G4Media.ro

Teodor Lazăr (USR): Depozitele de gaz ale României sunt la mai puțin…

Foto: Facebook / Teodor Lazăr

Teodor Lazăr (USR): Depozitele de gaz ale României sunt la mai puțin de 40%, iar ritmul de umplere este îngrijorător. Polonia a depășit 97%

„Instalațiile de înmagazinare a gazului din România sunt în acest moment umplute cu doar 40% din spațiul total de stocare. Instalațiile sunt umplute zilnic cu doar 0.4% din spațiul total de depozitare, și dacă actualul ritm se menține, vom intra în iarna 2022-2023 fără a avea rezervele pline. Astfel, România riscă ca la iarnă să fie nevoită să oprească gazul pentru companii dar și pentru cetățenii care îl folosesc pentru încălzire”, atenționează deputatul USR, Teodor Lazăr, într-un comunicat de presă.

Parlamentarul USR compară situația din România cu cea din Polonia, o țară care are o situație geopolitică comparabilă cu a României.

„Polonia a intrat în iarna 2021-2022 cu 97% din spațiul de depozitare asigurat și nu a scăzut niciun moment sub 58%. Prin comparație, România a intrat în iarna trecută cu doar 75% din spațiul de stocare plin și a scăzut până la 19%. Dacă am fi avut o iarnă cu temperaturi mai scăzute, gazul natural stocat de Guvern nu ar fi fost suficient și pentru industrie și pentru încălzirea populației”, arată Lazăr.

„Nici în prezent situația nu ne avantajează. Polonia a demarat reumplerea depozitelor în mod susținut din 25 februarie 2022, România în mod intermitent din 30 martie 2022. În acest moment, capacitățile de gaz ale Poloniei sunt pline în proporție de 97%, iar România se află la mai puțin de 40%, asta în condițiile în care pe piața europeană este o competiție acerbă pentru gazul natural. Cifrele ne arată că dintre toate țările europene care au depozite de gaz semnificative, România stă cel mai prost, atât ca procent cât și ca ritm de umplere a acestora”, arată liderul USR.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

14 comentarii

 1. Dar ce, ne așteptam la altceva? În nici un caz. Aici e No man’s land.

  • Banii de gaze s-au dus pe pensii. Băieții deștepți nu stau la iarnă in țară, ca toți săracii.

 2. Păi de ce? Că ziceau șefii că primele molecule din Marea Neagră intră în conducte în iunie. S-au și vândut, sau cum?
  Sau au jucat banii la păcănele și acum moleculele alea ajung în rezervoarele ălora care le cumpără pe piața liberă, recte companii din Germania, Italia, poate chiar Polonia?

 3. Probabil din cauza vremii, i-a prins pe nepregatite

 4. Asta e grav. G4MEDIA ar trebui să ceară niște date de la Ministerul energiei poate așa se mișcă.

 5. Ce sa zică ala de la usr, că e totul roz iar ei marii salvatori sunt În opoziție și nu pot face nimic…… pai anu trecut România a întrat în iarnă cu depozitele la 75% și datorita lor….. ca erau la manete. România își permite să între în iarnă cu depozitele la 75% pt ca e și producător de gaze și nu consuma doar din depozit.

  • @corleone
   Cind a inceput iarna USR-ul nu mai era in guvern de vreo 3 luni. In plus, ei avut vreo 3 ministere. Sa inteleg ca alea 3 ministere ii faceau raspunzatori pentru activitatea celorlalte ministere din guvern, nu ? Nu cumva era si primul ministru de la USR ( si am avut guvern USR desi nimeni nu l-a vazut ) ?

 6. Poate ca gazul nostru e consumat in alte tari, se vinde si nu se stocheaza ca si intaietate depozitul national de gaz. O alta explicatie e consumul oamenilor prea multe dușuri caci e vara si transpiri, gatit, bransamente ilegale care pot si ele consuma ilegal..

  Oricat depozit am avea, cand o sa fie iarna o sa fie jale, pentru ca o parte din gaze tot o sa mearga cand nu consumam la alti.
  Sau poate infrastructura nu permite mai mult

 7. Așa e grija pentru cetățeni în țările lumii a treia. Și cu politicieni de lumea a patra.

 8. Nu va faceti probleme ca vine bulă…ai si le umple el

 9. Polonia nu e India (România). România nu e in stare de nimic. O țară măcinată de corupție și f rrromanizata. Ce stocuri? Poate stocuri de căcat. Fără Ceaușescu România nu poate absolut nimic.

 10. Eu zic sa va pregatiti pesntru proteste in iarna. Aprovizionati-va macar cu gaz lacrimogen daca nu cu metan.

 11. Suntem „care pe care”:dacă noi nu-i mazilim, ne termină ei pe noi.Actuala clasă politică multicoloră și incompetentă a României este un pericol pentru însăși existența statului român.Ce tot așteptăm??