etc.;
e) verificarea cunoştinţelor specifice funcţiei pentru care participă la selecţie.
f) verificarea aspectelor legate de motivația, conduita, integritatea și deontologia profesională, precum și alte împrejurări rezultate din analiza înscrisurilor depuse de candidatul participant la selecţie.
În cadrul interviului, ministrul justiției este sprijinit de secretarii de stat din Ministerul Justiției.
În vederea asigurării transparenței, audierea candidaților se transmite în direct, audiovideo, pe pagina de internet a Ministerului Justiției, se înregistrează și se publică pe pagina de internet a ministerului.
Rezultatele selecţiei se vor afișa la sediul Ministerului Justiţiei şi se vor publica pe pagina Internet a acestuia, la data de 5 aprilie 2019.

Propunerea ministrului justiției va fi înaintată Secției pentru Procurori a Consiliului Superior al Magistraturii, în vederea obținerii avizului urmând ca, după obținerea acestuia, ministrul justiției să înainteze propunerea Președintelui României, în vederea numirii în funcția de conducere de procuror general al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție.

Calendarul aprobat va putea suferi modificări în funcție de numărul candidaților înscriși.

Foto: Augustin Lazăr (InquamPhotos / Octav Ganea)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

16 comentarii

 1. Hai cu adina florea. Sau alta tuta de aceeasi categorie.

 2. Sperăm ca actualul procuror șef Agustin lazăr să se înscrie la concurs. Îi dorim succes!

 3. Extraordinar. Adica indiferent cat de calificata este o persoana pentru postul de Procuror General, daca nu vrea Ministrul Justitiei, o persoana numita politic si care poate la fel bine sa nu aiba nici o competenta in domeniul juridic, care poate fi un boschetar de pe strada ( ca tot ii prefera politicienii atunci cand le vand firmele datoare la stat) pe care partidul aflat la conducerea tarii in momentul respectiv il considera ” un bun maneger”, deci nu vrea ministrul, nu se poate. Exact cum a procedat si la DNA.
  P. S. Ma tot gandesc in ultima vreme daca merita sa imi sacrific cativa ani din viata, sa imi fac familia sa sufere si sa calc un nenorocit d’asta cu masina. Da pe care, ca sa si conteze? Tot ce este mai rau pe lume sa va loveasca, TRADATORILOR,!!!

  • nu merita sa te sacrifici pt o natie de vite. In 10 ani aceasta natie o sa dispara singura la cat de proasta este

 4. Pe 5 Aprilie s-a terminat cu Romania Libera.Incepe dictatura hotilor.Poate tot atunci mai cereti odata dosarul Tel Drum.Cu siguranta o sa aveti mai mult noroc.

 5. PROTESTUL procurorilor ar putea continua intr-o forma „inedita” prin depunerea a sute de cereri pentru ocuparea postului de procuror general..

 6. Eu îl propun pe violatorul pedofil din Galați, cred că este exact genul de persoană pe care o caută domnul ministru. Îi confecționăm rapid diplomele necesare (dacă la doctori se poate…) și gata!

 7. Greu de ales dintre „marii juristi ai patriei”: guitza, sile camataru, lenutza udrea, bica etc.

 8. Ii tremurau mainile lui „Slugarel – trii bubitii” sa inceapa treaba asta. Cateva ore mai devreme un pedofil eliberat DE EL (da, afirmatie directa si acuzatoare) a violat din nou. Asta nu e o prioritate pentru el, exista ‘organe competente ale partidului’ sa se ocupe de nimicurile astea.
  Sluga nenorocita, panarama de om fara coloana vertebrala, carpa ordinara. Sa-i fi fost student acum cred ca ma bagam in pamant de rusine, imi schimbam identitatea…

  • Cea de-a 4-a Buba a lui Bubonel, cea de pe nas, a anuntat ca face plangere la Sectia Speciala pentru Investigarea Discriminarilor Bubesti pe motiv de ignorare din partea „hulitorilor” si cere schimbarea pireclei din Trei-Bubiti in
   ” The BuBOSS”

 9. „Am declansat procedura de…” este espresia favorita a lui Dorel. Ii place la nebunie!

 10. 5 Aprilie…?! Coincidenta…, imi programasem sa merg la Dermatologie si sa-mi bag coada intr-o alifie…! Efectele adverse sunt usor de anticipat, bubele se vor inmulti ca ciupercile dupa ploaie”:

  ”Alo, domnul Ministru de Interne? Va informam pe aceasta cale ca ati fost ”ievaluat”, iar concluzia e ca trebuie sa va internam intr-o leprozerie, cu astfel de bube agresive nu ne putem permite sa riscam…”

 11. Era previzibil, dai în mine, dai în tine, dai în fabrici şi uzine…Ministrul Tudorel Toader a asteptat decizia domnului Lazar privind dosarul Tel Drum si apoi a declansat schimbarea.

 12. din pacate, cred ca lui augustin lazar ii va respinge candidatura din prima pe baza „ievaluarii” aceea de demitere.

 13. partidul isi numeste procurorul sef.
  va faceti ca e concurs ?

 14. Lipsește un înscris pentru candidați!! Înscrisul din care să rezulte de câte ori l-au pupat in fund pe Tudorel! Asta doar pentru cei agreați de nenea Tudorel!
  Baftă pentru ceilalți, că aveți nevoie!!

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.