G4Media.ro

Trei organizații ale elevilor și studenților critică proiectul guvernului de a-i sprijini…

Trei organizații ale elevilor și studenților critică proiectul guvernului de a-i sprijini financiar pe cei care vor să studieze în străinătate: o soluție “falsă și nefundamentată”

Proiectul guvernului de a sprijini financiar tinerii care vor să studieze în străinătate și care n-ar fi nevoiți să returneze banii dacă se întorc să lucreze în România este criticat de trei organizații ale elevilor și studenților. Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR), Consiliul Național al Elevilor (CNE) și Consiliul Tineretului din România (TR) afirmă că este vorba despre o “aparentă soluție| (…) falsă și nefundamentată”.

“Indiferent de ce scop ar viza măsura, soluția nu este aceasta. Dacă dorința este de a sprijini tinerii care studiază în străinătate, o soluție ar fi consolidarea sistemului existent de burse de studii. Dacă intenția este de a diminua fenomenul de braindrain, creșterea atractivității României nu se realizează prin condiționarea iertării de o datorie pentru tinerii care se întorc în România.Dacă măsura urmărește creșterea internaționalizării învățământului superior și asigurarea experienței și perspectivei europene a studenților, ar trebui urmărite promovarea mobilităților, inclusiv prin granturi suplimentare, și finanțarea internaționalizării învățământului românesc” comentează organizațiile. 

Intervenția lor se face auzită după ce, săptămâna trecută, un comunicat anunța că tinerii care vor să studieze în străinătate ar putea primi un sprijin financiar din partea statului pe care nu vor fi nevoiți să-l returneze dacă se întorc să lucreze în România, potrivit unui proiect la care lucrează autoritățile – detalii despre proiect aici.

Citește articolul complet pe Edupedu.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

16 comentarii

 1. Este o măsură buna, doar enclavele de profesori plagiatori și șpăgari au o problemă cu asta. Universitățile românești sunt cele mai proaste din Europa.

  • 👍🏻👍🏻👍🏻👏🏻👏🏻👏🏻
   O măsura ff buna…priviți înainte, viitorul și nu la toți dinozaurii care miros a naftalina și la șpăgarii din școala românească.

  • În prima etapă s-au secretizat mediile la bac, ceea ce măreşte suspiciunea.

 2. Fără supărare, dar sunt vreodată organizațiile astea de acord cu ceva?

 3. Doar așa România va avea specialiști adevărați in toate domeniile…cei școliți in România sunt vai de capul lor ca cunoștințe și ff coruptibili…ca dascălii lor de-altfel…

 4. Frumos, multinationalele si alti gradati interesati vor putea trimite oficial la studii pe cei alesi…deplin conspirat-plateste fraierul de contribuabil.

 5. Guvernul recunoaste, in sfarsit, ca nu e in stare sa educe copiii si ca nu e interesat sa o faca.

 6. dar de ce sa nu fie normal ca dupa ce ti-au platit altii scoala, sa nu ai obligatia sa te intorci in tara? pai atunci plateste-ti singur, nu e nicio problema.

  ia uite frate. cand am facut facultatea nu puteam pleca la studii in alta tara asa usor cum se pleaca azi. si tot nu le place. scoala aia costa peste tot. chiar si la noi, chit ca oficial nu.

  • Pt ca școala ar trebui sa fie gratuită…părinții plătesc impozite pt costul învățământului de toate gradele…apoi copiii devin cetățeni liberi, își pot trai viața unde și cum vor și nu datorează nimic statului roman ci doar părinților…punct!

 7. Aproape toate valorile și elitele României au fost școlite afară (Eminescu, Cantacuzino, Cuza)

  România, pentru a se dezvolta, are nevoie de creiere școlite afară. Comunismul și semi-dictatura securistă post-89 au distrus, sistemic, școala românească și a gonit creierele din țară.

  Sunt țări care acum 70 de ani de zile umblau în picioarele goale și mâncau orez cu trestie de copac, astăzi produc telefoane, roboți și rachete pentru spațiu, anume Coreea de Sud, Finlanda, China, Vietnam, Taiwan.

  La noi, în colonica securista, copii se îneacă in wc din curte, antrenăm olimpici pentru export in State (sa traiti Biden !) si restul tinerilor merg la sparanghel, daca nu fetele ajung pe videochat.

  In Romania, poti sa iesi inginer din poli si sa nu ai unde luca in tara, doar in strainatate pe la vreo fabrica germana sau sit de curatarea apei din franta.

 8. Numai comisii si comitete! Ale elevilor. Sau ale loazelor! MAi bine ar fi indicnati de faptul ca nu sunt in stare sa rezolve operatii elementare de inmultire si impartire! Parca la simularea de a VIII-a au trecut vreo 40%! La cat de „grele” au fost subiectele cred ca 40%este exagerat de mult! Cat fac 360/5×2?

  Facem pariu ca jumatate dintre ei habar n-au pe ce lume traiesc? Dar se viseaza toti absolventi de Oxford, Cambridge si Facebook!

 9. Salut !
  De acord cu masura, cu o cateva conditii :
  1. Finantarea sa fie garantata cu o ipoteca tare, cu casa lui tataie, tetenuri, etc, giranti.
  2. Tot creditul acordat pe ntru studii, sa fie returnat statului, intr-un interval de 20 de ani, dupa care, se ridica ipoteca.

  Viata arata, ca cel mai rau serviciu pe care il faci cuiva, este sa-i dai ceva gratis. Prin firea naturala a omului, se invata sa primeasca gratis. Cand nu-i mai
  dai, iti devine dusman.
  Si Ceausescu trimitea studenti in alte tari , chiar si in Japonia. Vai de neamul lui, care nu se mai intorcea.

 10. Deci eu stat-adica cetatean-iti platesc facultatea, iar tu student te superi nevoie mare ca de nu te intorci trebuie sa inapoiezi banii.
  Pai atunci fa credite in tara in care faci facultatea, si poti ramane cat vrei acolo.

 11. Ministerul pare a nu pricepe că trebuie început cu baza.
  Dacă finanțezi studii ale unora care nu cunosc ordinea celor 4 operații aritmetice și confundă „va” cu „v-a”, nu iese nimic bun. Trebuie făcut ceva cu școala primară, gi,naziul și liceul. Nu puneți carul înaintea boilor!

 12. Organizaţiile au dreptate. Nu trebuie sprijiniţi studenţii şi elevii care pot studia peste hotare, ci doar aceia care nu au bani pentru ţigări şi alcool.

 13. Mi se pare amuzant cum s a luat gratuitatea transportului din lipsa banilor. Si toata lumea a început să critice ( sa nu mai spun de jigniri si injuraturi) studenții si sa spuna ca nu sunt de acord să ‘contribuie’ la gratuitatea lor, cum ca ei dupa terminarea facultății pleacă din țară.
  Dar acuuum… exista si bani sa sprijinim universitățile, si nu numai, altor tari. Si se pare ca acum sunt criticate universitățile din țară și sunt sprijiniți studenții, care si asa ca sa pleci in afara iti trebuie o situație materială buna, dar sunt uitați cei fara astfel de posibilități dar care vor sa se dezvolte in orice fel.
  Nu trebuie sa fii ‘incredibil de inteligent’ sa studiezi in afara. Trebuie să ai doar bani. Dacă chiar esti inteligent universitățile iti ofera burse si posibilități pentru un trai.
  Dar de ce sa despicam firul in patru… hai sa ne prefacem ca nu plătim studiile bogaților din banii săracilor.