G4Media.ro

Trump și Kim, față în față în Singapore. Ce urmează după “întâlnirea…

Trump și Kim, față în față în Singapore. Ce urmează după “întâlnirea secolului”

Cu strângeri de mână, zâmbete formale și amabilități rostite în limba engleză, președintele american Donald Trump și cel nord-coreean Kim Jong-un s-au întâlnit marți dimineața într-un hotel de lux de pe insula Sentosa din Singapore, un moment cu o semnificație uriașă pentru Peninsula Coreeană și întreaga planetă. A fost pentru prima dată când liderii celor două state – cea mai mare putere nucleară și cel mai recent membru al clubului atomic – s-au întâlnit față în față după crearea Coreei de Nord. Summit-ul părea de neconceput în urmă cu doar câteva luni și a venit în urma unor negocieri intense, în care un merit important revine președintelui sud-coreean Moon Jae-in.

„Sunt foarte fericit că vă întâlnesc aici în Singapore, Mister President,” i-a spus Kim liderului american, în timp ce Trump a zâmbit și i-a adresat câteva cuvinte. Momentul întâlnirii a fost intens pregătit, cei doi președinți dându-și cordial mâinile în fața unui aranjament ce a inclus 12 steaguri ale celor două state. Covorul pe care au pășit a fost de un roșu aprins, asemenea celor rezervate vedetelor de cinema la premiera unui film, semnificând parcă și mai mult caracterul de spectacol al reuniunii din orașul-stat asiatic. „O imagine de neșters a doi lideri neortodocși,” au afirmat corepondenții AP.

Strângerea istorică de mână a avut loc la ora locală 09:04 (04:04 ora României), a durat circa 12 secunde și a fost salutată cu aplauze în diferite orașe unde evenimentul s-a transmis live. De exemplu, un canal american de televiziune a surprins momentul în care refugiați nord-coreeni care trăiesc în Singapore au izbucnit în lacrimi atunci când Trump și Kim s-au aflat față în față pentru prima dată, unul dintre ei afirmând că speră ca reuniunea să ducă în final la obținerea păcii mult dorite.

După strângerea de mână și amabilitățile schimbate, Trump și Kim s-au îndreptat spre biblioteca hotelului din Singapore, unde a avut loc prima discuție dintre ei. Comentatorii au remarcat că, deși ambii lideri păreau cumva copleșiți de importanța reuniunii la care luau parte, președintele Kim dădea impresia că nu se simte foarte confortabil și este intimidat de prezența liderului american. De altfel, Trump a vorbit cel mai mult, iar Kim l-a ascultat cu atenție în momentele petrecute în fața camerelor de luat vederi. În timp ce mergeau pe un coridor spre încăperea unde urmau să vorbească, liderul american l-a bătut pe spate de câteva ori pe dictatorul comunist. Așa cum s-a văzut din transmisia video a evenimentului, cei doi președinți au zâmbit de câteva ori în cele câteva minute dinainte de convorbirile propriu-zise.

Înainte de discuția de circa 35 de minute pe care au avut-o – și la care au luat parte doar Trump, Kim și doi traducători -, cei doi președinți au făcut scurte declarații. În timp ce liderul american a afirmat că „se simte foarte bine” și că urmau să aibă „o discuție extraordinară și un succes important,” dictatorul comunist a spus că au depășit „obstacole”pentru a ajunge să se întâlnească față în față. „Este onoarea mea,” a repetat Trump în fața reporterilor, referindu-se la negocierile pe care urma să le aibă cu liderul de la Phenian, care a spus că parcă ia parte la „un film științifico-fantastic.”

Reuniunea dintre cei doi lideri a avut loc la Hotelul Capella aflat pe insula Sentosa din Singapore, o locație de lux izolată, propice unor convorbiri atât de importante. Kim (35 de ani) a ajuns primul la locul întâlnirii, urmat la câteva minute de Trump (71 de ani). Conform tradiției coreene, persoana mai tânără trebuie să arate respect celei mai în vârstă. Ambii președinți aveau mine serioase, în ton cu importanța reuniunii. După întâlnirea tête-à-tête, care a durat circa 45 de minute, cei doi și-au făcut din nou apariția în fața celor câțiva ziariști prezenți la locul reuniunii. Întrebat cum decurge reuniunea, liderul american s-a mărginit să spună: „foarte bine, merge foarte bine. O relație excelentă.” Ambii lideri au făcut cu mâna jurnaliștilor, înainte de a merge la negocieri, de data aceasta împreuna cu delegațiile lor.

Interesant este că, din partea Statelor Unite, la convorbirile cu delegația venită de la Phenian s-au aflat șeful diplomației americane, Mike Pompeo, și șeful personalului de la Casa Albă, John Kelly, dar și consilierul pe probleme de securitate al președintelui Trump, John Bolton. Prezența acestuia la masa de discuții este semnificativă, căci Bolton era cunoscut pentru poziția sa intransigentă față de regimul de la Phenian. Declarațiile sale legate de „modelul libian” ce poate fi aplicat în cazul Coreei de Nord au provocat de altfel, în urmă cu câteva săptămâni, reacția belicoasă a nord-coreenilor, forțându-l pe președintele Trump să anuleze reuniunea cu Kim. Negocierile ulterioare, în care s-a implicat din nou președintele sud-coreean, au făcut însă ca “întâlnirea secolului” să fie până la urmă reconfirmată.

De partea nord-coreană, alături de Kim, la masa negocierilor au luat parte vicepreședintele Kim Yong Chol și miniștrii de externe Ri Yong Ho și Ri Su Yong. Caracterul suprarealist al reuniunii, de show de televiziune, a fost ilustrat și de un interviu pe care fostul baschetbalist american Dennis Rodman l-a acordat din Singapore postului CNN și în care, emoționat și cu ochi în lacrimi, a descris rolul său important în aducerea la masa de discuții a celor doi lideri.

Dincolo de importanța sa istorică și de optimismul declarat de ambele părți, ce ar putea totuși să aducă reuniunea de la Singapore? Denuclearizarea completă a Coreei de Nord – obiectivul principal al americanilor – nu este imposibilă, dar este greu de crezut că cele două părți ar putea să rezolve în cele câteva ore de discuții un subiect care le-a ținut departe una de cealălaltă timp de decenii.

Nimeni nu ştie care este atitudinea liderului comunist în această chestiune delicată. Kim Jong-un a declarat în trecut că este determinat să “denuclearizeze” ţara sa într-o anumită formă, dar nu se ştie exact ce înţelege el prin acest lucru şi dacă este dispus să renunţe complet la armele atomice. Discuțiile cu Trump din Singapore ar putea să ofere un răspuns la această dilemă.

 Săptămâna trecută, Trump a descris întâlnirea din Singapore ca fiind prima dintr-un proces mai lung. În opinia lui Trump, reuniunea de marți cu Kim le-ar permite celor doi lideri să se cunoască reciproc. Liderul de la Casa Albă și-a exprimat de altfel de câteva ori rezerva în ceea ce privește rezultatul întâlnirii și posibilitatea obținerii unui acord privind denuclearizarea, afirmând că, în urma summit-ului, “nu se va semna nimic” legat de ambiţiile nucleare ale nordului, dar că va “începe un proces” prin care Kim Jong-un va fi convins să elimine acest program.

Înainte cu câteva ore de întâlnirea cu liderul comunist, liderul american a scris pe Twitter  că „vom ști cu toții curând” dacă poate să facă o înțelegere cu Kim care să ajute la eliminarea amenințării cu războiul nuclear. Trump nu a uitat să trimită săgeți și spre criticii săi, despre care a scris: „Faptul că am o întâlnire este o pierdere majoră pentru S.U.A., spun mânioșii și ratații. Avem ostatecii noștri (n.red. americanii care au fost deținuți în Coreea de Nord și care au fost recent eliberați), testele, cercetările și toate lansările de rachete s-au oprit, iar acești experți, care m-au citit greșit încă de la început, nu au nimic altceva de spus! Vom fi bine!”

AP a notat că reuniunea din Singapore ar putea determina pacea istorică sau ar putea face ca riscul unei amenințări nucleare să revină. Totul depinde de ceea ce au discutat și au convenit cei doi lideri, dar și de relația pe care au reușit sau nu să o dezvolte în cele câteva ore în care s-au aflat față în față, căci atât Trump, cât și Kim pun mare preț pe legătura personală pe care o stabilesc cu interlocutorii. Așa cum am mai scris, ambii președinți sunt imprevizibili şi nimeni nu se aștepta ca ei să abordeze să abordeze reuniunea în mod convenţional. Liderul american nu are experienţă politică şi nu ţine cont de norme, însă acest lucru a fost considerat de mulți un avantaj, el venind cu o viziune nouă, diferită, față de cele pe care precedentele administrații americane le-au utilizat fără succes. „Trump este din afara sistemului de la Washington și dorește să reușească acolo unde Obama a eșuat,” a spus pentru G4Media.ro și Kevin Gray, conferenţiar în Relații Internaționale la School of Global Studies în cadrul Universităţii din Sussex şi expert în Peninsula Coreeană. “Cred că putem fi optimiști în mod prudent că summitul va fi începutul unui proces și va produce o foaie de parcurs pentru eventuala denuclearizare a Coreei de Nord,” a concluzionat Gray.

E greu de crezut că reuniunea dintre Trump și Kim va aduce imediat rezultatele așteptate de întreaga lume (denuclearizarea Coreei de Nord, un tratat de pace care să pună capăt oficial Războiului din Coreea, ridicarea sancțiunilor impuse regimului de la Phenian etc.). Deocamdată, cei doi lideri au depășit obstacole ce păreau de netrecut și s-au întâlnit, au discutat și au negociat. Gheața a fost așadar spartă. Multă lume avertizează că atitudinea de deschidere a lui Kim este însă doar de fațadă și că nu trebuie în niciun moment crezut pe cuvânt. La rândul său, Trump a fost criticat fiindcă a tratat mai bine un dictator brutal, decât propriii săi aliați din G7. Dincolo însă de toate acestea, semnificația întâlnirii dintre Trump și Kim e uriașă, iar strângerile de mână și zâmbetele care au punctat reuniunea lor ținută pe o insulă din Singapore ne dau motive să credem că e posibil ca Peninsula Coreeană să intre sub o zodie norocoasă.

Surse: AP, BBC, The Hill, Reuters, FoxNews

Foto: Casa Albă

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Cu siguranta, sud-coreenii ar trebui sa-si asume meritele, Trump n-a facut nimic, s-a nimerit sa fie el presedinte, atata tot.

  2. In zona aia treaba e mai aiurea decat pare .

    Simplu fapt este ca Nord a fost sprijinita de China si URSS pentru a fi un regim amenintator la adresa Japoniei , vecinilor din sud si Americii.

    Incercarea de acum cateva luni de a provoca un atac al americanilor in peninsula (de catre Rusia si China) a esuat . Scopul era de a distruge prin intermediul lui Kim a flotei americane din Pacific.
    Aceasta flota sta foarte mult in coasta Chinei si opreste din avansul lor prin insule artificiale , etc. ( daca se pierdeau in razboi 1-2 portavioane dura ani de zile pana altele pluteau iar)

    De aceea insula Guam a fost subiectul mai multor polemici .

    Interesant este de vazut cum procedeaza Kim acasa si cine il mai sprijina . ( Nordul a bagat resurse pana la infometarea populara pt creearea armelor nucleare . ) Nu vor renunta de tot la ele dar poate nu vor mai face teste sau produce altele .

    O alta problem este indoctrinarea pana la dobitocire a populatie sa fie anti-americana si acum Kim e la lunch cu Trump … nu o sa sune bine situatia.

  3. Astia au uitat sa il cheme pe Ioahnni sa le serveasca niste pina colada!

  4. Eu, de data asta merg pe mana lui Trump. Kim e serios in chestiunea stoparii programnului nuclear nord coreean. Am auzit, ca inainte de a veni la Singapore, a ingropat tot echipamentul si oamenii.