G4Media.ro

Tot mai supărați pe Guvern. Liderii UDMR cer ca Parlamentul să fie…

Tot mai supărați pe Guvern. Liderii UDMR cer ca Parlamentul să fie cel care stabilește data alegerilor și-l critică pe Orban pentru desființarea fondului de 3% din impozitul pe venitul global, destinat instituţiilor de cultură din subordinea administraţiilor locale

Reprezentanții UDMR sunt tot mai supărați pe liberali, acuzându-i că refuză dialogul, deși tot ei sunt cei care vin să le ceară sprijin parlamentar. Printr-un comunicat de presă, președintele formațiunii politice maghiare, Kelemen Hunor, a afirmat că decizia privind stabilirea datei alegerilor locale trebuie să aparțină Parlamentului, nu Guvernului.

„Din momentul în care a fost învestit guvernul Orban era clar că din cauza pandemiei de coronavirus, nu va fi posibilă organizarea alegerilor locale în lunile mai sau iunie. Era clar că dacă nu se vor putea organiza alegeri locale la termen, mandatele primarilor, ale președinților de consilii județene, ale consilierilor locali și județeni vor trebui prelungite. UDMR a fost co-inițiatorul proiectului de lege dezbătut și votat astăzi de Parlament. După depunerea proiectului de lege a apărut, însă, o OUG a guvernului care ar reglementa calendarul alegerilor locale. Prin acest demers guvernul nu a ținut cont, din nou, de una dintre deciziile Curții Constituționale și anume aceea că, dacă există un proiect de lege în procedura parlamentară, acel domeniu nu poate fi reglementat printr-o OUG. Bunul simț și exercițiul democratic, chiar și în condițiile situației de urgență, impun guvernului respectarea deciziei Curții Constituționale! Bunul simț și exercițiul democratic mai impun și necesitatea unui dialog între guvern și Parlament. Acest lucru este firesc și, bineînțeles dorit în orice situație, chiar și atunci când guvernul are majoritate absolută în Parlament, dar acum nu este cazul. Deci, cu atât mai mult, în situația actuală în care România are un guvern minoritar. Guvernul așteaptă susținere în parlament pentru toate inițiativele, acțiunile și deciziile sale , dar, în același timp, respinge dialogul. Nu este corect modul în care procedează acest guvern, motiv pentru care nivelul nostru de încredere este în scădere. De aceea, este important ca Parlamentul să stabilească data alegerilor”, a transmis Kelemen.

Și primarul UDMR din municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, a declarat, joi, că guvernul actual a încălcat înţelegerea făcută cu UDMR şi a desfiinţat fondul de 3% din impozitul pe venitul global pentru instituţiile de cultură din subordinea administraţiilor publice locale, prin urmare consideră că acesta trebuie să plece după terminarea pandemiei de coronavirus.

„Vestea proastă este că bravul guvern liberal a desfiinţat acel fond creat la solicitarea UDMR, acel fond de 3% din impozitul pe venitul global din care trebuiau finanţate acele localităţi care au instituţii de cultură în subordine. Deci, am trei probleme cu această decizie a Guvernului Orban: în primul rând nu se respectă o înţelegere politică, pentru că asta a fost o înţelegere între Guvern şi UDMR în decembrie anul trecut. La solicitarea noastră a fost inclusă în Legea Bugetului pe anul 2020 această prevedere că 3% din impozitul pe venitul global se acordă acelor unităţi administrativ-teritoriale care au în subordine teatre şi filarmonici. A doua problemă este că se creează încă un precedent periculos după precedentul aprobării prin asumarea răspunderii a bugetului pe acest an. Acest precedent periculos constă în faptul că se modifică Legea bugetului de stat printr-o Ordonanţă de Urgenţă (…), pe 21 aprilie, acum două zile au luat această decizie, deci în timpul exerciţiului financiar curent. Şi cred că este o problemă faptul, şi un mesaj foarte prost al acestui guvern, că renunţă la a sprijini cultura, pentru că, până la urmă, aici vorbim de fonduri care indirect erau pentru a sprijini cultura, vorbim de teatre, de filarmonici, în primul rând şi, practic, este o dovadă a neseriozităţii acestui guvern pentru că vorbim despre un acord politic sau înţelegere politică nerespectată”, a declarat primarul Antal Arpad, în cadrul unei conferinţe de presă online.

Sursa Foto: Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

9 comentarii

  1. Bunul simt spune ca nici atunci când un guvern emite azi o OUG, tu sa vii mâine cu o inițiativa legislativa și sa ntroduci un proiect de lege în Parlament pe aceeași speță. Poți fii decent și sa aștepți pana ajunge acea OUG la dezbatere și aprobare prin lege, dar dacă ești porc nu poți.

  2. Io’ cred ca tot mai supărați sunt pe sondaje…trece / nu trece udmr de pragul.electoral?!?huh?!? Raman sau nu la borcanul cu miere?!?

  3. noi iudemereu vrem să facem tot cum este buine pentru romania și sa conducem parluamentu cu bune intenții ca sa iasa buine pentru tuata lumia

  4. suparat,suparat sunt doamne iar,cintecul vorbei…..iude-mereului i s-a taiat malaiul ptr.assoc.,ong. culturale de denigrare a-Romaniei .las ca le da hun.

  5. Vai, vai, ce durere. S-a suparat uzimereii!!! Ce surpriza ar fi sa nu mai intre in sparlamant! DAr cam greu acum cu pandemia. Poate-i loveste covid-ul mai bine!

  6. UDeMeReu face ce stie mai bine, si stie cand sa apese butoanele. Dintotdeauna in momentele de slabiciune a unui guvern/majoritati fragile au venit cu pretentii, santajand, punand conditii, niciodata fara un interes direct si in general orientat catre comunitatea lor si niciodata pentru un interes dezinteresat real pentru Romania . Iar „pretentiile” lor („legi”) au fost in general orientate pe hotie/sifonare de bani + drepturi mai multe pentru comunitatea lor.

  7. PSD, prin votanții săi, îi ajută să facă pragul de 5%

  8. Aveti o singura preocupare , sa mai obtineti inca a nu stiu cata oara un mandat de parlamentar. Este de inteles, bani multi fara munca , toata lumea ar dori asa ceva. numai ca in aceste vremuri , va trebui redus si nr de paraziti parlamentari si a salariilor acestora si a pensiilor speciale.

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.