G4Media.ro

Taxa audiovizuală BBC va fi eliminată în 2027, o schimbare majoră în…

Taxa audiovizuală BBC va fi eliminată în 2027, o schimbare majoră în istoria de 100 de ani a corporației media publice din Marea Britanie

Ministrul culturii, Nadine Dorries, a spus că acesta va fi sfârșitul actualului model de finanțare a taxei audiovizuale pentru BBC, aruncând o îndoială cu privire la viitorul financiar pe termen lung și independența editorială a radiodifuzorului public sub un guvern al Partidului Conservator.

„Acest anunț privind taxa de licență va fi ultimul. S-au încheiat zilele vârstnicilor amenințați cu pedepse cu închisoarea și executorii judecătorești care bat la uși pentru neplata taxei. Acum este timpul să discutăm și să dezbatem noi modalități de finanțare, susținere și vânzare de conținut britanic excelent.” a spus ministrul Dorries.

Decizia, confirmată de surse guvernamentale, a fost dată presei ca parte a unei serii de măsuri menite să refacă sprijinul public pentru Boris Johnson, după ce acesta s-a confruntat cu apeluri de a demisiona din funcția de prim-ministru, ca urmare a scandalurilor repetate privind petreceri cu băutură în timpul carantinelor Covid la reședința sa de la Downing Street.

Este de așteptat ca ministrul Dorries să confirme că costul unei licențe anuale, necesar pentru a viziona televiziunea în direct și a accesa serviciile la cerere iPlayer, va rămâne la 159 de lire sterline până în 2024, înainte de a crește ușor în următorii trei ani.

BBC, care își serbează centenarul anul acesta pe 18 octombrie, va trebui să negocieze cu guvernul un model de finanțare complet nou atunci când acordul final de finanțare a taxei de licență expiră în 2027 – cu opțiuni potențiale, inclusiv un serviciu de abonament, privatizare parțială sau finanțare guvernamentală directă.

Deși BBC va continua să primească 3,2 miliarde de lire sterline pe an în venituri din taxele de licență, costurile pentru realizarea programelor sale cresc rapid din cauza inflației și a concurenței din partea unor companii media precum Netflix. Drept urmare, corporația va trebui să facă sute de milioane de lire sterline în reduceri de cheltuieli pentru a-și echilibra bugetul.

Dacă BBC i s-ar fi permis să mărească taxa de licență în conformitate cu inflația – în prezent la 5,1% – costul anual ar fi crescut la 167 de lire sterline în aprilie.

„Au existat speculații similare și în trecut. Orice creștere mai mică decât inflația ar pune o presiune inacceptabilă asupra finanțelor BBC după mai mulți ani de reduceri ale cheltuielilor.” a declarat la Guardian o sursă BBC.

Donează prin PayPal paypal icon
Donație recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Abonează-te la newsletter

1 comentariu

  1. Mare diferența între jurnaliștii romani ce deservesc propaganda lichelelor penale din toate posturile TV si jurnalistii liberi, onești si obiectivi de la BBC.