G4Media.ro

Trump pregătește un ordin care să sancționeze „partizanatul politic” al rețelelor de…

sursa foto: Pixabay

Trump pregătește un ordin care să sancționeze „partizanatul politic” al rețelelor de socializare. Vizate ar fi Twitter, Facebook sau YouTube

Președintele SUA, Donald Trump, urmează să emită în curând un ordin executiv ca răspuns la modul în care rețelele de socializare, între care Twitter și Facebook, tratează si, sustine el, îi cenzurează pe conservatorii americani. Finalizarea documentului, discutată deja de câteva săptămâni de către Administrația de la Washington, a fost accelerată după ce Twitter a blocat contul „Team Mitch” al echipei de campanie a lui Mitch McConnell, liderul senatorilor republicani, după ce aceasta a postat un videoclip cu protestatari de stânga aflați în fața casei senatorului de Kentucky și care proferau amenințări cu moartea la adresa politicianului. Între timp, republicanii au anunțat că, până la reglementarea situației, nu vor mai cheltui bani pe publicitatea de pe Twitter.

Rețeaua Twittet a blocat contul „Team Mitch” după ce acesta a postat înregistrarea filmată a protestului, presărat cu amenințări violente, desfășurat în fața casei senatorului republican din Louisville (Kentucky). Contul nu a mai postat nimic de marți.

Administratorii Twitter au șters videoclipul postat de echipa de campanie a republicanului, dar răspunsurile din contul „Team Mitch”, care au rămas vizibile, descriu limbajul protestatarilor drept „apeluri grave la violență fizică” (imagini de la demonstratia împotriva lui McConnell pot fi vizionate aici).

Pentru a primi din nou aprobarea de a posta pe contul lor, cei din „Team Mitch” vor trebui să înlăture mesajul tweet. „Utilizatorul (Team Mitch) a fost blocat temporar ca să acceseze contul său din cauza unui mesaj tweet care a încălcat politica noastră privind amenințările violente, în special amenințările care implică siguranța fizică,” a declarat un reprezentant Twitter despre înghețarea contului de campanie.

Campania lui McConnell a acuzat Twitter de ipocrizie și a criticat „poliția vorbirii din America.”

„Twitter ne-a blocat contul pentru postarea videoclipului cu amenințări violente din lumea reală împotriva lui Mitch McConnell,” a declarat managerul campaniei senatorului republican, Kevin Golden. „Twitter va permite cuvinte precum #Massacre Mitch să fie vizibile pe platforma lor. Dar ne blochează contul pentru că am postat amenințări reale împotriva noastră.” Golden a adăugat că Twitter a respins apelurile campaniei lui McConnell de deblocare ale contului.

McConnell, liderul majorității republicane din Senatul de la Washington, candidează pentru realegere anul viitor. El a reprezentat statul Kentucky în Senatul american începând din 1985.

NBC, care a relatat despre blocarea contului echipei „Team Mitch,” precizează că Twitter a anunțat în iunie că va eticheta mesajele tweet de la oficialii guvernamentali influenți care încalcă regulile sale împotriva intimidării și comportamentului abuziv, dar nu îi va bloca pe liderii politici de pe site și nu le va șterge mesajele tweet. Jurnaliștii scriu că Twitter a decis ca regula să se aplice conturilor cu peste 100.000 de urmăritori, dar contul „Team Mitch” are doar 29.200.

Episodul a determinat echipa de campanie a lui McConnell să acuze Twitter de „prejudecăți politice,” spunând că, practic, platforma de socializare a învinovățit victima. Între timp, au remarcat republicanii, contul reprezentantului democrat Joaquin Castro a rămas activ pe Twitter, deși acesta a postat numele mai multor locuitori din San Antonio care au donat fonduri pentru campania lui Trump.

Reacția republicanilor

Așa cum era de așteptat, republicanii au reacționat imediat la acțiunea decisă de Twitter împotriva contului de campanie a lui McConnell, ei acuzând din nou „partizanatul politic” și cenzura retelor de socializare, despre care susțin că sunt favorabile democraților și stângii americane.

În repetate rânduri, presedintele Donald Trump și susținătorii săi au acuzat platformele tehnologice precum Facebook, Twitter și YouTube de partizanat împotriva conservatorilor. În ultimele luni, rețelele de socializare au blocat conturile unor conservatori și reprezentanți ai dreptei americane, precum fondatorul InfoWars, Alex Jones, și au fost criticate că au încercat să reducă vizibilitatea unor personalități media pro-Trump, precum Diamond and Silk.

Companiile au negat acuzațiile de partizanat politic, deși spun că au blocat sau au eliminat utilizatorii care încalcă politicile standard ale comunităților online.

Problema a fost reliefată în cadrul unei întâlniri a activiștilor conservatori desfășurată la Casa Alba în luna iulie, în timpul căreia Trump a protestat împotriva cenzurii și a cerut oficialilor din administrația sa să exploreze toate „soluțiile normative și legislative pentru protejarea libertății de exprimare și a drepturilor de libertate de exprimare ale tuturor americanilor.” În urmă cu câteva zile, Trump a avertizat că „urmărește de aproape Google,” citând cazul unui inginer care a susținut că a fost concediat de companie din cauza opiniilor sale conservatoare.

Ca răspuns la blocarea de către Twitter a contului „Team Mitch,” The Național Republican Senatorial Committee a declarat că nu va cheltui bani pentru publicitatea pe Twitter până când situația nu va fi „rezolvată în mod adecvat.” Un oficial de vârf al Republican Național Committee (RNC) a afirmat și el că comitetul și campania de realegere a președintelui Trump nu vor cumpăra publicitate pe Twitter „până când (compania) nu va elimina acest partizanat dezgustător.”

Între timp, Casa Albă ia în considerare diverse acțiuni ca reacție la modul în care rețelele de socializare tratează conservatorii americani comparativ cu democrații. Un oficial de la Casa Albă a declarat pentru Fox News că administrația „explorează toate soluțiile politice.” Una dintre ele este, conform Politico, emiterea unui decret executiv în această chestiune. Administrația de la Washington a început să discute pe marginea documentului în urma summitului desfășurat luna trecută la Casa Albă, în cursul căruia Trump s-a întâlnit cu conservatori influenți din social media.

”Dacă internetul va fi prezentat ca fiind această platformă egalitaristă și cea mai mare parte a Twitter-ului este o cloacă liberală care împroașcă venin, atunci președintele își dorește cel puțin o anumită imparțialitate în sistem,” a declarat un oficial al Casei Albe.

Nu este clar ce va presupune ordinul președintelui sau cum va urmări reducerea partizanatului politic promovat de rețelele de socializare media (de exemplu, care vor fi penalizările pentru cenzura politică), dar analiștii cred că existența sa și discutiile din jurul său sunt dovezi clare că Administrația Trump urmărește în mod serios utilizarea puterii guvernului federal împotriva companiilor tehnologice din Silicon Valley, a căror influență este atât de mare. „Noi credem că social media joacă un rol vital. (Companiile tehnologice) au un rol vital și o responsabilitate tot mai mare față de cultura care le-a ajutat să ajungă atât de profitabile și atât de proeminente,” a afirmat oficialul de la Casa Alba.

O abordare potențială ar putea implica utilizarea influenței guvernului asupra contractorilor federali, o tactică pe care administrația lui Barack Obama a folosit-o pentru a promova drepturile LGBT. Ordinul executiv A2014 a interzis contractorilor federali să discrimineze angajații pe baza orientării sexuale sau a identității de gen. O inițiativă similară a avut și actuala administrație americană. La începutul acestui an, Trump a semnat un ordin executiv menit să promoveze libera exprimare în campusurile universitare, cerând școlilor să fie de acord să promoveze acest lucru dacă vor să mai primească finanțare federală pentru cercetare.

Pe lângă ordinul executiv discutat, Casă Albă organizează vineri un summit cu companiile de tehnologie, care vizează combaterea extremismului online. Întâlnirea vine în contextul în care președintele Trump a vorbit despre pericolele de pe internet în timpul unui discurs ținut în urma asasinatelor în masă care au avut loc la sfârsitul saptamânii trecute în El Paso (Texas) și Dayton (Ohio), incidente în urma cărora cel puțin 30 de persoane au fost ucise, iar alte zeci au fost rănite.

Autoritățile anchetează în acest moment dacă suspectul carnagiului din El Paso a fost cel care a publicat un manifest online în care și-a exprimat ura față de imigranții hispanici. La rândul sau, autorul carnagiului din Ohio este suspectat că a postat mesaje extremiste de stânga și care lăudau acțiunile violente ale celor din Antifa.

Trump a declarat luni că dorește ca guvernul să lucreze cu platformele de media sociale „pentru a dezvolta instrumente care pot detecta atacatorii în masă înainte ca ei să atace.”

Surse: NBC, FoxNews, Politico

Image by Photo Mix from Pixabay 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

4 comentarii

  1. Doar ce putem vedea cu ochiul liber . China se impotriveste americii si isi devalorizeaza moneda , UU nu doreste sa se implice militar, intr-o coalitie impotriva Iranului .Australia nu participa cu armata la coalitia USA -MB in strimtoarea ORMUZ, Japonia nu participa nici ea , la coalitia americana . Lumea se schimba cu repeziciune . Cine credeti ca va cistiga GLOBALISMUL sau IZOLATIONISMUL STATAL?

  2. Începe cenzura republicană a internetului.