G4Media.ro

The Guardian: O serie de emailuri rusești par să dezvăluie o „rețea”…

Sursa foto: WANG Zhao / AFP

The Guardian: O serie de emailuri rusești par să dezvăluie o „rețea” care deține active de 4,5 miliarde dolari legate de Vladimir Putin / Mai multe palate, iahturi și podgorii i-ar fi fost oferite de prieteni și oligarhi

Palatele, iahturile și podgoriile care i-ar fi fost oferite lui Vladimir Putin de prieteni și oligarhi pot fi acum legate de ceea ce pare a fi o rețea informală care deține active în valoare de peste 4,5 miliarde de dolari, relatează The Guardian.

O pistă de documente digitale pare să sugereze că o serie de case de vacanță și alte bunuri care ar fi fost folosite de președintele rus, care, conform înregistrărilor disponibile, aparțin sau au fost deținute de persoane fizice, companii și organizații caritabile separate, sunt legate printr-un nume de domeniu de e-mail comun, LLCInvest.ru.

O analiză a schimburilor de e-mailuri scurse din septembrie anul trecut sugerează, de asemenea, că directorii și administratorii asociați cu unele dintre entitățile separate care dețin și gestionează aceste active au discutat problemele de afaceri zilnice ca și cum ar face parte dintr-o singură organizație.

Un expert anticorupție din Rusia, care a solicitat anonimatul, având în vedere situația politică de la Moscova, a declarat pentru The Guardian că descoperirile au ridicat semne de întrebare cu privire la existența unui nivel de „management comun”.

„LLCInvest seamănă cel mai mult cu o cooperativă sau o asociație, în care membrii săi pot face schimb de beneficii și de proprietăți”, a sugerat acesta.

Timp de aproape două decenii, Putin a fost acuzat că a acumulat în secret o bogăție imensă prin intermediari, alimentată de o serie de dezvăluiri în scurgeri de informații precum Pandora Papers despre averile celor mai apropiați oameni de președintele rus.

Serghei Kolesnikov, un om de afaceri, a afirmat în urmă cu 10 ani că a fost în spatele unui plan care a permis unui grup de oligarhi de top din Rusia să adune miliarde de ruble într-un fel de „fond de investiții” în beneficiul lui Putin, care era pe atunci prim-ministru. Afirmațiile au fost negate, iar Kolesnikov a fugit din Rusia.

Luna trecută, guvernul britanic a pus în contrast „stilul de viață luxos” al lui Putin cu documentele oficiale rusești care enumerau „bunuri modeste”, inclusiv un mic apartament în Sankt Petersburg, două mașini din epoca sovietică din anii 1950, o rulotă și un mic garaj.

Ancheta integrală, disponibilă aici.

Sursa foto: WANG Zhao / AFP

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

 1. Mai bine 8 case micute, una din ele gazduind o filiala de banca, decat un palat de neam prost. Si ce fel de meditatii puteai sa faci cu un spion?

 2. Cum adică „par să dezvăluie”.
  Putin e așa corupt iar voi sunteți varză!
  Jurnaliștii lui pește în care nu mai crede nimeni.
  Voi nu înțelegeți că românii s au saturat de minciuni?

 3. Intrebare de baraj: de ce ar dori orice om sa iasa cu picioarele inainte din functie? orie e nebun modelul Ceasca ori e corupt pe modelul Iohanis si avar de bani.
  Putin pare sa sufere de ambele asa ca….va dati seama ca nu se vindeca Rusia in urmatorii 30 de ani daca e pe mana lui si a acolitilor lui cum nici Romania nu o sa fie o tara ca afara prea curand.
  Au avut grija urmasii Bratienilor si urmasii lu Ghe Dej sa lase balastul saraciei.

 4. „Cooperativa” este nucleul puterii,care trebuie acoperit cu „cenusa razboiului”.Aleksei Navalnîi de ce este în închisoare?Acum l-au mutat la una mai serioasa,cu gulag în spate,ca sa fie siguri ca va muri „de moarte buna”.Sa nu mai faca gat „anglo-saxonii”,ca l-au omorat ei(putinistii „emancipati”de binefacerile trecerii de la economia bolsevica a intregului popor la economia de piata,majoritar oligarhica).
  Cu toate ca….,nu trebuie sa uitam ca doamna Merkel a intervenit pentru a fi salvat de la moarte acest erou al anticoruptiei,Aleksei Navalnîi.

  • Onorată redacție, îmi mai lăsați și mie măcar un comentariu să treacă?

   Acum că am terminat asta, Zeze, știi că aceste conturi de facebook și youtube, pot fi administrate și de altcineva, nu?