G4Media.ro

Times: Rusia pierde războiul economic în fața Occidentului

Sursa foto: Pixabay

Times: Rusia pierde războiul economic în fața Occidentului

The London Times publică un comentariu detaliat despre starea economiei rusești pe fondul sancțiunilor impuse din cauza invaziei din Ucraina. După cum scrie ziarul, din punct de vedere formal, situația economică a țării rămâne stabilă, dar imaginea reală este mult diferită, transmite BBC.

Pe de o parte, potrivit Times, Moscova a limitat livrările de gaze către Europa și a provocat astfel o criză inflaționistă în Occident, ceea ce a dus la o scădere a nivelului de trai și a reușit să slăbească într-o oarecare măsură sprijinul public pentru Ucraina.

În plus, datele economice oficiale ale Rusiei prezintă o imagine destul de favorabilă. Rubla, care a scăzut brusc la începutul războiului, s-a întărit acum și rămâne una dintre cele mai de succes monede în acest an. Potrivit statisticilor, în prima jumătate a anului 2022, PIB-ul Rusiei a scăzut cu doar 0,4% față de aceeași perioadă a anului trecut, iar până la sfârșitul celor 12 luni, este probabil să scadă cu mai puțin de 3%. Inflația va fi de 13%. Până la sfârșitul lunii februarie, bugetul Rusiei a funcționat cu un excedent.

Cu toate acestea, Times citează un raport al cunoscutului opozant rus Vladimir Milov (recunoscut în Rusia de către mass-media ca „agent străin” și recent pus și pe lista persoanelor căutate), care descrie statistici complet diferite.

Un document scris pentru grupul de reflecție Wilfried Martens, cu sediul la Bruxelles, oferă următoarele date:

 • Întărirea rublei se explică parțial prin veniturile obținute din vânzarea de petrol și gaze la prețuri umflate în timpul războiului. Dar este legată și de restricțiile impuse de Banca Centrală a Rusiei, care, împreună cu sancțiunile, au dus la scăderea importurilor rusești cu aproximativ 70%.
 • Până în al treilea trimestru, din cauza sancțiunilor, exporturile de gaze au scăzut cu 40%, iar cele de cărbune – cu 9%.
 • În septembrie, producția de automobile a scăzut cu 77,4%.
 • Numărul populației apte de muncă a scăzut brusc – conform datelor oficiale, doar în octombrie [când mulți ruși au fugit de mobilizare] – cu 600 de mii de persoane și, probabil, aceștia sunt cei mai calificați specialiști.
 • Vânzările în magazine au scăzut cu 10%, dovadă a unei recesiuni economice mult mai profunde decât arată statisticile oficiale.
 • Deși rata oficială a șomajului este de doar 4%, la sfârșitul celui de-al doilea trimestru, 13% din totalul populației active din Rusia, adică aproximativ 4,3 milioane de persoane, au fost nevoite să își ia concediu neplătit sau parțial plătit, sau erau inactive.

Milov descrie toate acestea ca fiind o imagine „Potemkin” pe care Vladimir Putin o creează pentru a convinge lumea de stabilitatea economiei rusești în fața sancțiunilor.

„Dar cât timp poate el să țină această fațadă?”, se întreabă autorul publicației. Pentru a răspunde tot el: „Cu cât vor dura mai mult sancțiunile, cu atât mai mari vor fi pagubele”.

„De fapt, Rusia pierde un război economic la fel cum pierde un război pe câmpul de luptă”, conchide editorialistul de la Times. „Veniturile reale din Rusia au scăzut cu 10% în prezent față de 2014, când Putin a lansat prima invazie în Ucraina. De asemenea, nu are opțiuni bune pentru reorientarea economiei rusești pentru a compensa pierderile comerciale cu Occidentul.”

„Occidentul trebuie să continue să exercite presiuni, inclusiv prin îndemnarea țărilor terțe să nu ajute Moscova să eludeze sancțiunile. Putin a crezut că europenii vor ceda în fața presiunii economice rusești în această iarnă. Dar, în schimb, depozitele lor de gaz sunt pline și tocmai au introdus un embargo asupra petrolului rusesc și un plafon de preț pentru gazul rusesc. În această problemă, ca și în multe altele, a calculat greșit.”

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

11 comentarii

 1. Și mujicii au aflat? Nu s-au speriat?
  La fel cum s-au speriat că au pierdut deja războiul, că nu mai au armament, că nu mai au…

  • 600000 de ruși activi în economie au fugit din Rusia. Da, au aflat, iar economia Rusiei moare.

  • pe mujici nu-i sperie nici ca au scazut rezervele de Noviciok ( atat de mare a fost cererea de la Kremlin), nici ca ferestrele rusesti sunt niste trambuline spre lumea de apoi

 2. Rubla s-a intarit pentru ca are cursul fixat artificial. E cursul la care se tranzactioneaza in rusia. In lumea civilizata nimeni nu cumpara sau vinde ruble. Pot sa stabileasca si cursul de o rubla pentru 100 de euro, ca oricum nu conteaza. Importurile din rusia nu se fac in ruble, iar exporturile spre rusia sunt cvasiinterzise.

  • Romania cumpara gazul in ruble. Da, rublele sunt convertite din dolari de bancile ruse, dar factura platita de romani este scrisa in ruble. Doar pentru ca platesti tu in lei la Distrigaz, nu inseamna ca leii tai ajung la Gazprom.

  • MINTI. contractele sunt semnate in USD si platile se fac tot in USD conform contractelor.
   ce fac rusii dupa aia cu dolarii e treaba lor.

   chiar tu recunosti ca dolarii se transforma in ruble la bancile rusesti.
   pai atunci cum sunt facturile in ruble cand Romania plateste in dolari pe care rusii ii transforma in ruble ca sa isi plateasca costurile ? ca daca am plati in ruble nu mai trebuie convertit nimic.
   dar na, rusul daca nu e prost si fudul pe deasupra, nu e mujic !

 3. Rusia întotdeauna a fost și va fi dependentă de occident. Rusia fără occident e Coreea de Nord 2.

 4. Atata timp cat mai au bani in rezerve nu se vede dezastrul. In momentul in care se termina banutii o sa fie urat.

  • dupa aia se apuca si orcii de videoceatism

  • Ba nu. O să dea drumul la tiparniță.

  • sa tiparasca ce? hartie igienica?