G4Media.ro

Tensiuni la Porto: Ungaria și Polonia au respins includerea expresiei „egalitate de…

Tensiuni la Porto: Ungaria și Polonia au respins includerea expresiei „egalitate de gen” în declaraţia finală a summitului european  

Polonia şi Ungaria s-au opus includerii expresiei ”egalitate de gen” (‘gender equality’) în declaraţia pe care o vor adopta sâmbătă liderii statelor UE la summitul european ce se desfăşoară începând de vineri la Porto, Varşovia şi Budapesta iritând astfel din nou Bruxellesul, afirmă surse europene citate de AFP şi Reuters.

Textul, negociat în limba engleză de cele 27 de state membre ale UE, menţiona iniţial promovarea ”egalităţii genurilor”, dar în declaraţia finală liderii europeni se angajează să promoveze egalitatea ”pentru fiecare individ”.

Termenul ”gen” se regăseşte în continuare în text, dar cu referire de exemplu la diferenţele în materie de salarizare sau locuri de muncă.

”Polonia subliniază mereu cât de importantă este claritatea juridică. Trebuie să respectăm dispoziţiile tratatului. Tratatul Uniunii Europene face referire foarte clar nu la egalitatea de gen, ci la egalitatea între femei şi bărbaţi”, explică un responsabil polonez.

Opoziţia guvernelor conduse de Viktor Orban şi Mateusz Morawiecki faţă de menţiunea ”egalitate de gen” se explică prin faptul că în opinia lor se creează astfel ”un spaţiu pentru drepturile LGBT, lucru faţă de care ele (Polonia şi Ungaria n.red) se opun ferm, întrucât afirmă că aceasta le-ar putea distruge ţesutul propriilor societăţi creştine”, precizează un diplomat european.

Polonezii şi ungurii ”au mereu această poziţie de principiu. Oricare ar fi textul (negociat în UE), dacă în el există o frază sau o expresie care să protejeze LGBT, ei sunt mereu împotrivă”, critică un alt diplomat european.

Guvernul conservator polonez susţine familia tradiţională şi se manifestă împotriva ”ideologiei LGBT” şi ”ideologiei de gen”, mai multe municipalităţi din Polonia decretându-se ”zone libere de ideologia LGBT”, decizie în urma căreia Comisia Europeană a suspendat fondurile europene pentru aceste administraţii locale.

Parlamentul ungar a adoptat în decembrie o lege care împiedică adopţiile de către cuplurile de acelaşi sex şi a inclus în Constituţie definiţia familiei tradiţionale.

Sursa: Agerpres / Sursa foto: European Union

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

19 comentarii

 1. Foarte bine. De cand e omul pe pamant nu i-a cazut la nimeni nimic daca a zis barbat si femeie pe baza diferentelor biologice observabile.
  Noi vrem sa inventam categorii pe baza auto-perceptiei care azi e maine se schimba.
  Asta era marea problema ideologica a UE, esentiala ce sa zic.

  • Dar mai este şi problema europarlamentarului maghiar, care s-a căţărat ȋn curul gol pe burlanul tradiţional, başca limba română de kkt pe care o vorbeşti tu.

 2. Bravo lor!
  Co**e

  • Vedem cât se vor tine pe poziție.
   Probabil vor semna dar vor spune ca variantele în maghiara și poloneza nu menționează „gen” ci „sex” adică bărbat sau femeie. Greu și cu lingvistica asta.

 3. Si RO a fost de acord cu „egalitatea de gen”?

 4. Păcat că doar două state din 27 mai gândesc normal. Sper, totuși, că Dreapta europeană își va reveni la următoarele alegeri.

 5. Ala de alerga cu dânsa în c#r prin Bruxelles nu era ungur? Adică, cum e pana la urma, le place dar nu vor sa se știe? Și ce căcat are treaba egalitatea de gen, protecția împotriva discriminării de orice gel, de la salariu la altele, fie ca ești bărbat, femeie sau elicopter Apache, cu LGBT? Cred ca, de fapt, politicienilor imbecili din Ungaria și Polonia le cam place să-și bata nevestele, care sunt, nu e asa, genul, stai… secsul slab…

  • Cred ca exagerezi si cred ca ai alte idei, dar asta nu schimba situatia ca suntem DOUA genuri: masculin si feminin.

 6. Felicitari Polonia si Ungaria! Bruxelles-ul daca este iritat, sa foloseasca crema Bepanthen.

 7. Hai pe cât punem pariu că Guvernatoru’ (da da….Klaus, el e!) este de acord cu ORICE MIZERIE venită de la Bruxelles?

 8. Salut
  Ai nostrii, ar trebui verificati cohones inainte de a participa la asemenea intalniri !
  Inainte sa voteze, se uita in felurite parti, sa voteze cum e directia, n-are nici o relevanta perceptia a 99,9% din romani

 9. Prin eforturile de promovare pentru LGBT nici macar nu se protejeaza homosexualii !!
  Asta este o moda.
  Iar „protejarea” LGBT poate duce la abuzuri.

 10. Se pare ca Ungaria si Polonia sunt ultimele bastio ane crestine din Europa. Europa de vest e decadenta, un circ de nebuni o conduce.

 11. Femeia nu e si nu a fost niciodata egala barbatului. Complementara da, egala niciodata. Femeia sa fie sotie si mama. E o sarcina suficienta pentru ea.

 12. Femeia si barbatul…única pereche!

 13. Genurile sunt categorii pentru obiecte . Cand e cazul, oamenii pot fi deosebiti prin sexe.
  Barbatii au sexul masculin si femeile au sexul feminin. Sau sexul barbatesc si sexul femeiesc. NU EXISTA alte sexe.

 14. Cred ca discutia era important din perspectiva egalitatii de gen, adica intre femei si barbati, in ceea ce priveste sansele la locul de munca. Cata vreme se face un pas inainte real in privinta asta, mai putin conteaza ce cred toti descreieratii si ar trebui mers mai departe cu un text care poate asigura asta. Iar egalitatea pentru minoritatile LGBTQ ar trebui legiferata separata si in termeni la fel de inechivoci orice si-ar dori cele 2 republici rebele. Dar sunt chestiuni separate si ar trebui evidentiate explicit separat.