G4Media.ro

Tensiuni între Franța și Marea Britanie: Boris Johnson îi cere lui Macron…

Tensiuni între Franța și Marea Britanie: Boris Johnson îi cere lui Macron într-o scrisoare să primească înapoi migranții ilegali care trec Canalul Mânecii / Parisul respinge scrisoarea drept „sărmană și deplasată” și exclude Londra de la o reuniune internațională

Premierul britanic Boris Johnson i-a cerut, într-o scrisoare publică, preşedintelui francez Emmanuel Macron să primească înapoi migranţi care sosesc în Regatul Unit din Franţa, la o zi după un naufragiu în Canalul Mânecii soldat cu 27 de morţi, o depeşă pe care Guvernul francez o respinge drept „sărmană şi deplasată”, relatează AFP, citată de News.ro.

„Eu propun să implementăm un acord bilateral de readmisie, pentru a permite întoarcerea tuturor migranţilor ilegali care traversează Canalul Mânecii”, scrie liderul britanic în această scrisoare pe care a postat-o pe Twitter.

Boris Johnson scrie în această scrisoare că „UE a încheiat acorduri de readmisie cu ţări ca Belarus şi Federaţia rusă” şi îşi exprimă””speranţa ca un astfel de acord să fie încheiatrapid şi cu Regatul Unit”.

„Această măsură ar avea un efect imediat şi ar reduce în mod considerabil – chiar ar opri – traversările, salvând astfel vieţi şi rupând în mod fundamental modelul economic al gangurilor criminale”, apreciază şeful Guvernului britanic.

Johnson scrie această scrisoare în contextul în care Londra şi Parisul încearcă să-şi reducă dezacordurile şi să îmbunătăţească o coordonare internaţională în urma naufragiului unei ambarcaţiuni, miercuri, în Canalul Mânecii, soldat cu 27 de morţi.

Această dramă este cea mai sângeroasă din 2018, în pofida unor măsuri în portul Calais şi în tunelul feroviar, prin care migranţi încearcă să intre în Anglia.

Între victime se află 17 bărbaţi, şapte femei şi trei tineri, iar doi migranţi au supravieţuit, potrivit unei surse judiciare franceze.

Ministrul francez de Interne Gérald Darmanin şi-a anulat, în replică la scrisoarea lui Johnson, o întâlnire cu omologul său britanic Priti Patel.

Darmanin denunţă, într-un mesaj pe care i l-a trimis lui Patel, de care AFP scrie că are cunoştinţă, scrisoarea premierului britanic drept o ”dezamăgire”, iar faptul că a făcut-o publică ”şi mai rău”.

„Noi considerăm scrisoarea publicată de către premierul britanic (Boris Johnson) drept inadmisibilă şi contrară discuţiilor noastre între omologi. În consecinţă, Priti Patel nu mai este invitată duminică la o reuniune interministerială, care este menţinută ca format, între Franţa, Belgia, Olanda, Germania şi Comisia Europeană”, declară o sursă din anturajul lui Darmanin.

O scrisoare „sărmană”

Un purtător de cuvânt al Guvernului francez, Gabriel Attal, a respins dur scrisoarea lui Boris Johnson.

Attal a denunţat la BFMTV o scrisoare „sărmană pe fond şi total deplasată ca formă”.

Scrisoarea este „sărmană pe fond pentru că nu respectă deloc munca depusă de către grănicerii noştri, poliţiştii noştri, jandarmii noştri, salvamarii noştri (…). Pe fond, ea propune acest acord de «mutare». Nu este evident de ce avem nevoie pentru a soluţiona această problemă (…). Ne-am săturat de discursul dublu şi de externalizarea problemelor”, atacă Attal.

Sursa foto: Facebook/ Emmanuel Macron

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

5 comentarii

  1. Macrou si Bojo sunt noii Stan si Bran,vai de curu ei a ajuns coana Europa 🥳

  2. Boris Johnson vorbeste prosti !! Migrantii care au intrat in Apele Internationale nu mai sunt responsabilitatea Frantei !.
    Anglia sa-i puna pe vapoare si sa-i debarce in tarile lor de origine !.
    Este absolut logic ! Un migrant care a traversat Franta in drumul ilegal prin Europa catre Anglia nu mai e in responsabilitatea Frantei atat timp cat a reusit sa iasa din nou in Apele Internationale. Deci, orice migrant patruns in Apele Internationale nu mai este in resposabilitatea Frantei ci este in responsabilitatea Angliei ca sa-l captureze pe migrant la intrarea in Apele Teritoriale englezesti.
    In cazul Bielo-sovietiei este cu totul altfel !. Acesti migranti sar gardul venind direct de pe teritoriul Bielo-sovietiei !. Deci Bielo – sovietia este responsabila cu Actul de Agresiune prin fortarea frontierei de catre migrant actionand de pe teritoriul Bielo- sovietiei.

  3. Franţa, Belgia, Olanda, Germania şi Comisia Europeană, adica statele care accepta cei mai multi migranti si in care cetatenii lor vor deveni minoritari in viitor sub obladuirea CE. Te apuca sila cand vezi in ce hal au ajuns societatile acestea.

  4. TRIMISI ACASA CU AVIONUL. DUPA CE MUNCESC SA-SI PLATEASCA BILETUL