G4Media.ro

Trei sferturi dintre americani spun într-un sondaj că viața lor a revenit…

Trei sferturi dintre americani spun într-un sondaj că viața lor a revenit la „normal.” Experții avertizează: pandemia nu s-a terminat!

Aproape trei sferturi dintre americani (74%) spun în prezent că viața lor a revenit la „normal” după pandemia de coronavirus, potrivit unui nou sondaj de opinie publicat zilele trecute, în condițiile în care numărul de infecții cu COVID-19 continuă să crească în mai multe regiuni ale Statelor Unite.

Experții în sănătate publică au criticat însă această relaxare timpurie – marcată de renunțarea la măști, la distanțarea socială și menținerea unei rate relativ scăzute de vaccinare -, afirmând că mulți americani se comportă ca și cum pandemia s-a terminat. Acest lucru nu s-a întâmplat încă, lucru dovedit de numărul crescut de spitalizări și decese, avertizează specialiștii.

Revenirea la normal

Potrivit rezultatelor sondajului Yahoo News/YouGov, 74% dintre americani spun că viața lor a revenit la „normal,” un număr care, în opinia experților, subliniază atât progresul făcut posibil de apariția vaccinurilor, cât și provocările viitoare reprezentate de sărbătorile care se apropie și de debutul iernii în Statele Unite.

Sondajul – realizat pe 1.696 de adulți între 17 și 19 noiembrie – a constatat că doar 15% dintre respondenți spun că lucrurile „nu au încetat niciodată să fie normale” pentru ei, lucru care indică cât de profund a perturbat pandemia viața americanilor în ultimele 21 de luni.

Întrebați în legătură cu „impactul COVID-19,” majoritatea americanilor își caracterizează propria viață ca fiind fie „foarte normală” (21 la sută), fie „cumva normală” (53 la sută).

Un număr semnificativ mai mic afirmă că viața lor este fie „nu foarte normală” (19 la sută), fie „deloc normală” (7 la sută).

Ce cred cei nevaccinați

Ancheta de opinie a descoperit că 70 la sută dintre americanii nevaccinați – cei care continuă să reprezinte aproape toate spitalizările și decesele provocate de coronavirus în ultimele săptămâni – își descriu propria viață ca fiind “normală.”

Aproximativ un sfert dintre aceștia afirmă că viața lor este „foarte normală” (25%) sau că „nu s-a oprit niciodată să fie normală” (27 la sută). Aceste procente sunt mai mari decât cele ale americanilor vaccinați care susțin același lucru:19% dintre aceștia spun că viața lor este „foarte normală,” în timp ce pentru 8 la sută viața „nu s-a oprit niciodată să fie normală.”

De asemenea, aproape două treimi dintre americanii nevaccinați (65 la sută) spun acum că COVID reprezintă pentru ei personal fie o amenințare „mică” (31 la sută), fie „nicio amenințare” (34 la sută). Doar 42 la sută dintre americanii nevaccinați – în comparație cu 63% dintre americanii complet vaccinați – spun că poartă o mască de protecție în public „întotdeauna” sau „de cele mai multe ori.”

Experții cred că acest lucru sugerează că, în multe cazuri, oamenii cu cea mai mică protecție împotriva COVID sunt și cei care sunt cel mai puțin atenți la acest lucru – o dinamică care ar putea face ca valul care urmează în această iarnă să fie mai dificil și mai mortal decât ar trebuie să fie.

Beneficiiile vaccinării

Potrivit datelor Centers for Disease Control and Prevention (CDC), aproape 71% dintre adulții din Statele Unite, respectiv 183.1 de milioane, au fost complet vaccinați până joi la prânz. Sondajul Yahoo News/YouGov indică că, pentru aceștia, revenirea la normal a fost atât scopul, cât și promisiunea inițială a vaccinării.

Sondajul arată că promisiunea vaccinării este îndeplinită, deoarece americanii vaccinați învață „să trăiască cu COVID.”

Întrebați „de ce viața voastră a revenit la normal,” 57% dintre americani – ceea ce reprezintă aproape toți cei care spun că viața lor a încetat să mai fie normală din cauza COVID-19, dar acum spun că lucrurile au revenit la normal – menționează vaccinurile.

La o întrebare ulterioară legată de motivul pentru care viața le-a revenit la normal, 38% dintre respondenți au spus că „sunt vaccinat,” 8% au afirmat că „copiii din viața mea sunt vaccinați, 21% au declarat că “persoanele în vârstă din viața mea sunt vaccinate,” iar 13% au spus că „am primit un vaccin booster.”

Rugați să numească cel mai important motiv pentru care propriile vieți au revenit la normal, 30% dintre americani au numit „un anumit aspect al disponibilității vaccinurilor,” 4% s-au referit la „cazurile scăzute din comunitatea mea,” 7% au menționat „afacerile sunt redeschise complet în comunitatea mea,” 5% au spus că „nu mai trebuie să port mască în public,” 3% au afirmat că „știu că pot primi un tratament care să mă salveze dacă mă îmbolnăvesc de COVID,” același procent a spus că „scolile sunt din nou deschise,” în timp ce 4% dintre cei chestionați au precizat că „am avut deja COVID.”

Schimbare de atitudine

Drept urmare, au notat realizatorii sondajului, comportamentul americanilor s-a schimbat dramatic în ultimul an. De exemplu, în octombrie 2020, 26 la sută dintre alegătorii înregistrați au declarat că „își îndepărtează masca în aer liber cu persoane care nu sunt membri ai familiei lor apropiate” în fiecare zi sau mai mult de o dată pe săptămână. Astăzi, 50% dintre alegătorii înregistrați spun că își dau masca jos în public.

În urmă cu un an, 19% dintre alegătorii înregistrați au spus, de asemenea, că „și-au scos masca în interior cu persoane care nu sunt membri ai familiei lor apropiate” în fiecare zi sau mai mult de o dată pe săptămână. În prezent, 38% dintre alegătorii înregistrați spun că renunță la mască în interior în prezența unor persoane care nu sunt membri ai familiei.

În mod similar, numărul alegătorilor înregistrați care spun acum că mănâncă în interior la un restaurant (31 la sută) și muncesc făsă să poarte mască în imediata apropiere a altor persoane (32 la sută) cel puțin o dată pe săptămână este de aproape două ori mai mare decât în ​​octombrie trecut (17 la sută, respectiv 18 procente).

De asemenea, în timp ce doar 30% dintre alegătorii înregistrați au spus anul trecut că plănuiau să se adune în casă cu familia și prietenii de Ziua Recunoștinței, 57% spun că plănuiesc să sărbătorească această zi cu familia și prietenii în 2021.

Ce va urma

În ceea ce privește evoluția actuală a pandemiei și creșterea semnificativă a cazurilor de infecții provocate de varianta Delta a coronavirusului, majoritatea americanilor (55 la sută) spun că continuă să poarte măști în public „cel mai mult” sau „tot timpul.” Atunci când au fost întrebați dacă „pandemia s-a încheiat în SUA,” 71 la sută au spus „nu” și doar 16% au afirmat că „da, s-a terminat.”

De asemenea, 44% dintre americani cred că pandemia se va agrava în această toamnă și iarnă, în timp ce 39% spun că ea va rămâne la fel. Doar 16% cred că situația se va îmbunătăți.

Întrebați cât timp își imaginează că vor purta mască după ce ea nu va mai fi necesară, doar 29% dintre americani spun că „niciodată.” Restul au afirmat că „oricand voi fi undeva în public” (19 la sută), „oricând vor fi în public însă doar în spații interioare” (24 la sută) sau „doar în timpul gripei/COVID/sezonului rece” (13 la sută).

Potrivit realizatorilor sondajului, din ce în ce mai mult, americanii învață „să trăiască cu COVID,” făcând distincția între riscurile pentru ei înșiși și riscurile pentru alții.

Întrebați dacă pandemia „s-a încheiat în ceea ce privește propria ta viață” – spre deosebire de întrebarea dacă „s-a încheiat în Statele Unite” – de două ori mai mulți americani (32 la sută) spun că „da.” Și în timp ce 41 la sută dintre americani descriu acum COVID-19 ca prezentând „un anumit risc” pentru ei personal, mai mulți spun că reprezintă încă cel puțin o amenințare pentru „ceilalți din viața mea” (52 la sută) sau pentru „America în ansamblu” ( 69 la sută).

Divizarea politică

Polarizarea partizană care a marcat eforturile Statelor Unite împotriva pandemiei de coronavirus persistă în continuare, indică ancheta de opinie. Dintre cei care l-au votat pentru fostul președinte Donald Trump la ultimele alegeri, 61 la sută spun că pandemia s-a încheiat în ceea ce privește propria lor viață, față de doar 16 la sută dintre cei care au votat pentru președintele Joe Biden.

De asemenea, 83% dintre alegătorii lui Trump spun că COVID nu reprezintă fie nicio amenințare, fie o mică amenințare pentru ei personal, 74 la sută afirmă că nu reprezintă nicio amenințare sau doar o mică amenințare pentru alții din viața lor, iar 62 la sută declară că nu reprezintă nicio amenințare sau doar o mică amenințare pentru Statele Unite în ansamblu.

În schimb, marea majoritate a alegătorilor lui Biden spun că COVID reprezintă o amenințare mare sau o anumită amenințare pentru întreaga țară (97 la sută) sau pentru alții din viața lor (72 la sută). Un număr mai mic dintre votanții liderului democrat (55 la sută) spun același lucru despre amenințarea reprezentată de virus la adresa lor.

Potrivit experților, acest lucru explică în mare măsură de ce 77% dintre democrați poartă o mască de cele mai multe ori în public, comparativ cu doar 31% dintre republicani – în ciuda faptului că un număr similar de democrați (76%) și republicani (82%) își descriu propriile vieți ca fiind “normale.”

Doar 58% dintre republicani spun că au primit cel puțin o doză de vaccin anti-COVID-19, comparativ cu 85% dintre democrați, în timp ce doar 32% dintre republicani spun că au primit deja un rapel (13%) sau că ar primi unul dacă este disponibil (19 la sută). Prin comparație, 32 la sută dintre democrați au primit deja un booster, iar 41 la sută ar primi unul dacă ar fi disponibil.

În ceea ce-i privește pe cei 26 la sută dintre toți americanii care spun că viața lor nu este încă „normală,” aceștia sunt profund divizați în privința a ceea ce le rezervă viitorul. Mai mulți dintre ei spun că nu își pot imagina viața „fiind vreodată din nou normală după COVID” (9 la sută) sau că „nu sunt siguri” (9 la sută) decât numărul celor care spun că își pot imagina o revenire la normalitate (8 la sută).

Temerile specialiștilor

Rezultatele sondajului Yahoo News/YouGov au venit în contextul în care cazurile de COVID-19 cresc din nou în regiunile cu vreme mai rece din Statele Unite, care în vară au fost ferite de varianta Delta ce a afectat cu precădere statele sudice, insuficient vaccinate. Spitalizările, în creștere cu 6% la nivel național în ultimele două săptămâni, încep și ele să crească, inclusiv în statele cu rate mari de vaccinare.

Toate acestea se întâmplă în contextul în care Statele Unite au bifat un nou record negativ: mai mulți americani au murit din cauza COVID-19 în acest an decât au murit anul trecut, înainte ca vaccinurile să fie disponibile.

Până marți, CDC a înregistrat 386.233 de decese cauzate de COVID-19 în 2021, față de 385.343 în 2020. Cifra finală pentru acest an va fi mai mare, nu numai pentru că a mai rămas mai mult de o lună, ci și pentru că este nevoie de timp pentru ca agențiile locale să raporteze decesele la CDC. Până joi, numărul total al deceselor provocate de coronavirus în SUA a ajuns la 773.779.

COVID-19 a reprezentat, de asemenea, un procent mai mare de decese în SUA în acest an decât anul trecut: aproximativ 13%, comparativ cu 11% în 2020.

CDC a raportat joi că numărul total de infecții cu COIVID-19 în SUA a fost de 47.916.623, cu 659.865 de cazuri doar în ultimele șate zile. Trackerul New York Times a indicat și el o creștere de 11% a spitalizărilor în ultimele 14 zile, cu peste 51.000 de pacienți internați.

Experții citați de New York Times au afirmat că numărul mai mare de decese este rezultatul mai multor factori: rate de vaccinare mai mici decât at trebui, relaxarea măsurilor de precauție de zi cu zi, cum ar fi renunțarea la măști și la distanțarea socială, precum și răspândirea pe scară largă a variantei Delta, extrem de contagioase.

În esență, experții în sănătate publică spun că mulți americani se comportă ca și cum COVID-19 ar fi acum o boală endemică gestionabilă, mai degrabă decât o criză – o tranziție care se va întâmpla în cele din urmă, dar care nu s-a întâmplat încă. Iar faptul că doar 59% din populația totală a SUA este vaccinată – cea mai scăzută rată dintre națiunile G7 – este unul dintre motivele pentru care America continuă să fie afectată de pandemie.

„Avem situația foarte nefericită de a nu avea un nivel ridicat de vaccinare și, practic, în majoritatea locurilor, o revenire la comportamente normale care expun oamenii la un risc mai mare de a intra în contact cu virusul,” a declarat Jennifer Nuzzo, cercetător în domeniul sănătății publice și bursier la Johns Hopkins Center for Health Security. „Dacă nu-ți iei niciun fel de protecție, ai un virus care este capabil să se miște mai repede și ai lacune periculoase în imunitate, acestea duc, din păcate, la o mulțime de boli grave și decese continue.”

Doctorul Celine Gounder, specialistă în boli infecțioase la Bellevue Hospital Center, a estimat că aproximativ 15% din populația SUA ar putea avea imunitate de la infecții anterioare, care nu sunt la fel de puternice sau să reziste ca imunitatea de la vaccinuri.

Mulți dintre acești oameni au fost, de asemenea, vaccinați, dar chiar și presupunând că cele două grupuri nu s-au suprapus și astfel 74% dintre americani au un anumit nivel de imunitate, aceasta nu ar fi suficient pentru a pune capăt pandemiei, a afirmat Gounder. Specialista a precizat că, probabil, ar fi nevoie de o rată de vaccinare de 85% până la 90% pentru a face coronavirusul endemic.

„Când au fost lansate vaccinurile, oamenii și-au spus: COVID s-a terminat,” a declarat Gounder. „Și, deci, chiar dacă nu sunt vaccinați suficienți oameni, comportamentul lor a revenit – cel puțin pentru unii oameni – la ‘mai normal.’ Odată cu schimbarea acestui comportament, avem o creștere a transmiterilor.”

Surse: Yahoo News, New York Times, CDC

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

 1. Vor urma inca câțiva ani de pandemie.

 2. In Romania, crima organizata si coruptia afecteaza viata mai rau decat pandemia.

 3. Si nici nu se va termina vreodata. Chiar va place sa fiti prostiti la infinit?

 4. Cand vii cu minciuni de-astea, nimic din articol nu mai poate fi credibil:

  „Doctorul Celine Gounder, specialistă în boli infecțioase la Bellevue Hospital Center, a estimat că aproximativ 15% din populația SUA ar putea avea imunitate de la infecții anterioare, care nu sunt la fel de puternice sau să reziste ca imunitatea de la vaccinuri.”

  Cand sunt tot mai multe studii care arata ca imunitatea dupa infectie este mult mai puternica si protectiva decat vaccinarea cu apa de ploaie.

  Interesanta si tendinta votantilor democrati sa considere ca „viata a revenit la normal” desi ei continua sa poarte masca in public in proportie de 77%. Aici s-a ajuns cu manip.ularea…

  • Dorele, care sunt alea „tot mai multe studii”, poti sa citezi cateva? Eu iti spun din experienta mea empirica: am 4 cunostinte care au facut a doua oara Covid, una dintre ele la doar 6 luni de la prima virusare. Nu era vaccinata (tocmai se hotarase sa se vaccineze, dar nu a mai apucat), iar a doua oara a facut o forma mult mai serioasa a bolii. In plus, saptamana trecuta au mai murit doua cunostinte de Covid, antivaccinisti convinsi… Este inexplicabil cat de irationali puteti fi.

  • Hai sa lucram pe datele din Romania.

   Stim ca infectarile la vaccinati sunt in proportie de aprox 30%, ceea ce corespunde aproape perfect cu proportia de vaccinati in pop.ulatie (vreo 35%). Deci protectia la infectie e aproape zero.

   Acum hai sa vedem in Romania cati reinfectati sunt:
   https://data.gov.ro/dataset/b86a78a3-7f88-4b53-a94f-015082592466/resource/2ea977ca-141b-4470-bad1-9eba0db9d23e/download/transparenta_octombrie_2021.xlsx

   Datele oficiale ale guvernului arata, daca deschizi acel fisier excel pe sheetul reinfectari_judet, ca in Romania, in toata luna octombrie 2021, au fost DOAR 112 reinfectati! Asta in apogeul valului.

   Pentru comparatie, in luna octombrie au fost peste 400 de mii de infectati (oficial), din care aprox 30% vaccinati…

   Deci despre ce discutam??

   Si da, exista si studii, din care cel din Israel de acum cateva luni e cel mai cunoscut. Dar nu singurul.
   Empriric, cunosc si eu o groaza de vaccinati infectati si simptomatici…

 5. Strict dpdv politic, vor fi mai putini republicani care se vor prezenta la alegeri…

 6. Lăsați vrăjeala cum că nu s-a terminat.

 7. A country defeated by stupidity.