G4Media.ro

Tribunalul București a anulat pentru plagiat diploma de doctor a generalului SRI…

Sursa foto: Parlamentul European

Tribunalul București a anulat pentru plagiat diploma de doctor a generalului SRI Dumitru Dumbravă, celebru pentru declarațiile despre câmpul tactic din justiție

Tribunalul București a anulat diploma de doctor al Academiei Naționale de Informații a SRI a generalului (r) Dumitru Dumbravă, fost șef al direcției juridice a SRI, potrivit deciziei Tribunalului Capitalei din 29 octombrie 2021.

Decizia nu este definitivă. ”Admite acțiunea. Anulează diploma de doctor seria (…) nr (…)/7.12.2012”, este decizia Tribunalului București. Solicitarea de retragere a titlului de doctor a fost făcută chiar de către ANI a SRI.

Generalul Dumitru Dumbravă a fost șeful direcției juridice a SRI pe vremea generalului Florian Coldea, fostul șef militar al SRI. După trecerea în rezervă a lui Coldea în 2017, Dumbravă a fost secretar general al SRI, până la trecerea lui în rezervă, în 2018.

Dumbravă a devenit celebru în urma unui interviu acordat în 2015 publicației online juridice.ro în care a vorbit deschis despre ”câmpul tactic al serviciilor” din justiție. ”Dacă în urmă cu câţiva ani consideram că ne-am atins obiectivul odată cu sesizarea PNA, de exemplu, dacă ulterior ne retrăgeam din câmpul tactic odată cu sesizarea instanţei prin rechizitoriu, apreciind (naiv am putea spune acum) că misiunea noastră a fost încheiată, în prezent ne menţinem interesul/atenţia până la soluţionarea definitivă a fiecărei cauze”, declara generalul Dumbravă.

Decizia de anulare pentru plagiat a diplomei de doctor a generalului Dumbravă vine după ce, în februarie acest an, Tribunalul București a anulat și diploma de doctor a generalului Gabriel Naghi, fost șef al SPP pe vremea președintelui Ion Iliescu și fost consilier general PSD în Consiliul General al Municipiului București. În iulie, Curtea de Apel București a anulat și diploma de doctor a lui Romeo Raicu, fost parlamentar PDL și președinte al Comisiei parlamentare de control a SIE.

În vara anului trecut Academia Națională de Informații (ANI) ”Mihail Viteazul” a SRI a cerut în instanță anularea diplomelor de doctor în cazul mai multor generali SRI în rezervă, printre care și Sorin Gabriel Cozma, fost șef al Direcției Generale de Prevenire și Combatere a Terorismului.

În plus, ANI a SRI a cerut anularea diplomelor și în cazul unor doctori făcuți ”la apelul bocancilor” de către fostul vicepremier și conducător de doctorate Gabriel Oprea, el însuși cu verdict de plagiat. Este vorba de Ana Maria Tudor (fostă Oprea), Alexandru Marius Tudor și Adela Loredana Vasile (fostă Popescu), fiica, ginerele și secretara lui Gabi Oprea. Nu mai puțin de 32 de astfel de procese au fost deschise la Curtea de Apel București.

Ping-pong între instanțe cu procesele deschise de ANI a SRI împotriva unor generali acuzați de plagiat. Curtea de Apel București (CAB) a declinat însă procesele la Tribunalul București (TB), precum cele ale generalului SRI, Dumitru Dumbravă, și fostului ministru PNL de Interne, Radu Stroe.

În cazul acestora, Curtea de Apel a declinat la Tribunal, iar Tribunalul la Curtea de Apel, așa că s-a ajuns la Înalta Curte de Casație și Justiție, care a decis că instanța competentă să judece solicitarea ANI a SRI de anulare a diplomei de doctor este Tribunalul Capitalei.

Potrivit pressone.ro, demersul juridic al ANI a SRI a reprezentat o noutate absolută și a venit după ce un articol din Legea nr. 1/2011 a Educației naționale a fost modificat pe 21 iulie 2019 în sensul că, după ce un titlu de doctor este retras pentru plagiat, universitatea care a acordat titlul respectiv trebuie să ceară în instanță anularea diplomei de doctor într-un termen de un an.

Jurnalista Emilia Șercan, specializată în descoperirea cazurilor de plagiat, a declarat vara trecută pentru TVR că demersul Academiei SRI nu este suficient. Ar trebui că SRI să le ceară înapoi doctorilor plagiatori și sporul de doctorat. ”Începând cu 2001 în Codul muncii era introdusă o prevedere care stipula faptul că toți cei care dețin un titlul de doctor și muncesc pentru stat pot să primească un spor de 15 %, spor care, după 2017, a fost transformat într-o sumă fixă de 950 de lei pe lună”.

În cazul fostului vicepremier și conducător de doctorate la ANI a SRI, Gabriel Oprea, CNADTCU a emis verdict de plagiat în 2016. El a contestat decizia în instanță și a pierdut în iulie 2018 la CAB, dar a făcut recurs la Înalta Curte și a prmit termen abia pe 3 decembrie 2021.

În cazul lui Bogdan Licu, adjunctul procurorului general al României, analiza tezei de doctorat suspecte de plagiat este suspendată până finalizarea proceselor deschise de acesta. În 2018, Licu a cerut judecătorilor să oblige Ministerul Educației să ia act de faptul că renunță la titlul de doctor obținut în 2011 la Academia Națională de Informații ”Mihai Viteazul” din subordinea Serviciului Român de Informații. Licu a pierdut procesul, în primă instanță, în septembrie 2019, la Curtea de Apel București, dar a depus recurs. Înalta Curte de Casație și Justiție i-a acordat termen pe 7 octombrie 2021.

Anul trecut, Justiția a stabilit prin sentință definitivă și că fostul premier Victor Ponta și-a plagiat teza de doctorat.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

16 comentarii

  1. Mitica Dumbrava are soarta oricarui Fost. L-au lasat toti din brate, inclusiv ziaristii care il ridicau in slava.

    Asteptam insa sa vedem ca Statul este puternic cu Despescu, Licu, Corina Corbu samd. Or, ei sunt statul. Statul putred pana la maduva.

    • gata cu „campul tactic”, gata cu „puncte de vedere juridice” 🙂
      Justitia a iesit de sub bocancii SRI

  2. Război total intre mafiile paralele romanesti.

  3. L-am vazut ieri pe Malin Bot la CSM care are rolul de garant al independenţei justiţiei (art. 133 alin. 1 din Constituţia României).
    Democrația nu ne-o da nimeni gratis.

  4. Nu ma încălzește ca i-au anulat diploma de doctor . Voi fi mulțumit atunci când va trebui sa returneze și banii luați pentru poziția ocupată pe baza acestui plagiat.
    Când se va întâmpla asta in Romanica? Probabil ,niciodată .

    • Eu astept USR+-ul sa inainteze si un proiect de lege prin care toti angajatii statului sa-si piarda pensia (nu ma refer la cea speciala care oricum trebuie sa dispara de tot) si sa returneze salariile, daca in exercitarea functiei a facut exact inversul a ceea ce fisa postului prevedea: sa apere interesul statului!!!
      Cred ca si-ar dubla nr de voturi cu asa un program de guvernare in 2024

    • Aceeași instanță trebuia să stabilească și măsura asta….🙃😃

  5. Ar trebui sa urmeze degradarea publica, ruperea epoletilor, pierderea dreptului la pensie militara, returnarea sporurilor.
    Asta daca nu am avea un Klaun la Cotroceni.
    Faceti numai anticipate ca s-ar putea sa apara surprize mari. Greseala noastra ca nu am votat oameni normali cand au candidat de frica sa nu treaca pragul si sa mearga voturile la psd

  6. Deci, trebuie înțeles din acest articol următorul fapt real: diploma de doctor nu reprezintă o recunoastere a unui nivel de cunoaștere deosebit, ci reprezintă mijlocul prin care funcționarii statului au acces in mod facil la fonduri achitate de noi toți.

    Astept de la jurnaliști sa cerceteze pe toți “doctorii” din justiție, din administrație, din armata, dun toate celelalte entități statale care care au dreptul de a decide asupra drepturilor cetățenilor.

    • In mod normal declararea plagiatului și retragerea diplomei de doctor produce efecte declarative determinate de nulitatea actelor de dobândire de drepturi pentru încălcarea unei condiții de fond de validitate-aceea că lucrarea de doctorat să fie originală.Aceleasi efecte sunt de așteptat in cazul lui Băsescu pentru fals în declarații dacă se menține soluția de fond din primă instanță.

    • @Quetzalcoatl
      Stiu ca doare ce-as vrea de la jurnalisti … cat despre efectele juridice ale hotararii judecatoresti de anulare a diplomei de doctor, ma doare fix in cot … pe mine ma precupa increngatura dintre aspirantul la diploma si cei care l-au coordonat si apoi i-au acordat diploma … acolo cred ca este un grup (infractional ?) organizat …
      Asadar, astept ca „organili sa-si faca datoria” … pana la capat daca se poate (pardon, daca au chef)…

  7. Salut !
    ce indemnizatie lunara de doctorat se plateste de catre stat , ????

  8. Salut !
    ..pana azi, la ora 11, in Ro, s-au acordat 77 111 titluri de doctor.
    Toti, primesc, plocon o indemnizatie lunara !!
    Bravos, natiune !!

    • primesc aia care lucreaza la stat, sub conditia sa lucreze in domeniul tezei de doctorat…..cu exceptia profesorilor universitari, la universitate e conditie pentru grad universitar, nu se mai plateste….a disparut si facilitatea de a intra in barou fara examen, vezi cazul Ponta

    • @Lechi – Nu, omule, daca esti destept cu adevarat si ajungi sa iti dai doctoratul pentru ca chiar te pasioneaza domeniul pe care ti l-ai ales, dar nu lucrezi pentru statul roman, ci in privat sau in oriunde alta parte nu primesti nimic, sa fie clar! Tre sa fii angajat la stat ca sa primesti plocoane de-astea…