G4Media.ro

Telescopul James Webb dezvăluie o imagine spectaculoasă a galaxiei Roata de Car

Twitter, NASA

Telescopul James Webb dezvăluie o imagine spectaculoasă a galaxiei Roata de Car

NASA a publicat marți o imagine rară și uimitoare a unei galaxii aflate la 500 de milioane de ani-lumină depărtare, Galaxia Roată de Car, ale cărei inele sunt dezvăluite cu o claritate fără precedent de către Telescopul spațial James Webb, potrivit Le Figaro.

La fel ca și Calea Lactee, astronomii cred că galaxia Roata de Car a avut cândva o formă în spirală. Dar un eveniment spectaculos i-a dat forma actuală: coliziunea cu o altă galaxie mai mică (care nu este vizibilă în imagine).

Din centrul coliziunii s-au format două inele, asemănătoare cu unduirile în cercuri concentrice provocate de o pietricică aruncată în apă. Acesta este motivul pentru care a primit acest nume. Primul inel, spre centru, este foarte luminos, iar cel de-al doilea, la exterior, se extinde de 440 de milioane de ani. Pe măsură ce inelul se extinde, se ciocnește cu gazul din jur, declanșând formarea de stele. Această galaxie fusese deja observată de telescopul spațial Hubble, dar capacitățile în infraroșu ale lui James Webb dezvăluie noi detalii care erau ascunse anterior, permițându-i să vadă printr-o cantitate mare de praf.

Imaginea compozită, bazată pe observațiile realizate cu ajutorul a două instrumente științifice ale noului telescop, include, de asemenea, alte două galaxii mai mici.

O adevărată bijuterie tehnologică, telescopul James Webb, în valoare de 10 miliarde de dolari, a fost lansat în spațiu în urmă cu aproximativ șapte luni și se află la 1,5 milioane de kilometri de Pământ.

 

Citește și...

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

3 comentarii

  1. 10mld ca sa vezi o roata de car!
    Is just a joke nu înjurați.

    • Mai bine bagau la pacanele.. tot o gluma 🙂

    • Pentru comparatie, bugetul pentru aparare al SUA e de aproape 800 de miliarde. Adica telescopul asta e doar un pic peste 1% din cheltuielile militare anuale ale SUA. Si cum un telescop de genul asta e lansat o data la 30 de ani, de fapt ar fi ceva de genul 0,04% din cheltuielile militare ale SUA in acelasi interval. O picatura intr-un ocean. Doar ajutoarele pentru Ucraina din acest an sunt de vreo 4 ori mai mari.

      Sau, privind altfel, costul cu acest gen de telescoape e de aproximativ un dolar pe an pentru fiecare contribuabil american, pe un interval de 30 de ani (cam 90% din costuri au fost acoperite de americani). De banii astia in SUA nici macar nu poti cumpara o cafea la Starbucks.