G4Media.ro

The New York Times: Numărul deceselor din Istanbul indică faptul că Turcia…

The New York Times: Numărul deceselor din Istanbul indică faptul că Turcia ascunde amploarea epidemiei de coronavirus

The New York Times susține că în Turcia numărul victimelor provocate de coronavirus este mai mare decât cel raportat oficial, bazându-se pe numărul deceselor înregistrate timp de o lună în Istambul, mai mare decât vârfurile raportate în trecut pentru aceeași perioadă.

Publicația americană notează că președintele Recep Tayyip Erdogan a prezentat săptămâni la rând modul în care Turcia gestionează epidemia de coronavirus drept un mare succes mondial, dar a menținut un control strict asupra informațiilor referitoare la epidemie.

Administrația prezidențială a dirijat o campanie de propagandă asigurându-se că relatările din spitale, locuri de înmormântare și imagini cu rudele celor dispăruți lipsesc din spațiul public. Medicii care au vorbit pe rețelele sociale au avut de suferit, 410 persoane fiind reținute în martie pentru postări ”provocatoare sau abuzive”.

Informațiile colectate de The New York Times despre numărul deceselor din Istanbul indică facptul că Turcia se confruntă cu un număr mult mai mare de victime decât o arată declarațiile și cifrele oficiale.

Orașul a înregistrat cu 2100 mai multe decese decât ar fi fost de așteptat din 9 martie până pe data de 12 aprilie, pe baza mediei săptămânale înregistrate în ultimii doi ani. Acest număr crescut de decese este mult mai mare decât numărul victimelor provocate de coronavirus raportat oficial de întreaga Turcie pentru acel interval de timp.

Deși nu toate aceste decese sunt în mod necesar legate de coronavirus, cifrele indică a creștere abruptă a deceselor care coincide cu momentul izbucnirii epidemiei, acesta fiind un indicator preliminar utilizat de cercetători când doresc să evalueze situația reală din teren.

Chiar și potrivit statisticilor oficiale, cazurile confirmate de coronavirus în Turcia au sărit luni de 90.000, depășind China și devenind astfel a șaptea cea mai afectată țară din lume. Numărul oficial al morților a ajuns la 2140.

Guvernul de la Ankara susține în continuare că a acționat rapid, oprind zborurile și intrările în țară din cele mai afectate cinci țări în luna Februarie, a închis școlile, restaurantele și barurile la mijlocul lunii Martie, când a fost confirmat primul caz de infecție.

Guvernul a anunțat primul deces de Covid 19 pe data de 17 Martie. Dar statisticile consultate de The Times arată că în jurul acelei date, numărul deceselor în Istanbul era deja considerabil mai mare decât vârfurile istorice, ceea ce reprezintă un indiciu că virusul a ajuns câteva săptămâni mai devreme.

Totuși, Erdogan a asigurat populația pe data de 18 Martie, după ce s-a înregistrat al doilea deces, că Turcia a adoptat rapid toate măsurile de precauție. În efortul de a menține funcțională o parte din economie, Erdogan a evitat ă declare închiderea totală a țării.

O prăbușire economică ar reprezenta un dezastru pentru președinte. Popularitatea sa a început să scadă din cauza problemelor economice și a numărului mare de șomeri chiar înainte de pandemie.

În schimb, Erdogan a introdus treptat măsuri de distanțare socială, transportul intern fiind restricționat iar persoanele de peste 65 și sub 20 de ani fiind obligate să rămână în case.

Epidemia s-a răspândit între timp, înregistrând vârfuri în Istanbul și Izbir, orașe mari cu afaceri în plan internațional și o industrie puternică a turismului.

Guvernul a declarat că se înregistrează un număr mare de cazuri din cauza numărului mare de teste realizate, peste 600.000, dar a subliniat că rata de infectare este în scădere.

Totuși, n umărul deceselor în Istanbul într-un interval de cinci săptămâni, cuprinse între 9 Martie și 12 aprilie, este cu circa 30% mai mare decât vârfurile istorice, scrie The New York Times.

În primele două săptămâni din luna Aprilie, cele mai recente date disponibile, numărul deceselor din Istanbul a fost cu 50% mai mare decât media. Specialiștii de la Universitatea Johns Hopkins susțin că magnitudinea acestor creșteri este îngrijorătoare și arată în mod evident legătura cu epidemia.

Sursa: The News York Times / Traducerea și adaptarea realizată de G4Media.ro

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. Nu e deloc intimplatoare afinitatea deosebita dintre pontocchhio si fierea, mincinosi si hoti notorii si turci.

  2. Si Orban al nostru face la fel .

Adaugă un comentariu

Câmpurile marcate cu * sunt obligatorii! Adresa de email nu va fi publicată.