G4Media.ro

Tichetele de vacanţă vor fi emise din nou, în anul 2022, şi…

Tichetele de vacanţă vor fi emise din nou, în anul 2022, şi vor funcţiona pentru salariaţii din sectorul bugetar, dar şi pentru cei din mediul privat

Ministrul propus pentru Antreprenoriat şi Turism, Daniel Cadariu, a anunțat în Parlament, după audierile din comisiile de specialitate reunite, că tichetele de vacanţă vor fi emise din nou, în anul 2022, şi vor funcţiona pentru salariaţii din sectorul bugetar, dar şi pentru cei din mediul privat, acolo unde agenţii economici vor dori acest lucru, iar pentru aceştia din urmă, mare parte din aceste cheltuieli vor fi compensate de la bugetul de stat.

„Tot pentru partea de turism, pentru anul 2022 vor fi emise din nou tichetele de vacanţă în valoare de 1.450 de lei pentru lucrătorii din sectorul bugetar, dar vor funcţiona şi pentru cei din mediul privat. Agenţii economici care doresc să emită aceste tichete de vacanţă vor putea deduce cheltuielile cu aceste sume. În măsura în care în perioada aceasta de aplicare a acestui program de guvernare economia va funcţiona şi încasările la buget vor fi suficient de mari, intenţionăm ca mare parte din aceste cheltuieli să le compensăm către agenţii economici de la bugetul de stat, dar asta ţine strict de mersul economiei”, a spus Cadariu.

Potrivit acestuia, tichetele vor fi acordate de la începutul anului 2022, iar „pentru asta ne vom lupta atunci când se va discuta Legea bugetului, să includem sumele necesare în buget”.

Întrebat dacă aplicabilitatea voucherelor de vacanţă va fi limitată la staţiunile balneo şi la agroturism, Cadariu a răspuns: „Noi, acum, ca minister, trebuie să creăm strategii. Făcând analiza s-a constatat că anumite sectoare din domeniul turismului au rămas în urmă – staţiunile balneo şi turismul din mediul rural. Ţinta principală acolo este. Însă, în măsura în care există cerere, ele trebuie aplicate pentru toţi, pentru că după un an de activitate constaţi că la bugetul statului se întorc mult mai mulţi bani, pentru că ştim foarte bine că se pune în mişcare activitatea din domeniul turismului”.

În ceea ce priveşte voucherele de vacanţă pentru mediul privat, ministrul propus la Turism a subliniat că se doreşte stimularea agenţilor economici ca să le ofere angajaţilor, însă compensarea acestor tichete depinde de un „dacă”.

„Din păcate, prea puţini dintre agenţii economici au optat pentru achiziţionarea acestor tichete de vacanţă pentru a le oferi salariaţilor. Noi considerăm că trebuie să îi stimulăm pe cât mai mulţi să facă acest lucru, de aceea am spus că dacă mersul economiei va permite vom încerca să compensăm de la bugetul de stat aşa ceva. Există un ‘dacă'”, a atras el atenţia.

Referitor la preţurile şi la calitatea serviciilor în turism oferite de sectorul românesc de resort, care de multe ori lasă de dorit, Daniel Cadariu consideră că într-o economie de piaţă fiecare este liber să îşi conducă afacerea cum crede de cuviinţă.

„Într-o economie de piaţă funcţionează cererea şi oferta. Într-o economie de piaţă fiecare este liber în ceea ce priveşte business-ul să procedeze cum crede de cuviinţă. Nu zic că rezultatul final este un rezultat bun şi că nu sunt cazuri în care turiştii români sunt descurajaţi de preţurile de la noi, fie că discutăm în unele cazuri de litoral sau de alte locaţii din zona de munte, însă aşa este într-o economie liberă, democratică. Dorim o economie de piaţă”, a susţinut acesta.

În altă ordine de idei, Cadariu a spus că există o problemă cu partea de promovare a agenţilor economici pe plan internaţional şi trebuie adoptată o schemă de minimis pentru participarea individuală a acestora la târgurile şi expoziţiile organizate în străinătate.

„Tot în ceea ce priveşte turismul, avem o problemă cu ceea ce înseamnă promovarea în plan internaţional, pentru că nu este încă adoptată o schemă de minimis care să permită participarea agenţilor economici individual la standurile României şi pot participa în momentul de faţă doar în cadrul asociaţiilor sau din partea UAT-urilor, dar nu o pot face individual. Trebuie să o adoptăm, este una dintre priorităţi”, a precizat el.

Daniel Cadariu a primit miercuri aviz favorabil pentru funcţia de ministru al Antreprenoriatului şi Turismului, din partea comisiilor de specialitate ale Parlamentului, relatează Agerpres.

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media.ro (Daniel Cadariu)

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

8 comentarii

 1. deci la bugetarii platiti din taxele mediului privat, tichetele sunt sigure, la cei din bani carora se platesc vom vedea….

  • Normal. Atat timp cat majoritatea care ies la vot sunt bugetarii e clar ca fac regulile in favoarea lor.
   De asta te si scuipa la ghiseu. Stie ca n-ai ce sa-i faci. Ei fac legea pentru sclavi.
   Restul la munca sau emigreaza, treaba lor.
   Cand nu ajunge mai imprumuta 20 de miliarde de euro, mai lafaie un an. Si tot asa.

 2. De ce mafiotii din PSD-PNL-UDMR nu fac si niste tichete de vacanta speciale (cu valoare de cateva ori mai mare, normal!), pentru bugetarii cu salarii si pensii speciale, ca sa nu se mai amestece cu prostimea?
  Sa fie tichete de vacanta speciale pentru Caraibe, Coasta de Azur etc. Cei mai fraieri sa fie pedepsiti cu tichete la Poiana Brasov! 🙂
  Cei din sectorul privat sa puna mana sa munceasca daca vor sa mearga si ei in concediu, dar mai intai sa stranga bani pentru vacantele bugetarilor! 😛

 3. in sfirsit ,se face dreptate si pentru bugetari

  • Daca vrei dreptate, oganizam niste concursuri pe posturi. Facem pariu ca nu ramaneti nici 10%?
   O sa lipiti afise toata viata. Voi sunteti adevaratii sclavi. Va gudurati pe langa niste prosti ca Ciolacu, Stanescu, Firea, Grindeanu, Roman, si lista e lunga.

 4. Un lucru e cert la Apaprod.Atata timp cât arhitecții haosului Arion,Nistor și Badea nu vor avea altceva decât salariul minim.