G4Media.ro

The Washington Post: Nu putem descoperi originea pandemiei dacă poliția gândirii din…

sursa foto: Wikipedia

The Washington Post: Nu putem descoperi originea pandemiei dacă poliția gândirii din China continuă să-i supervizeze pe cercetători

Esența investigației științifice este descoperirea adevărului: pui întrebări, cauți probe, dezvolți ipoteze, faci experimente și validezi rezultatele. Purtătorul de cuvânt al ministerului chinez de externe a promis joi că Beijingul va aborda investigația privind originea coronavirusului într-un „spirit deschis, transparent și responsabil”. Dar dacă investigația va descoperi un lucru de care conducerea Chinei nu vrea să audă ori nu-l vrea știut?

Sistemul autoritar al Chinei, condus de un partid-stat care cere obediență, nu permite circulația liberă a ideilor și informațiilor. A mușamalizat răspândirea virusului în primele săptămâni ale epidemiei din Wuhan. O investigație realizată de Associated Press (AP), publicată pe 30 decembrie, conchide convingător că Beijingul a decis să impună un control politic strict asupra cercetărilor privind originea virusului.

Conform unor documente interne chineze descoperite de AP, la începutul lui martie China a înființat un grup operativ la nivel înalt pentru a controla numeroasele aspecte ale cercetării virusului, între care prevenția, medicamentele, vaccinurile, originea virală și căile de răspândire. Documentul, marcat cu „a nu fi făcut public”, viza toate universitățile, companiile și instituțiile medicale și de cercetare. El afirmă că publicarea și comunicarea cercetărilor trebuie să fie orchestrate ca „un joc de șah”, că echipe specializate pe propagandă și opinie publică vor „ghida publicarea” și vor avertiza contra publicării fără permisiune. Aceasta este viziunea statului polițienesc cu privire la știință: ea trebuie să i se supună.

Cercetătorii au afirmat că noul coronavirus provine probabil din natură, de la lilieci sau alte animale, poate trecând și printr-o gazdă intermediară înainte de a infecta omul. Dacă va fi descoperită calea exactă de transmitere, ea ar putea ajuta enorm la pregătirea pentru o pandemie viitoare sau chiar la prevenirea ei.

Însă nici posibilitatea ca un accident de laborator sau o scăpare neglijentă să fi provocat epidemia nu trebuie ignorată. Alcătuirea genetică a coronavirusului este similară cu o tulpină descoperită la lilieci. Coronavirușii care afectează liliecii au fost cercetați de Institutul de Virologie din Wuhan, care a colectat mostre dintr-o mină din provincia Yunnan în 2012 și 2013. În 2012, șase mineri de acolo expuși la lilieci și excrementele lor fuseseră internați cu simptome asemănătoare sindromului respirator acut grav, iar trei dintre ei au murit. China a negat că o scăpare sau un accident dintr-un laborator a provocat epidemia din Wuhan. Însă, sub controlul de la nivel înalt dezvăluit de AP, va permite oare China cercetătorilor străini să-i chestioneze liber pe angajații Institutului de Virologie din Wuhan despre cercetările și metodologia lor?

Oficiali chinezi au început deja să vehiculeze o poveste cum că virusul ar fi apărut cumva dincolo de granițele Chinei și ar fi sosit în țară cu un import de fructe de mare. Dar dacă cercetătorii vor descoperi altceva? Li se va permite să-și publice concluziile sau grupul operativ al Chinei va decide că ele sunt un adevăr incomod? O echipă a Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) care investighează originea virusului va sosi curând în China. OMS afirmă că va cerceta toate pistele. O anchetă credibilă privind începutul pandemiei va necesita o deschidere și o transparență deplină din partea Chinei, inclusiv în privința Institutului de Virologie din Wuhan. Prezența poliției gândirii a Chinei care supervizează investigația științifică nu e de bun augur.

Sursa: The Washington Post / Traducere: Andrei Suba (Rador)

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

11 comentarii

 1. The Washington Post este parte din politia gandirii

 2. Cind toata lumea stie ca virusul este o facatura a celor care vrea sa depopuleze planeta si vor sa vaccineze lumea, astia se prefac ca ei lucreaza si fac investigati sa vada prosti care cred in ei ca ei lucreaza

  • Depasind necunoasterea gramaticii limbii romane, urmatoarea constatare este lipsa totala a logicii: daca toata limea stie…. cine mai e lumea care vrea sa depopuleze…? E clar ca autorul comentariului e din alta lume.

  • Presupunerea ta e doar in mintea ta si a altor cativa slabi cu duhul…

 3. Bun venit în comunism. Locul „perfect” după care unii încă mai plâng!

 4. O asistentă medicală din Portugalia, în vârstă de 41 de ani, a murit la două zile după ce a primit vaccinul Pfizer anti-Covid. La fel ca Tiffany Pontes Dover si altii

 5. Senilule,
  Tiffany Dover doar a leșinat de teamă, e perfet vie și nevătămată.

 6. ,,The Washington Post: Nu putem descoperi originea pandemiei dacă poliția gândirii din China continuă să-i supervizeze pe cercetători”.
  Corect. ,,Voi” nu puteți. Dar chinezii pot. Avantaj ei.

 7. Politia gandiri din Orientul Indepartat ar mult mai putine cazuri. La prima vedere, aia au teste obligatorii, carantina infectatilor, urmarirea totala pentru identificarea contactilor, teste obigatorii la contacti etc.

  In subsidiar, mai e si intelegerea simplului fapt ca incintele inchise duc la raspandire: nu faci chiolhan in cancelarie, nu deschizi teatrele, oferi debuseu prin servicii acasa sau in aer liber.

  Dar daca toti prostovanii din occident si-au construit afaceri pe capturarea fizica a clientului in restaurante, sali de sport, stabilimente de ghiorlaiala etc, si daca societatile occidentale mor cand chelnerii nu mai au de lucru, e vina lui Xijinping.