G4Media.ro

Tătarii din Dobrogea și din întreaga lume marchează pe 21 martie Nawrez-ul…

Sursa foto: Pixabay

Tătarii din Dobrogea și din întreaga lume marchează pe 21 martie Nawrez-ul – Sărbătoarea Primăverii / Se vopsesc ouă, se face curățenie generală, iar copiii colindă

Tătarii din Dobrogea și din întreaga lume  marchează marți, 21 martie, Nawrez-ul, Sărbătoarea Primăverii, care are o vechime de peste 5.000 de ani la popoarele orientale și coincide cu Echinocțiul de primăvară, anunță Agenția de presă Rador, care citează Radio Constanța.

Sărbătoarea aduce bucuria renașterii naturii, a energiilor creatoare, dar este și ziua stării de bine, a omeniei și solidarității – spune prof. univ. dr. Nuredin Ibram, care a dedicat tradițiilor și culturii tătare o serie de volume de spiritualitate tătară.

Unele tradiții se mai păstrează și astăzi și sunt asemănătoare cu cele de Paște ale românilor: de la curățenia generală, până la vopsirea ouălor, mesele îmbelșugate și colindul copiilor.

Profesorul universitar doctor Nuredin Ibram: „În această zi are loc o curățenie generală a casei, a anexelor ei, a grădinii, se curăță staulele, se văruiesc copacii și, foarte interesant, se ard lucrurile vechi. Se sare peste focul făcut ca metodă de purificare.  Există tradiția colindelor copiilor îmbrăcați în straie de sărbătoare, care umblă pe la casele gospodarilor și cântă cântece tradiționale de Nawrez, iar toți ceilalți membri ai comunităților de tătari realizau niște petreceri la iarbă verde, cu sacrificii de miei și berbeci, cu mese bogate, cu jocuri, cu dansuri, cu tradiționale lupte tătărăști – kures, cu concursuri hipice, iar gospodinele pregăteau mâncărurile tradiționale tătărești”.

Multă lume nu știe că și turco-tătarii vopsesc ouă în această zi.

Profesorul universitar doctor Nuredin Ibram: „Nu lipsește nici ciocnirea ouălelor vopsite în foi de ceapă, a căror coajă curățată se aruncă în foc, simbol al purificării prin revelarea unei vieți noi”.

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Un exemplu solid de sincretism religios. Toate tezele continute de credinta crestina, de la personaje la fapte si evenimente, au existat anterior intr-o forma sau alta, uneori frapant de asemanatoare.