G4Media.ro

Trump spune că Putin îl va elibera pe reporterul american încarcerat Gershkovich…

Sursa foto: Natalia KOLESNIKOVA / AFP

Trump spune că Putin îl va elibera pe reporterul american încarcerat Gershkovich după alegeri: „Va face acest lucru pentru mine, dar nu şi pentru altcineva”

Candidatul republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, a declarat joi că se va folosi de relaţia sa cu preşedintele rus Vladimir Putin pentru a obţine eliberarea reporterului Evan Gershkovich de la Wall Street Journal dintr-o închisoare din Rusia, relatează Reuters, transmite News.ro.

Afirmaţia a fost ridiculizată de campania preşedintelui democrat Joe Biden, care a citat criticile frecvente ale lui Trump la adresa presei, pe care o consideră un „duşman al poporului”.

Trump a scris pe platforma sa Truth Social că jurnalistul va fi eliberat imediat după alegerile prezidenţiale americane din 5 noiembrie, când el va avea ocazia să-şi ia revanşa împotriva lui Biden

Evenimente

30 mai – Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
12 iunie – Maratonul Energiei
13 iunie – Eveniment Profit: Piața de Capital.forum – Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, BVB, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast
17 iunie – Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield

„Evan Gershkovich, reporterul de la The Wall Street Journal, care este deţinut de Rusia, va fi eliberat aproape imediat după alegeri, dar cu siguranţă înainte de a prelua funcţia. El va fi ACASĂ, ÎN SIGURANŢĂ ŞI CU FAMILIA SA”, a declarat Trump. „Vladimir Putin, preşedintele Rusiei, va face acest lucru pentru mine, dar nu şi pentru altcineva, iar NOI NU VOM PLĂTI NIMIC!”, a adăugat liderul SUA.

Gershkovich a fost arestat în Rusia în luna martie a anului trecut pentru acuzaţii de spionaj pe care el, ziarul său şi administraţia Biden le-au negat cu toţii cu fermitate. El a petrecut mai mult de un an într-o închisoare din Moscova, fără a fi stabilită o dată pentru un proces.

Ambasadoarea americană Lynne Tracy l-a vizitat pe Gershkovich în detenţie şi a declarat că acesta „îşi menţine o stare de spirit pozitivă în timp ce aşteaptă începerea procesului pentru o crimă pe care nu a comis-o”, potrivit unei postări pe canalul Telegram al ambasadei americane la Moscova.

Trump nu s-a referit la niciun contact cu Putin şi nici nu a spus ce motive are să creadă că liderul rus îl va elibera pe Gershkovich. Campania sa nu a răspuns dacă Trump sau consilierii săi au luat legătura cu Putin sau cu personalul său în legătură cu Gershkovich. În schimb, Steven Cheung, un purtător de cuvânt al campaniei lui Trump, a declarat: „Există o singură persoană care poate negocia întoarcerea în siguranţă a domnului Gershkovici înapoi la familia sa – preşedintele Trump”.

Întrebat despre postarea lui Trump, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat că Putin „în mod firesc, nu a avut contacte cu Donald Trump”.

La rândul său, campania lui Biden a declarat că eliberarea lui Gershkovich rămâne o prioritate urgentă şi l-a acuzat pe Trump că se foloseşte de americanii încarceraţi pe nedrept ca recuzită politică. „Donald Trump nu dă doi bani pe americanii nevinovaţi încarceraţi pe nedrept de Vladimir Putin”, a declarat TJ Ducklo, consilier de campanie al lui Biden, într-un e-mail. „Trump i-a numit pe jurnalişti „duşmani ai poporului” şi a promis să încarcereze reporterii a căror acoperire nu-i place – nu este foarte diferit de ceea ce i se întâmplă acum lui Evan Gershkovici în Rusia”, a continuat el.

Putin a declarat în februarie că ar putea fi posibilă eliberarea reporterului în schimbul lui Vadim Krasikov, un rus care execută o condamnare pe viaţă în Germania pentru crimă.

Peskov a reiterat declaraţiile anterioare ale Kremlinului potrivit cărora contactele cu Washingtonul privind orice schimb de prizonieri trebuie să se desfăşoare „în linişte totală şi discreţie absolută”.

În decembrie 2022, după luni de discuţii, vedeta americană de baschet Brittney Griner a fost eliberată în cadrul unui schimb de deţinuţi cu Moscova. Ea a fost pusă în libertate în schimbul traficantului de arme rus Viktor Bout. La începutul aceluiaşi an, Rusia l-a eliberat pe fostul puşcaş marin american Trevor Reed, iar SUA l-au eliberat pe pilotul rus Konstantin Iaroşenko.

În timpul preşedinţiei sale din 2017-2021, Trump şi-a exprimat admiraţia faţă de Putin. În 2018, el a refuzat să îl învinuiască pe liderul rus pentru amestecul în alegerile americane din 2016, punând la îndoială concluziile propriilor agenţii de informaţii şi stârnind critici în ţară.

Trump a mai afirmat că ar putea pune capăt războiului din Ucraina în 24 de ore de la revenirea la Casa Albă, deşi nu a spus cum ar face acest lucru.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. G4media, ati intercalat in stire, din eroare, un program de evenimente care nu are nicio legatura cu asrticolul.

  2. Acesta este prețul tradarii