G4Media.ro

Taxa pentru nevaccinați, anunțată de Quebec, a avut efect: Provincia canadiană a…

Taxa pentru nevaccinați, anunțată de Quebec, a avut efect: Provincia canadiană a bătut recordul la programări pentru inoculare cu prima doză

Planul anunțat de guvernul provinciei canadiene Quebec de a impune o taxă de sănătate „considerabilă” persoanelor nevaccinate – care reprezintă o mare parte din spitalizările actuale cauzate de COVID-19 – a determinat o creștere semnificativă a numărului de persoane care și-au făcut programare pentru administrarea primei doze de vaccin împotriva coronavirusului, au afirmat oficialii din domeniul sănătății. Premierul François Legault anunțase la începutul săptămânii că provincia va introduce o nouă taxă care va viza doar persoanele nevaccinate împotriva COVID-19, deoarece acestea reprezintă „o povară financiară pentru toţi” locuitorii din Quebec.

„Este încurajator!” a declarat ministrul Sănătății din Quebec, Christian Dubé, într-un mesaj tweet prin care a anunțat noile cifre privind programările pentru inoculare (https://twitter.com/cdube_sante/status/1481243385839169537).

Dubé a afirmat că numărul noilor programări de vaccinare a crescut în cele 48 de ore după anunțul premierului Legault, atingând ceea ce el a numit „un record” pentru câteva zile.

„Programările pentru prima doză continuă să crească. Aproximativ 5.000 de programări au fost făcute pe 10 ianuarie și 7.000 ieri (marți), recordul nostru de câteva zile. Programările au fost făcute la toate grupele de vârstă,” a precizat ministrul Sănătății.

Experții citați de presa din provincie afirmă că anunțul privind creșterea semnificativă a numărului de programări pentru vaccinul anti-COVID pare să indice faptul că strategia guvernul provincial de a amenința persoanele nevaccinate cu penalități financiare a avut efectul scontat. Deocamdată este mult prea devreme pentru a afirma cu certitudine că intenția guvernului de a introduce această nouă taxă, echivalentă cu o amendă, este principalul motiv pentru care numărul programărilor pentru administrarea vaccinului a crescut, dar specialiștii înclină să creadă că ea a avut fără îndoială o influență majoră în convingerea celor care încă ezită să se inoculeze.

Taxă pentru nevaccinați

„Contribuţia la sănătate” pentru „toţi adulţii care refuză să se vaccineze” a fost anunțată în această săptămână de prim-ministrul provinciei, el susținând că cei care nu s-au inoculat reprezintă „o povară financiară pentru toţi.”

Potrivit lui François Legault, procentul de 10% din populaţia provinciei Quebec care nu a primit nicio doză de vaccin până în prezent nu ar trebui „să dăuneze” celor 90% care s-au vaccinat. (https://twitter.com/francoislegault/status/1481026507392921605)

„Nu trebuie să plătească toţi pentru asta,” a subliniat Legault, precizând că guvernul provinciei Quebec se gândeşte ca suma de plătit să fie una semnificativă. Potrivit mai multor surse, persoanele nevaccinate ar urma să plătească mai mult de 50-100 de dolari. Taxa suplimentară de sănătate nu se va aplica persoanelor cu scutiri medicale legitime, a spus Legault, care nu a indicat o dată clară pentru când va fi aplicată această pedeapsă financiară. Se pare că bani urmează să fie colectați în modul depunerii declarațiilor fiscale anuale.

„Majoritatea (populației) solicită să existe consecințe… Este o chestiune de corectitudine pentru cei 90% din locuitori care au făcut niște sacrificii. Le datorăm acest lucru,” a afirmat premierul provinciei francofone. „Înţeleg şi simt aceste nemulțumiri la adresa minorităţii nevaccinate care, păstrând proporţiile, ne blochează spitalele,” a adăugat el.

Prim-ministrul provinciei Quebec a explicat că cei 10% de adulţi nevaccinaţi reprezintă 50% din persoanele aflate la terapie intensivă şi a calificat situaţia ca fiind „şocantă.”

Oficialii din domeniul sănătății au afirmat că tratamentul unui caz de COVID-19 în spitalele din Quebec este în medie de 23.000 de dolari. Pentru terapie intensivă, costul crește la 50.000 de dolari pentru fiecare pacient.

Anunțul introducerii taxei speciale pentru sănătate a stârnit imediat controverse în rândul persoanelor care ezită să se vaccineze și al grupurilor pentru drepturile civile, care se întreabă dacă aceasta este legală și cum ar putea fi aplicată în mod corect. Când a fost întrebat despre planul Quebecului privind noua contribuție de sănătate, premierul canadian Justin Trudeau s-a ferit să ofere un răspuns concret, afirmând că este prea devreme pentru a comenta.

Unele voci s-au referit însă la situația din unele țări europene, cum ar fi Austria și Grecia, care au făcut deja pași în acest sens, pe măsură ce ratele de infecție au atins niveluri record și campaniile de vaccinare stagnează. De exemplu, grecii cu vârsta peste 60 de ani care nu sunt încă vaccinați riscă în prezent amenzi lunare de 100 de euro. Austria, care are una dintre cele mai scăzute rate de vaccinare din Uniunea Europeană, urmărește să amendeze austriecii nevaccinați cu mai mult de 7.000 de euro, în timp ce Slovacia oferă plăți de 600 de euro pentru a-i încuraja pe oameni să se vaccineze.

Situație delicată

Quebec a raportat cele mai multe decese cauzate de COVID-19 din toate provinciile canadiene, până vineri seara înregistrându-se un număr total de 12.193 de persoane decedate. Provincia canadiană, care are în jur de opt milioane de locuitori, a raportat peste 783 de mii de cazuri de infectări de la începutul pandemiei, în prezent existând 81.061 de cazuri active.

Vineri, oficialii provinciali din domeniul sănătății au anunțat 7.382 de cazuri noi de COVID-19, 68 de decese și 19.492 de persoane care s-au vindecat. Cu o zi înainte, Quebec raportase 8.793 de noi infecții cu COVID-19 și 45 de decese suplimentare. (https://www.ctvnews.ca/health/coronavirus/tracking-every-case-of-covid-19-in-canada-1.4852102)

Quebec a raportat că, până vineri seara, 78.07% din întreaga populație, respectiv 6.717.912, a fost vaccinată complet (două doze), în timp ce 85.41% dintre locuitori – adică 7.349.323 – au primit cel puțin o doză de vaccin. (https://covid19tracker.ca/provincevac.html?p=QC)

În total, 3.085 de persoane cu COVID-19 sunt internate în spitalele din Quebec, o creștere de 91 de cazuri față de ziua precedentă. Dintre acestea, 275 de persoane sunt la terapie intensivă. (https://www.quebec.ca/en/health/health-issues/a-z/2019-coronavirus/situation-coronavirus-in-quebec)

Restricții în Quebec

Numărul de infecții a crescut în provincia în ultimele câteva săptămâni, în ciuda numărul relativ mare de vaccinați și a măsurilor agresive luate de autorități. De exemplu, pașapoartele de vaccinare au fost introduse în provincia Quebec de la 1 septembrie, dovada vaccinării împotriva coronavirusului fiind solicitată persoanelor care locuiesc sau vizitează provincia și care iau parte la activități neesențiale. Pașaportul de vaccinare COVID-19 este un instrument oficial gratuit care arată că titularul este protejat împotriva coronavirusului.

Denumit VaxiCode sau pașaportul de vaccinare COVID-19, documentul digital (aplicație ori în varianta PDF pe telefonul mobil) sau pe hârtie este necesar pentru a participa la o mare parte din viața publică, de la a bea o bere pe o terasă până la a juca badminton. Clienții trebuie să prezinte coduri QR emise de guvern, care sunt scanate de o aplicație pentru smartphone.

În Quebec, lista activităților neesențiale interzise celor fără vaccin este acum foarte largă. Accesul în restaurante, cinematografe, săli de sport și piscine, festivaluri, stadioane, cazinouri, precum și participarea la activități de echipă interioare sunt acum interzise pentru cei care nu sunt vaccinați în mod adecvat. Cei care nu sunt vaccinați dar au o scutire medicală sunt exceptați de la aceste reglementări.

Mai mult, ministrul Sănătății, Christian Dubé, a anunțat că, începând cu 18 ianuarie, locuitorii vor trebui să prezinte dovada că sunt complet vaccinați pentru a intra în magazinele de băuturi alcoolice și canabis, care sunt gestionate de stat.

În plus, ministrul a adăugat că guvernul din Quebec va extinde în curând utilizarea pașaportului de vaccinare la alte afaceri neesențiale, cum ar fi serviciile de îngrijire personală, dar și pentru a intra în magazinele mari, gen Walmart, Ikea sau Home Depot.

Dubé a spus că jumătate dintre persoanele cu COVID-19 care sunt internate în secțiile ATI din provincie nu sunt vaccinate și că noile restricții sunt necesare pentru a încetini numărul de internări în spital. „Limitând locurile în care aceștia (nevaccinații) pot merge, le limităm contactele,” a spus Dubé. „Dacă nu vrei să te vaccinezi, stai acasă.”

De asemenea, în condițiile în care varianta Omicron provoacă o creștere rapidă a numărului de infecții, oficialii din Quebec au decis la începutul lunii ianuarie ca școlile să funcționeze în regim online timp de trei săptămâni, au interzis reuniunile private, precum și circulația locuitorilor între orele 22 și 5 dimineața. Aceste interdicții vor fi ridicate luni, 17 ianuarie. (https://montrealgazette.com/news/quebec/quebec-plans-to-lift-curfew-on-monday-report)

Atitudine agresivă

Ca dovadă a atitudinii agresive luate de autoritățile din Quebec și a felului în care sunt privite regulile sanitare în provincie, un judecător local a suspendat temporar recent drepturile de vizită ale unui tată pentru a-și vedea copilul, din cauza faptului că bărbatul nu este vaccinat și pare să se opună măsurilor guvernamentale de sănătate anti-pandemie. (https://www.cbc.ca/news/canada/montreal/quebec-judge-suspends-unvaccinated-man-rights-child-1.6312426)

Într-o decizie publicată pe 23 decembrie, judecătorul J. Sébastien Vaillancourt a scris că continuarea vizitelor nu ar fi în interesul copilului de 12 ani sau al celor doi frați vitregi mai mici ai săi, având în vedere situația pandemică.

În decizia sa, magistratul afirmă că bărbatul a declarat instanței că, în ciuda „rezervelor” sale privind vaccinarea, a respectat regulile în vigoare și a plecat rareori de acasă. Cu toate acestea, Vaillancourt a scris că postările de pe pagina de Facebook a tatălui sugerau că acesta era un adept al teoriilor conspirației, ceea ce a determinat instanța să se îndoiască că respectă regulile de sănătate, așa cum susținea bărbatul.

Surse: CBC, CTV News, Montreal Gazette, Twitter

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

39 comentarii

 1. Canada e praf, noroc cu dacii liberi care duc Românica pe culmile succesului, libertății și prosperității.

  • Mai schimba placa cu dacii, sosocii, etc. cs esti plictisitor si monoton.
   Vezi daca mai gasesti altceva. Nu de alta dar ești exact ca ăștia de care razi tu: idei puține, fixe si cret/ine.

  • Ziceam sa veniti cu ceva constructiv sau inteligent. Sa beștelească si sa injure este ceea ce fac oamenii fără argumente.

 2. Acolo unde a devenit obligatoriu vaccinul, guvernul trebue să-și asume orice prejudiciu avut de către o persoană din cauza serului.

  • Poti sa ne spui ceva persoane care au avut ”prejudicii” din cauza vaccinului? Sau doar latri ca ceilalti covidi0ti de pe aici.

  • A recunoscut chiar Gheorghiță miocarditele post vaccinare observate in Romania.
   Si nu, nu sunt de joaca. Unele cazuri rămân cu probleme grave pe viata.

 3. Nu au ei chitante catzi bani avem noi, asa ca flit!

 4. hai ca fara mall mai traiesc sosocii, dar cand au auzit de amenzi au zburat la doza imediat 🤣🤣

 5. Ăștia nu au auzit de TEA party.

 6. Eu as plati numai sa diapara toate stirile deapre Covid. Ca m-am saturat.
  Nu mai e altceva pe.planeta asta