G4Media.ro

Temperaturile au crescut cu peste 50 de grade Celsius în doar câteva…

Sursa foto: Pixabay / Laura Åkerblom

Temperaturile au crescut cu peste 50 de grade Celsius în doar câteva zile în nordul Suediei: de la -43 la 8 grade

Oraşul Nikkaluokta, din nordul Suediei, a înregistrat marţi dimineaţă o temperatură de 8,3°C, potrivit datelor furnizate de observatorul meteorologic francez Keraunos. Pe 5 ianuarie, însă, temperatura aici fusese de minus 42,9°C, ceea ce înseamnă că în doar patru zile termometrele au arătat un salt spectaculos, de peste 51 de grade Celsius, relatează Le Figaro, citată de News.ro.

La câţiva kilometri depărtare, tot în nordul Suediei, la staţia Kvikkjokk-Årrenjarka, pe 3 ianuarie a fost înregistrat un record de -43,6°C, cea mai scăzută temperatură înregistrată pentru o lună ianuarie în Suedia în ultimii 25 de ani. Prin urmare, regiunea a înregistrat o creştere de peste 50°C în doar câteva zile.

Dar, în timp ce nordul se încălzeşte, în sudul ţării continuă să fie frig, cu temperaturi de până la -16°C.

De la începutul lunii ianuarie, nordul Europei a fost cuprins de un val de frig arctic, cu ninsori abundente în special în Suedia şi Norvegia. Câteva sute de maşini au rămas blocate săptămâna trecută în Suedia şi Danemarca, armata fiind mobilizată pentru a evacua automobiliştii blocaţi pe şosele.

În Danemarca, a căzut până la jumătate de metru de zăpadă, cea mai mare cantitate din 2011 încoace, potrivit institutului meteorologic DMI.

În Norvegia, în Laponia, în nordul extrem, la Kautokeino, termometrul a coborât la -41,6°C în cursul nopţii.

Potrivit La Chaîne Météo, masa de aer rece continental care a cuprins Scandinavia săptămâna trecută a înaintat în ultimele zile pe continentul european, aducând un risc generalizat de îngheţ în mai multe ţări. În Franţa, 50 de departamente sunt sub un „risc semnificativ” de condiţii de frig şi/sau gheaţă până miercuri la ora locală 18:00.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...