G4Media.ro

Timiş: Câinii dresaţi să depisteze virusul SARS-CoV-2 au recunoscut 100% probele cu…

Timiş: Câinii dresaţi să depisteze virusul SARS-CoV-2 au recunoscut 100% probele cu infecţie COVID-19

Câinii care au participat la proiectul de cercetare pilot al Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” din Timişoara, împreună cu Centrul Chinologic „Dr. Aurel Greblea” Sibiu, care presupune dresarea patrupedelor pentru depistarea infecţiei cu noul coronavirus, au recunoscut 100% probele cu infecţie COVID-19.

Primii paşi au fost deja făcuţi în luna septembrie 2020, la Centrul de la Sibiu. Au fost selectate cinci exemplare din rasa Ciobănesc German şi unul din rasa Ciobănesc Belgian Malinois, cu vârstele cuprinse între şapte şi nouă luni, iar în ianuarie 2021 a demarat antrenamentul cu primele probe SARS-CoV-2, recoltate de la pacienţi infectaţi cu noul coronavirus, arată un comunicat al Spitalului „Victor Babeş” Timişoara remis, marţi, Agerpres.

„Am conceput un proiect în care am cerut persoanelor care veneau în evaluare la noi şi care aveau testul pozitiv să accepte să li se recolteze, din transpiraţia de sub braţ, o mostră de miros, care era preluată apoi de echipa de la centrul de dresaj. Am participat la şedinţa de demonstraţie şi de avizare a rezultatelor acestui proiect şi am rămas surprins, dar şi impresionat. Toţi câinii care au participat au recunoscut 100% probele cu infecţie COVID-19, chiar şi în condiţiile în care instructorul a încercat să le devieze atenţia sau să îi retragă din zona unde era proba. Ei reveneau şi insistau pentru proba respectivă”, spune dr. Virgil Musta, de la Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” Timişoara, potrivit comunicatului.

Spitalul de Boli Infecţioase „Victor Babeş” a fost prima unitate sanitară care a pus la dispoziţia specialiştilor Centrului Chinologic din Sibiu probe prelevate de la pacienţii infectaţi cu COVID-19. Ulterior, în proiect au fost cooptate şi alte spitale, majoritatea din judeţul Sibiu.

„Faza întâi a presupus selecţia poliţiştilor conducători de câini, a specialiştilor din cadrul Centrului Chinologic, care urmau să participe la acest proiect, selecţia exemplarelor canine care urmau să îşi desfăşoare activitatea în cadrul proiectului şi amenajarea laboratorului de pregătire a exemplarelor canine de detectare a persoanelor infectate cu SARS-CoV-2. A doua fază a fost dresajul propriu-zis. Faza următoare este de avizare, iar ultima este cea de operaţionalizare a acestui proiect, care presupune desfăşurarea de activităţi în Aeroportul Sibiu pentru depistarea pasagerilor cu coronavirus şi, ulterior, acreditarea acestor echipe canine”, anunţă directorul Centrului Chinologic „Dr. Aurel Greblea” Sibiu, comisar şef Claudiu Leonard Bîlă, citat în comunicat.

Cea mai importantă condiţie a fost ca pacienţii selectaţi, care aveau confirmarea că sunt infectaţi cu noul coronavirus printr-un test RT-PCR, să nu fie sub tratament medicamentos împotriva COVID-19. Toate probele au fost recoltate înainte de administrarea medicaţiei împotriva bolii. În total, pentru dresajul câinilor au fost folosite câteva sute de probe. Iniţial, le-au fost prezentate probele pozitive, apoi cele negative. După primele şase zile de antrenament, câinii au început să recunoască probele pozitive provenite de la pacienţii COVID-19. Specialiştii spun că animalele pot recunoaşte mirosurile emanate de persoanele infectate cu noul coronavirus.

„În funcţie de practica pe ziua respectivă şi de antrenamentele anterioare, se prezintă probele pozitive, se prezintă probele negative în acelaşi antrenament şi probe distractoare, care pot varia de la foarte multe substanţe, obiecte, medicamente până la mâncare. Dintre toate, câinele va identifica mirosul specific bolii. Şi, atunci, în momentul în care va identifica mirosul, ne va semnala. O poate face fie prin poziţie aşezat, fie prin poziţie de urmărire, de preluare a subiectului respectiv, fie printr-un interes maxim către o persoană, în funcţie de cum e prezentată situaţia”, adaugă Silviu Stan de la Centru Chinologic Sibiu.

Pentru început, câinii special dresaţi pentru depistarea persoanelor cu COVID-19 urmează să fie folosiţi pe Aeroportul Internaţional Sibiu. Aceştia vor fi amplasaţi în aerogară, la sosiri externe, înainte de controlul efectuat de specialiştii DSP Sibiu. Informaţiile obţinute în cadrul proiectului vor fi puse la dispoziţia tuturor partenerilor pentru continuarea cercetărilor.

Sursa foto: Lucian Bode / Facebook

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

11 comentarii

 1. Ehe, suntem mai tari ca germanii in ’44.
  Putem fi mandri, calcam pe noi culmi de civilizatie si libertate.
  Corpul nu ne mai apartine – ne simt virusii, ne vaccineaza obligatoriu, ne recunosc fetele pe camerele de supraveghere.
  Ne batem pe strazi pentru dreptul de a respira liber.
  Ne ascundem de politie ca avem insomnii si iesim noaptea pe strada.
  In curand ne vor citi gandurile, ca retelele de socializare oricum sunt monitorizate.

 2. Tulpina, nu au descoperit tuplina? Oricum, 100% e mult mai bine decat testul PCR care da o eroare de 70%, dupa cum spune Dl Musta.

  • poti sa ne arati te rog unde a zis musta ca testele pcr au eroare de 70%?! fie ai inteles tu gresit, fie manipulezi intentionat

  • Chiar asa a spus, in direct la tv. Asa a explicat cazul echipelor de fotbal care aveau teste divergente. Multumit, securila?

  • nu mai inteligentule, nu sunt multumit. eram multumit daca dadeai un link. nu baliverne de genul „asa a spus la tv”. ca sa vada lumea ca ai inteles tu aiurea. pentru ca atat poti tu. de partea cu „securila”, ce sa-ti mai zic, cauta in alta parte mai „tampila”

  • Securila, eu am postat link ul, dar nu a fost publicat. Cauta pe goagal, vezi primul rezultat. Sau nu aveti acces la goagal?

 3. Minciuna gogonata.

 4. Cu siguranță cainele a mirosit virusul.
  Ticălosul virus ori a facut o poznă în eprubetă ori nu s-a spălat pe picioare.
  Virusul astă trazneste ca troscăul.
  Catelul tot catel .

 5. Si cum facem cand ajungem al Sibiu airport: ne miroase Grivei la sub bratz?

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.