G4Media.ro

Taxele pe alcool nu sunt suficient de mari, spune Organizația Mondială a…

Sursa foto: Unsplash / Edward Howell

Taxele pe alcool nu sunt suficient de mari, spune Organizația Mondială a Sănătății

Organizația Mondială a Sănătății a îndemnat marți guvernele să majoreze taxele pe băuturile alcoolice și să le impună pentru produsele care în prezent sunt scutite, cum ar fi vinul în unele țări europene, scrie Reuters.

Băuturile zaharoase ar trebui, de asemenea, să fie taxate la cote mai mari, a declarat OMS, adăugând că, în fiecare an, 2,6 milioane de oameni mor din cauza consumului de alcool și 8 milioane de oameni mor din cauza dietelor nesănătoase.

Rudiger Krech, director de promovare a sănătății în cadrul OMS, a declarat că majorarea taxelor pentru aceste produse  creează populații mai sănătoase.

„Are un efect de propagare pozitivă în întreaga societate – mai puține boli și venituri pentru ca guvernele să furnizeze servicii publice”, a continuat Krech, adăugând că, în cazul alcoolului, ajută, de asemenea, la prevenirea violenței și a accidentelor rutiere.

Organizațiile de sănătate publică, precum OMS, își îndreaptă din ce în ce mai mult atenția către impactul asupra sănătății al unor produse precum alcoolul și alimentele zaharoase, după ce au obținut progrese semnificative în ceea ce privește evidențierea deceselor și bolilor cauzate de țigări.

De asemenea, OMS a publicat marți un „manual de taxare a alcoolului”, care însoțește documente similare care vizează tutunul și băuturile îndulcite cu zahăr.

Acesta afirmă că majoritatea taxelor pe alcool sunt „scăzute și nu sunt concepute în mod optim” și că vinul nu este impozitat deloc în 22 de țări, majoritatea din Europa, făcând apel la guverne să introducă rate mai mari și să impoziteze toate tipurile de alcool.

Consumul de alcool este un factor cauzal în peste 200 de boli, inclusiv unele tipuri de cancer, ciroza hepatică și bolile cardiovasculare, potrivit OMS.

Asociațiile din industria alcoolului spun că taxele mai mari duc la reducerea vânzărilor și la scăderea veniturilor fiscale, amenințând în același timp supraviețuirea unor întreprinderi.

 

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Este absolut de neînțeles de ce nu se interzice alcoolul, la fel precum canabisul…

    …Sau de ce nu se acceptă canabisul, la fel precum alcoolul!

    • Au incercat unii sa interzica alcoolul. Ce s-a intamplat? A explodat piata neagra. Poti sa taxezi si sa interzici anumite lucruri pana la o anumita limita. Dupa ce ajungi la acea limita, iti explodeaza piata neagra. Mai bine sa castigi niste bani din taxare, decat sa nu castigi deloc. Ai situatia tigarilor care in Romania sunt ultrataxate, dar piata neagra e undeva la 50-60% in mod real. Nu trebuie sa te chinuiesti prea mult ca sa gasesti tigari vandute la negru.