G4Media.ro

„Tinerii acționează împotriva știrilor false”: un proiect cu informații și dezbateri pentru…

„Tinerii acționează împotriva știrilor false”: un proiect cu informații și dezbateri pentru a depista și a combate fake news 

De la vindecarea de COVID cu usturoi, până la vaccinul cu cip 5G și, mai departe, la „de-nazificarea” Ucrainei sunt numai câțiva pași în direcția dezinformării, pe care oricare dintre noi îi poate face fără să-și dea seama. 

Tinerii sunt o categorie aparte, între cele mai expuse la „fake news”, de aceea jurnaliștii vin în sprijinul combaterii acestui fenomen: G4Media derulează în perioada iulie-noiembrie 2022, cu sprijinul Ambasadei Regatului Țărilor de Jos, un proiect dedicat informării tinerilor despre pericolul reprezentat de știrile false și despre pașii pentru identificarea corectă a acestora. 

Obiectivul proiectului este implicarea tinerilor elevi sau studenți în depistarea și combaterea știrilor false. 

„Dezinformarea și știrile false reprezintă un pericol major pentru tinerii de azi, din cauza efectelor pe care le pot cauza atât în viața personală cât și în viața întregii societăți. Am simțit că este de datoria noastră că jurnaliști să-i ghidăm pe tineri astfel încât să nu cadă în capcanele dezinformării, tot mai prezente în sfera publică”, spune Cristian Pantazi, redactor șef G4Media.ro.

«Pandemia de Covid-19 și războiul din Ucraina ilustrează faptul că furnizarea de »informații corecte publicului este crucială pentru combaterea știrilor false. Ajutarea tinerei generații în a distinge știrile false de faptele reale este deosebit de importantă și, prin urmare, sunt încântat să susțin inițiativa „Tinerii acționează împotriva știrilor false.”», spune Roelof Sander van Ees, ambasadorul Regatului Țărilor de Jos în România.

În cadrul proiectului vor fi organizate trei dezbateri în trei orașe din țară, precum și un eveniment final, cu concluzii, în București. În țară, întâlnirile informative și discuțiile cu tineri vor avea loc în luna octombrie în licee sau universități și vor avea ca parteneri publicații media locale. 

De ce este important să recunoaștem știrile false, un scurt istoric al evoluției lor în România după 1990, canalele de propagare, factorii care influențează răspândirea, cum evităm capcanele dezinformării – sunt temele principale de discuție. 

Prima dezbatere va fi organizată la Alba Iulia, la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”, în data de 4 octombrie, în parteneriat cu publicația locală Alba24.

Vor urma dezbaterile de la Cluj-Napoca – la Universitatea Babeș-Bolyai, în parteneriat cu publicația Actual de Cluj  și de la Constanța – se va desfășura la Universitatea Ovidius din Constanța, în parteneriat cu Info Sud-Est, Facultatea de Istorie și Științe Politice (FISP), Facultatea de Litere – Specializarea Jurnalism și Asociația Elevilor din Constanța (AEC). 

Pentru detalii privind dezbaterile vă propunem să urmăriți website-ul G4Media.ro, secțiunea dedicată acestui proiect: https://www.g4media.ro/anti-fake-news unde vor fi publicate constant informații legate de problematica știrilor false și despre activitățile din proiect. 

Tinerii care participă la dezbateri, dar și orice alți tineri care doresc să fie implicați în această dezbatere amplă vor putea participa activ prin transmiterea de exemple de știri false pe care le-au remarcat în spațiul public. 

O discuție care va sintetiza impresiile și concluziile din cele trei dezbateri locale și va puncta principalele aspecte privind expunerea tinerilor la fake news va avea loc în luna noiembrie în București. 

Prima dezbatere va avea loc la Alba Iulia, la Colegiul Național Militar „Mihai Viteazul”, în data de 4 octombrie.

 

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

 1. STIRILE FALSE SUNT CELE DIN MEDIA VARANE PLATITE DE PARTID CU BANII cetatenilor ?

 2. @Valium
  Nu o sa-si puna zona de comenturi la punct niciodata.
  Stii de ce?

  De cate ori tu faci refresh la pagina ei primesc bani pentru reclame.
  Nu sunt platiti o suma fixa pentru reclame, se platesc pentru numarul de vizitari…

  1) Daca tu dai de 10 ori refresh sa vezi daca iti apare commentul, ei o sa primeasca bani pentru fiecare refresh.
  2) Te injura un postac rusofil si ii raspunzi. Dai de 5-10x comment sa vezi daca commentul tau apare. Ei primesc bani pentru fiecare refresh.

  Mai multe refreshuri => Mai multi bani pentru ei.
  Intelegi acum de ce exista commenturi? De ce nu fac curat?

  Pana cand te saturi si nu mai intrii pe site.

  Pun pariu ca commentul meu nu o sa apara.

 3. un alt fake news: sigur si eficient

 4. Bătrânii nu dau doi bani p-astia! :))