G4Media.ro

The New York Times: Brazilia alege duminică între Bolsonaro și Lula /…

foto: Facebook Jair Bolsonaro/Lula da Silva

The New York Times: Brazilia alege duminică între Bolsonaro și Lula / ”O demonstrație a modului în care alegătorii dintr-o țară polarizată se unifică în jurul a ceea ce urăsc, în loc de ceea ce iubesc”

Brazilienii care votează duminică pentru funcția de președinte vor alege între doi titani politici, într-o competiție considerată un test major pentru una dintre cele mai mari democrații din lume, prefațează The New York Times alegerile prezidențiale ce vor avea loc duminică în Brazilia.

În ultimul deceniu, Brazilia a trecut de la o criză la alta: distrugerea mediului, o recesiune economică, un președinte pus sub acuzare, doi președinți încarcerați și o pandemie care a ucis mai mulți oameni decât oriunde în afara Statelor Unite.

Duminică, brazilienii vor vota pentru următorul lor președinte, sperând să împingă cea mai mare țară din America Latină spre un viitor mai stabil și mai luminos – alegând între doi bărbați care sunt profund legați de trecutul său tumultuos.

Alegerile sunt considerate în general drept cel mai important vot al națiunii din ultimele decenii, spun istoricii din Brazilia, în parte pentru că sănătatea uneia dintre cele mai mari democrații din lume ar putea fi în joc.

Președintele în exercițiu, Jair Bolsonaro, este un populist de extremă dreapta al cărui prim mandat s-a remarcat prin agitație și prin atacurile sale constante asupra sistemului electoral. El a stârnit indignare în țară și îngrijorare în străinătate pentru politicile care au accelerat defrișările din pădurea amazoniană, pentru că a preferat medicamente nedovedite în detrimentul vaccinurilor Covid-19 și pentru atacurile sale dure împotriva rivalilor politici, judecătorilor, jurnaliștilor și profesioniștilor din domeniul sănătății.

Contracandidatul său, fostul președinte Luiz Inácio Lula da Silva, este un politician de stânga care a supravegheat boom-ul Braziliei în primul deceniu al acestui secol, dar care apoi a ajuns la închisoare pentru acuzații de corupție. Aceste acuzații au fost ulterior retrase, iar acum, după ce a condus în sondaje timp de luni de zile, omul cunoscut sub numele simplu de „Lula” este pe cale să finalizeze o uimitoare resurecție politică.

Ei sunt probabil cele mai cunoscute și cele mai polarizante două figuri din această națiune de 217 milioane de locuitori și, de mai bine de un an, au prezentat alegătorilor viziuni extrem de diferite pentru această țară, a cărei economie a fost afectată de pandemie și de inflația globală.

Bolsonaro, în vârstă de 67 de ani, dorește să vândă compania petrolieră de stat din Brazilia, să deschidă Amazonul pentru mai multe exploatări miniere, să relaxeze reglementările privind armele și să introducă valori mai conservatoare.

Da Silva, 76 de ani, promite să crească taxele pentru cei bogați pentru a extinde serviciile pentru cei săraci, inclusiv extinderea rețelei de siguranță socială, creșterea salariului minim și hrănirea și cazarea mai multor persoane.

Sloganul de campanie al dlui Bolsonaro este „Dumnezeu, familie, patrie și libertate”, în timp ce da Silva și-a construit discursul în jurul promisiunii de a se asigura că toți brazilienii se pot bucura de trei mese pe zi, inclusiv, ocazional, de o bucată superioară de carne și o bere rece la un grătar de familie.

Cu toate acestea, în loc de planurile lor pentru viitor, o mare parte din cursă s-a învârtit în jurul trecutului fiecărui candidat. Brazilienii s-au aliniat de o parte sau de alta, bazându-se în mare parte pe opoziția față de unul dintre candidați, în loc să îi susțină.

„Cuvântul principal în această campanie este respingerea”, a declarat Thiago de Aragão, director de strategie la Arko Advice, una dintre cele mai mari companii de consultanță politică din Brazilia. „Aceste alegeri sunt o demonstrație a modului în care alegătorii dintr-o țară polarizată se unifică în jurul a ceea ce urăsc în loc de ceea ce iubesc”.

Accentul duminică – când un total de 11 candidați prezidențiali se vor afla pe buletinul de vot – nu va fi pus doar pe numărarea voturilor, ci și pe ceea ce se va întâmpla după anunțarea rezultatelor.

De luni de zile, Bolsonaro a pus la îndoială securitatea sistemului electronic de vot din Brazilia, susținând, fără dovezi, că acesta este vulnerabil la fraudă și că susținătorii dlui da Silva plănuiesc să fraudeze votul. Bolsonaro a spus, de fapt, că singurul mod în care ar putea pierde este ca alegerile să îi fie furate.

„Avem trei alternative pentru mine: Închisoarea, moartea sau victoria”, le-a spus el susținătorilor la mitingurile enorme de anul trecut. „Spuneți-le ticăloșilor că nu voi fi arestat niciodată”.

La începutul acestui an, armata a început să conteste sistemul electoral alături de dl Bolsonaro, stârnind îngrijorarea că forțele armate l-ar putea susține pe președinte dacă acesta refuză să cedeze.

Cu toate acestea, dl Bolsonaro nu pare încă mulțumit. Miercuri, formațiunea sa politică a dat publicității un document de două pagini în care susține, fără dovezi, că unii angajați guvernamentali și contractori au avut „puterea absolută de a manipula rezultatele alegerilor fără a lăsa urme”. Oficialii electorali au replicat că afirmațiile „sunt false și necinstite” și „o încercare clară de a împiedica și perturba” alegerile.

Da Silva deține un avans covârșitor în sondaje încă de anul trecut, însă dacă niciun candidat nu va depăși 50 % din voturi duminică, primii doi clasați vor concura în turul doi, programate pentru 30 octombrie.

O victorie a lui da Silva ar continua o schimbare spre stânga în America Latină, șase dintre cele mai mari șapte națiuni din regiune alegând lideri de stânga începând din 2018. De asemenea, ar fi o lovitură majoră pentru mișcarea globală a populismului de dreapta care s-a răspândit în ultimul deceniu. Fostul președinte Donald J. Trump este un aliat cheie al lui Bolsonaro și l-a susținut pe președintele brazilian.

Liderii politici și analiștii consideră că instituțiile democratice ale Braziliei sunt pregătite să reziste oricărui efort al dlui Bolsonaro de a contesta rezultatele alegerilor, dar națiunea se pregătește pentru violențe. Șaptezeci și cinci la sută dintre susținătorii dlui Bolsonaro au declarat, în iulie, celui mai important sondaj de opinie din Brazilia, că au „puțin” sau deloc sprijinit sistemele de vot.

„Singurul lucru care îi poate lua victoria lui Bolsonaro este frauda”, a declarat Luiz Sartorelli, în vârstă de 54 de ani, un vânzător de software din São Paulo. El a enumerat ca dovadă mai multe teorii ale conspirației privind fraudele din trecut. „Dacă vrei pace, uneori trebuie să te pregătești pentru război”.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

Citește și...

10 comentarii

  1. Azi am avut acelasi gand, e o revelatie, ca multi de la noi vor vota uniti prin ura acelasi partid. Hipioti, secte, nu conteaza ce religie, cei anti-orice, dornicii de imbogatire, toti vor vota uniti de ura. Ura extrema, apocaliptic.

  2. Micul trumpisor . Clar sunt facuti de aceiasi …muma

  3. Nu prietene, asta nu e relevatie, asta o poti trata la psihiatrie numai… cred ca asa sunt toate visurile tale, nu doar cel de astazi. Sanatate multa!

  4. Dacă Lula dă 3 mese pe zi și ocazional carne superioară cu bere rece la grătar, Lula câștigă.

  5. Ma bucur ca se duce acasa prietenu’ lu’ Putin si lu’ Trump. Amandoi sunt corupti, dar Bolsonaro e si nebun, deci, duca-se!

  6. Până la urmă cam astea sunt „alegerile” din ultimii ani şi anii care vor urma. Iluzia unei alegeri dintre două rele: Candidatul 1 reprezintă acelaşi status-quo de zeci de ani de corupţie totală a unui aparat de stat dubios (deep-state în SUA, P$DNL în România, Lula în Brazilia) şi Candidatul 2 e întotdeauna un aşa-zis radical (Trump în SUA, Simion în România, Bolsonaro în Brazilia), dar care în realitate e mână în mână cu aparatul de corupţie de stat.

    ÎN REALITATE E O ESCROCHERIE. Un om serios nu poate să îl aleagă nici pe ultracoruptul Lula şi nici pe dezaxatul Bolsonaro. E pur şi simplu masochism. Singurii care aleg aceste „produse” politice sunt profitorii şi spălaţii pe creier. Cum să votezi cu Trump, Lula, Bolsonaro, Ciucă, Firea sau Simion?

  7. Poporul e prostit să aleagă să meargă la vot.Sa aleagă ce ? Relicve de 70+ ,partide pline de politicieni corupți puși pe căpătuială?! Poporul chiar nu realizează că partidele sunt structuri mafiote?! Poporul in loc să voteze aceste structuri mafiote care-și recrutează și îndoctrinează incita la ura și violența mai nou și tinerii din școli (unde vorba vine -politica este interzisa -elevul și cadrul didactic ar trebuii să se ocupe de predarea și însușirea cât mai multor cunoștințe ei se ocupă de tabere politice și ura între partide ) deci poporul ar trebuii să-i strângă pe toți acești politicieni și să-i pună la munca să vadă cum se câștigă pâinea și să fie utili societății,nu niște paraziți! Organizarea și conducerea statului să fie făcută de consiliul înțelepților format din cei mai pregătiți și deștepți oameni ( savanți ,cercetători,academicieni pe care har domnului România îi are din plin ) La ora actuală România fiind condusă de analfabeți și oameni puși pe căpătuială care nu au fost interesați să plătească cotizația la ESA ,nu i-au interesat de Laserul de la Măgurele , nu au bani pentru a stopa deșertificarea etc,etc.